Befri dig selv: 6 fuldstændig grænseløse spiloplevelser

Jagt blodtørstige robotdinosaurer og narkokarteller i nyheder fra en fascinerende spilgenre, der tilbyder endeløs underholdning.

I anledningen af bl.a. det aktuelle 'Ghost Recon: Wildlands' anbefaler vi fem andre open-world spil, der udvider din horisont - og giver dig endeløs underholdning. (© Ubisoft)

Det er ret utroligt, hvad man kan klemme ind i en bitte spilkonsol.

Men i dag er der næsten ingen grænser for, hvad spiludviklerne kan skabe af endeløse eldoradoer, hvor spillere frit kan leve deres egen virtuelle drømmehistorie ud, om det er på ryggen af en hest, en robotdinosaur eller i cockpittet på en tungt bevæbnet kamphelikopter.

I løbet af de sidste par uger, er der udkommet ikke færre end tre store titler, der giver mulighed for frit at gå på opdagelse i deres universer. Playstation 4 har fået 'Horizon: Zero Dawn', Nintendo Switch har fået 'Legend of Zelda: Breath of Life' og en lille håndfuld formater har fået 'Ghost Recon: Wildlands'.

Hver for sig giver titlerne mulighed for opleve eventyr på en måde, man selv vælger. Hver historie er unik, mens man går på opdagelse i imponerende, alsidige verdener. Her er paralleluniverser, der kalder på opdagelse lige nu:

(© Bethesda Softworks)

Fallout-serien

Jeg er en sucker for postapokalyptiske spil, og her er ingen spil i samme liga som Fallout-serien.

Jeg har brugt hundredvis af timer på at gå på opdagelse i et ødelagt alternativt USA i tidligere Fallout-spil.

Om det er Washington, Vegas eller Boston man går på opdagelse i, er der uhyggelige, skøre, følsomme eller humoristiske oplevelser, der ofte leverer kritiske kommentarer til vores egen virkelighed. En fænomenal oplevelse.

- En fænomenal oplevelse.

'Fallout 1-4' (1997-), Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One, PC.

(© Rockstars)

Grand Theft Auto-serien

Grand Theft Auto-serien giver mulighed for at opleve et liv som kriminel i en verden, der føles nærmest ubegrænset i sine umoralske muligheder - gå på strip klub, stjæl biler, røv penge, dræb politibetjente.

For nogle er det usmageligt og for andre er den befriende underholdning. Faktum er, at GTA-serien er unik, satirisk, tankevækkende og en af de bedste sælgende franchises på kloden. Skal prøves.

'Grand Theft Auto 1-5' (1997-), Playstation 3, Playstation 4, Xbox One, Xbox 360, PC.

(© Guerilla Games)

Horizon: Zero Dawn

Da jeg for nyligt prøvede Horizon: Zero Dawn for første gav det mig den absolutte whau-oplevelse - en post-post-apokalyptisk Jord, hvor naturen har begravet civilisationen i sit grønne favntag.

En på overfladen uspoleret primitiv klode - lige indtil du kommer i nærkontakt med dødbringende robotdinosaurer og barbarer med automatvåben.

Hop, spring, løb, skyd, rid og snig dig igennem et gigantisk og mystisk univers som den følsomme kriger, Aloy. Smukt og overbevisende spil og verden. Uden tvivl min nye favorit på listen.

'Horizon Zero Dawn' (2015), Playstation 4.

(© Monolith Productions)

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Middle-earth har været hjemsted for frygteligt mange spil efter succesen med 'Ringenes Herre' i biografen - de fleste spil er dog meget Middel-mådige (hø-hø).

Men ikke Shadow of Mordor. I rollen som den besatte ranger Talion skal du jage og besejre orker på utallige måder på tværs af Mordor.

En for en skal du bekæmpe og overtage orkernes magthierarki. Men kun i noget tid, for ofte vender orkerne tilbage og husker, at du har tævet dem eller fået tæv, klar til at minde dig om jeres kampe.

Det skaber en personlige, levende og fænomenal oplevelse i Tolkiens univers. Kan stærkt anbefales.

'Middle-Earth: Shadow of Mordor' (2014), Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox ONE, PC, Mac, Linux,

(© Rockstars)

Red Dead Redemption

Rockstar er ikke bare spilfirmaet bag førnævnte 'Grand Theft Auto'-serie, men også dette western-opus, hvor man følger cowboy'deren John Marston i Det Vilde Vestens sidste dage.

I bedste 'Westworld'-stil kan du rejse hen, hvor du vil og opleve eventyr med pokerspil, bankrøverier, revolverdueller og alle de andre ting, man forbinder med Det Vilde Vesten. Og lad det være sagt: Der er noget særligt i at skyde en galge over i slowmotion.

'Red Dead Redemption' (2010), Playstation 3, XBOX 360

Sammen med vennerne: Ghost Recon - Wildlands

I denne uge udkom endnu et såkaldt open world-spil, ’Ghost Recon - Wildlands’, der understreger, hvor langt spiludviklerne er nået i målet med at skabe en parallelverden. Og denne parallelverden kan man med fordel opleve sammen med sine venner.

I 'Ghost Recon: Wildlands' er spilleren landet i et fiktivt Bolivia, hvor man skal bekæmpe organiseret kriminalitet, hvor, hvornår og sammen med hvem man vil.

Det har sin helt egen skønhed at pløje rundt på en motocrosser, mens man sammen med sine venner jagter en konvoj med bad guys.

'Ghost Recon - Wildlands' (2017), PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows.

Listen er alfabetisk. Det var desværre ikke mulighed for at prøve Legend of Zelda: Breath of the Wild før deadline.

  • Morten Greve er freelance digital tilrettelægger på DR Viden og DR Kultur.

  • Er ambassadør for, at spil skal tages seriøst som kulturstof.

  • Huserer derudover på sin engelsk-sprogede computerspilsblog: Friendsfunfraggrenades.com.

Facebook
Twitter