Anders Lund Madsen: Bogen du kan tudbrøle til – og 4 andre klassikere

Den første bog, der fik Anders Lund Madsen til at græde, er blandt hans fem favoritbøger, der også tæller en gyser.

Anders Lund Madsen har lavet mange forskellige programmer. Heriblandt 'Anders Lund Madsen i Den Yderste By', hvor han rejser til den østgrønlandske by Ittoqqortoormiit. (Foto: Framegrab © Type 2)

Han er uddannet journalist og er - blandt meget andet - kendt for sin medvirken i De Sorte Spejdere med Anders Breinholt, Zirkus Nemo med Søren Østergaard og som vært på Det Nye Talkshow - med Anders Lund Madsen.

I øjeblikket er den 53-årige mediemand Anders Lund Madsen aktuel i P1-julekalenderen 'Hullet i julen'.

Han er selv forfatter til bøger som den vittige ordbog 'Madsens ÆØÅ', 'Hold masken eller der falder brænde ned' sammen med journalist Michael Jeppesen og børnebogen 'Blod, tis & tårer', som han har skrevet sammen med Signe Lindkvist og Troels Carlsen.

Flere af hans yndlingsbøger er nogen, han har læst i sin ungdom og siden har læst igen.

Læs Anders Lund Madsen bud på fem helt igennem fantastiske bøger her:

'1984'

- Det er en god bog, fordi den bare er så spændende. Den er som om, den lige er skrevet og som om, den handler om noget, der foregår lige nu, siger Anders Lund Madsen.

- Og så er den enormt morsom, og det huskede jeg ikke, dengang jeg læste den i skolen. Der var det sådan noget, man bare skulle læse. Men nu har jeg læst den igen, og den er virkelig morsom!

'1984' af George Orwell.

'Mumifar og havet'

- Det er en topbog. Det er den næstsidste af mumitrolde-bøgerne, og det er den mest mærkelige. Den handler om Mumifar, der skal ud for at tænde lyset i et fyrtårn. Men den handler i virkeligheden også om en trold i en midtlivskrise.

- Han mangler nogle udfordringer. Der sker ikke noget, og alt er ligesom gjort. Det er noget, som mange mænd og også kvinder, tror jeg, på et tidspunkt kommer til at mærke. Især hvis man er fra middelklassen i den vestlige verden. Det her med: Hvad er der så mere? Men Mumifar, han gør noget!

'Mumifar og havet' af Tove Jansson.

'Mio, min Mio'

- Jeg er glad for den, fordi den har en hovedperson, som forsvinder på min fødselsdag, og det har jeg altid følt var et skæbnefællesskab - på den gode måde!

- Den handler om en dreng, som forsvinder og kommer til det smukke land, hvor han skal slås mod Ridder Kato. Jeg interviewede engang Astrid Lindgren, og så spurgte jeg hende, om det virkelig var sikkert, at Ridder Kato var død, fordi han bliver slået ihjel. Hun svarede, at det var helt sikkert. Og det havde bekymret mig, fordi det er en meget skrækindjagende skurk.

- Jeg tror, det er den værste skurk, jeg har oplevet i verdenslitteraturen. Han er så ond. Ikke på 'Darth Vader-måden'. Bare ædende ond og stille og gemen.

'Mio, min Mio' af Astrid Lindgren.

'Cujo'

- Jeg har læst alle af Stephen Kings bøger, og jeg tror, det var den første, jeg læste. Den handler kun om en hund på en gårdsplads, som sådan set har fået rabies, og derfor er den farlig. Og så er der nogen, der kører ud og skal aflevere noget ude på den der gård, og så bliver de fanget i bilen.

- Det er så lille et drama. Bare en mand i en bil og en hund, der er gal, og det fylder en hel bog. Og det er ufattelig uhyggeligt. Og det er altså bare godt gjort.

'Cujo' af Stephen King.

'Frændeløs'

- Det er den første bog, jeg græd over... 'Frændeløs' er... Jeg kan ikke engang genfortælle det, så sørgelig er den.

- Det er en forældreløs dreng, og så er der nogen, der dør. Ej, men det er så sørgeligt. Jeg græd og græd, da jeg var 11 år, højst 12, og læste den. Det er en sindssygt overset klassiker.

'Frændeløs' af Hector Malot.

Facebook
Twitter