Afspænding for dine ører: 5 stykker musik der får kroppen helt ned i gear

Musik er godt, når du skal slappe af. Her er den musik, der driver stresshormonerne ud af kroppen på fem af DRs radioværter.

(Foto: Fe Ilya/ Flickr)

Du kender dem sikkert godt: De der musiknumre, som får dig til at springe uhæmmet ud på dansegulvet og give den fuld skrue som en anden Beyonce på Red Bull.

Og dem, der trækker i den helt anden retning og masserer ørerne, mens du synker dybere og dybere ned i sofahynderne, indtil du til sidst ikke er til at skelne fra betrækket.

Det er ikke noget nyt, at musik kan få os op og ned i gear, og der er masser af forskning, der peger på, at du med de rette toner også kan sænke niveauet af stresshormoner i kroppen.

Her anbefaler fem af DRs radioværter - fra P2 til P8 - hvert et nummer, der får dem til at slappe af den helt rigtige måde.

Afslapning gennem tre århundreder

For P2-vært Charlotte Nørby danner Mozart den perfekte lydside, når hun skal koble af.

Især når Martin Fröst og Deutsche Kammerphilharmonie slår sig løs med 2. sats af hans 'Klarinetkoncert'.

- Den langsomme sats af Mozarts klarinetkoncert er som en mild og kærlig hånd, der klapper en på kinden og siger, at det nok skal gå alt sammen, siger Charlotte Nørby.

- Klarinetten er et af de instrumenter, der ligger tættest på den menneskelige stemme, i omfang og med sin varme tone, og måske er det netop derfor, at den melodiske sødme virker så beroligende. Når hverdagens stress og jag bliver for meget, er det skønt at tænke på at Mozart har villet os det så godt.

0:00

Charlotte Nørby anbefaler også disse fire stykker, hvis du vil forlænge harmonien: Arvo Pärts 'Spiegel im Spiegel' med Vadim Gluzman og Angela Yoffe, Valentin Silvestrovs 'Songs for Vespers, World of peace' med Kiev Kammerkor, Tetiana Havrylenko og Mykola Hobdych, Erich Wolfgang Korngolds 'Violinkoncert, 2. Sats' med Nikolaj Znaider, Wiener Filharmonikerne og Valerij Gergjev og J. S. Bachs 'Cellosuite nr. 2, 1. Sats' med Steven Isserlis.

Drømmerejse over regnbuen

Når Jesper Maigaard fra P5 skal have pulsen ned, tager han en tur hen over regnbuen med sangerinden Eva Cassidy.

'Over the Rainbow' er mest kendt i den originale version fra musicalfilmen 'Troldmanden fra Oz' fra 1939, hvor Judy Garland fik sangen til at give genlyd i flere årtier frem.

Men det er en anden og mindre kendt udgave, der skal på banen, når Jesper Maigaard peger på et af de mest afstressende numre, han kender.

- Eva Cassidy, som døde alt for tidligt af modermærkekræft, nåede kort inden sin død at indspille denne hårrejsende, smukke og dybt rørende version af 'Over the Rainbow', som i mine ører er verdens bedste popsang og sender mig nærmest i drømmeland, siger han.

0:00

Hvis du vil fortsætte med at svæve af sted et behageligt sted over regnbuen, anbefaler Jesper Maigaard også 'If' af David Gates, 'I'm Not in Love' af Ten CC, 'One Day I'll Fly Away' af Randy Crawford og 'Three Times A Lady' af Commodores.

Varm øremassage fra korthuset

Camilla Jane Lea fra P6 BEAT griber til Radiohead, når hun skal skyde genvej til lav puls og godt humør.

Men det er ikke hvad som helst med de prisvindende briter, der får hende ned i gear - 'House Of Cards' er dét perfekte nummer, når hun skal slappe af og drømme sig væk fra hverdagens stress.

- 'House Of Cards' er et usædvanlig Radiohead nummer. Det er varmt, drømmende og flirtende og har en - fantastisk melodi. Det er et feel-good nummer med den smukkeste tekst om at glemme den iskolde verden og forelske os, siger hun.

0:00

'House Of Cards' er fra albummet 'In Rainbows' fra 2007.

Hvis du vil dase videre i Camilla Jane Leas zen-univers, anbefaler hun også 'Fade Into You' af Mazzy Star, 'Pink Moon' af Nick Drake, 'Sunsetz' af Cigarettes After Sex og 'Angels' af The XX.

Smør til en stresset sjæl

Når Sandie Westh fra P7 MIX skal finde sin indre ro, er det britiske Sades 'Smooth Operator', der drypper fra højttalerne som smør fra en varm franskbrødsmad.

Nummeret levede op til sin titel, da det blev udgivet i starten af 1980'erne - det ramte hurtigt top 10 på den eftertragtede amerikanske Billborad hitliste og banede dermed vejen for Sades internationale gennembrud med en spækket tourplan til følge.

- Smooth Operator er indbegrebet af ro og lukkede øjne. Beatet er low-key, jazzet og smør for en stresset sjæl, mens Sades stemme helt afslappet løber ind i dine øregange, siger hun

0:00

Hvis du vil have mere af samme smeltende boldgade, anbefaler Sandie Westh også 'Fast Car' af Tracy Chapman, ' Got ‘Til it’s Gone' af Janet Jackson, ' Overgir’ mig langsomt' af Mads Langer og 'Feels' af Calvin Harris.

Purunge zen-mestre

Det er en ung og relativt ukendt duo, der får P8 JAZZ-vært Naya Buric til at overgive sig til en tilstand af absolut ro.

Bremer/McCoy består af to mænd i 20'erne, der trods deres unge alder allerede er et etableret navn i jazzkredse. Den ene halvdel af duoen, Jonathan Bremer, blev allerede som ansat 19-årig husbassist på jazzklubben Montmatre i København, ligesom han er en del af pianisten Niels Lan Dokys trio.

Og nu kan Bremer/McCoy altså også skrive zen-mestre på cv'et.

- Bremer/McCoy hiver én med ind i et mildt og drømmende univers, der får alle parader til at falde. Musikken skaber rum til stille eftertænksomhed og til at lade tunge ting passere forbi. Passer til alle døgnets timer, hvor man har brug for en pause, fortæller Naya Buric.

0:00

Hvis du vil forlænge den afslappende oplevelse, anbefaler P8 JAZZ-værten også 'In the Wee small hours of the morning' af Gerry Mulligan, 'Heroins (solo)' af Jakob Bro, 'I’ll be seeing you' af Billie Holiday og 'In Your Own Sweet Way' af Wes Montgomery.