Bla Bla Land: 5 musicalfilm til dig der hader musicals

I anledning af premiereaktuelle 'La La Land' præsenterer vi en udskældt genre, der også befolkes af newyorkerbander og parisiske sexarbejdere.

Er spontan udbrud i sang, nøje koreograferet dans og lalleglad stemning ikke dig? Bare rolig, vores musicalekspert har nogle tips til dig.

Hvis du er typen, der bliver vanvittigt irriteret, når en films handling bliver afbrudt af sang og dans, så går du nogle dårlige dage i møde.

Musicalfilmen 'La La Land' har dansk premiere i dag, og den er nomineret til Oscar-statuetter i intet mindre end 14 kategorier.

Men der er håb forude, for musicalfilmgenren har noget til enhver smag.

Vi har bedt Stine Rosengren, der sammen med Silas Holst er vært på P2 -programmet ’The Sound of Musical’, om at finde fem musicalfilm frem, der kan smelte dit musicalhadende hjerte.

'West Side Story's komponist Lenny Bernstein.

West Side Story

Eksemplet på, at ikke alle musicals ender lykkeligt. Kender du historien om Romeo og Julie, har du handlingen i West Side Story - bortset fra, at vi her befinder os i bandemiljøet i New York.

- Filmen er gennem-koreograferet ned til mindste detalje, hvor hver en bevægelse på mest elegante vis hænger sammen med Bernsteins geniale musik.

- Prologen er et mesterværk i sig selv - 9 minutter lang hvor hele bandekonflikten mellem de hvide ‘Jets’ og ‘The Sharks’ fra Puerto Rico tegnes op i én lang danse-sekvens.

- Det er muligt, at filmen er gammeldags i lyd og billede, men historien om immigration, relation og accept er evig gyldig, især i en tid, hvor racehad er stadig eksisterende.

1961. Instr. Jerome Robbins og Robert Wise. Musik: Leonard Bernstein. Kan ses på Cmore og Filmstriben.

(© Copyright: Disney)

Skønheden og udyret

Filmens sange fortæller om den unge Belle, landsbylivet og en prins der er blevet forvandlet til et udyr.

-Det er et eventyr fuld af fantasi og selvfølgelig et budskab, om at acceptere forskellighed, der taler til både børn og voksne.

- Og skulle du have fået smag for tegnefilmen, så glem ikke, at der til marts er premiere i landets biografer i Disneys filmatisering af 'Skønheden og Udyret' med Emma Watson og Dan Stevens.

1991. Instr: Gary Trousdale og Kirk Wise. Musik: Alan Menken. Kan ses på Viaplay.

Instruktør Lars von Trier med den kvindelige hovedrolle Catherine Deneuve.

Dancer in the Dark

Filmens hovedperson Selma er fattig og sparer alle sine penge sammen til en øjenoperation til sønnen. Men efterfølgende går alt galt og Selma ender på dødsgangen.

- Et mesterværk inden for musical-film. Lars von Trier har på fineste vis kombineret sit håndholdte kamera med Björks sensitive skildring af den dagdrømmende Selma.

- Musikken opstår i de elementer og ting, som Selma omgiver sig med, hvor værktøj, togskinner og maskiner bliver en lydkulisse.

- Und dig selv at se 'Dancer in the Dark', for filmen er ikke noget, du ellers ville have forbundet med musical. Tro mig!

2000. Instr. Lars Von Trier. Musik: Björk. Kan ses på dvd.

Moulin Rouge

Vi skal til Montmartre i Paris i starten af 1900-tallet, ind bag de tunge røde velourforhæng, i den røde mølle i, Moulin Rouge, her hvor cancan-danserinderne forfører og lokker pengesedler fra de sultne blikke helt ned i trussekanten.

I en taglejlighed overfor sidder en ung forfatter og drømmer sig væk som den boheme han er. Han forelsker sig i kurtisanen Satine i Moulin Rouge, der er syg af tuberkulose.

- I Moulin Rouge finder du nok ét af de sejeste soundtracks overhovedet - her er alt lige fra sange af Nat King Cole over til Madonna og The Police.

- Det er flotte kostumer, lækre musikalske arrangementer, timing, dans og helt igennem charmerende spil af Nicole Kidman og Ewan McGregor som det elskende par. Fik jeg sagt, at filmen er sjov? Nå, men det er den!

2001. Instr. Baz Luhrmann. Musik: Craig Armstrong, Marius de Vries, Anu Malik. Kan ses på DVD.

Les Misérables

Musicalen kredser om straffefangen Jean Valjean, der i sin flugt fra fængslet får ansvaret for den lille pige, Cosette, mens han jages vildt i 1800-tallets Frankrig.

- Hvis du synes, at musicals er letbenede og uden de store dybder, så har du hverken læst bogen, oplevet musicalen eller set filmen Les Misérables.

- Det særlige ved filmudgaven fra 2012 er, at stjerneskuespillerne, Russell Crowe og Anna Hathaway blandt andre, synger live i optagelserne, i modsætning til normalt, hvor sangene indspilles i et studie.

- Derfor er der ikke umiddelbart de flotteste sangpræstationer at finde, men til gengæld emmer de sungne ord af en nerve og et nærvær.

2012. Instr. Tim Hooper. Musik: Claude-Michel Schönberg. Kan ses på Cmore.

  • Stine Rosengren er uddannet klassisk sanger, operasanger og journalist.

  • Hun er radiovært på P2-programmerne 'Stines Søndag' og 'The Sound of Musical' med Silas Holst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk