Bodega-mutter har styret anlægget i 28 år: Her er hitsene der batter

Hvad ville en bytur være uden musik? Garvet bodegamutter ved, hvad du godt kan lide, men der er ét nummer, du aldrig skal spørge om.

De fleste har et favorit-vandhul, uanset om man kalder det en bar, bodega, bæverding. Går du på Café Viking i København, skal du ikke forvente jukeboks, men masser af AC/DC. Foto: Frederik Højfeldt Nielsen

Måske ligner Jane Pedersen ikke din klassiske dj.

Ikke desto mindre har den 71-årige værtshusholder styret musikken gennem 28 års festlige aftener på Café Viking i København. Med andre ord ved hun, hvad der funker, når du går på værtshus.

Musikvalget styres stramt bag baren med en stak cd’er, der tydeligvis bliver brugt godt. Der er en helt særlig grund, at musikken styres enevældigt, fremfor mere demokratisk jukebox. Den grund har Søs Fenger og Thomas Helmig faktisk lavet i 1988:

- Dengang ’Den jeg elsker, elsker jeg’ kom frem, havde jeg et værtshus, hvor vi havde jukeboks. Der jeg havde hørt den ti gange på en aften, svor jeg, at fik jeg et værtshus mere, ville det være uden jukeboks. Fy for satan, griner Jane Pedersen, hvis hjerte banker for hård rock

- Musikken skaber jo festlig stemning, når man er ude. Den må godt være høj, men folk skal også kunne snakke sammen. Derfor lodder jeg altid stemningen, inden jeg sætter noget på. Og rock er først efter kl. 21-22 om aftenen.

Som garvet værtshusholder og -dj, ved Jane, hvad der virker. Selvom klassiske bodega-hits fra Kim Larsen og Shu-Bi-Dua også har deres plads, så er det rock, der virker, mener Jane Pedersen. Her giver hun sine fem bedste anbefalinger til din lørdag aften:

AC/DC 'Highway to Hell'

- Der er ikke så meget at sige, det rykker bare! Jeg har set AC/DC tre gange. Dem er jeg glad for, og vi har også flere af deres album på Vikingen, fortæller Jane Pedersen:

- Inden jeg sætter det på, så vejer jeg lige stemningen, og det skal være den. Typisk ville det nok først være ved kl. 23 eller 24 og aftenen. Det er virkelig noget, der rykker!

Fra albummet 'Highway to Hell', 1979. Hør nummeret her.

0:00

Volbeat 'Black Rose'

- Det er fra deres sidste nye album, og det swinger. 'Black Rose' har en fantastisk rytme. Volbeat har jeg hørt flere gange live. og jeg har også mødt Michael Poulsen gennem min ven Steffen, der er musikanmelder.

Fra albummet 'Seal the Deal & Let's Boogie', 2016.

0:00

The Rolling Stones 'Sympathy For The Devil' (live, 2006)

- Den synes jeg er rigtig god, for den kan sætte en stemning. Percussion og trommer, fortæller bar-ejer Jane Pedersen:

- Jeg har oplevet, at dette nummer blev lidt for hidsigt for nogle. F.eks. stod der nogle og spillede billard, der gerne ville have den skruet lidt ned, og de gør vi så. Dem der gerne bare vil hygge, får også lov at bestemme lidt.

Fra live-albummet 'Shine a Light', 2008.

0:00

Motörhead 'Too Late Too Late'

- Jeg skulle have været til koncert med Motörhead, men den blev aflyst, for han (forsangeren Lemmy Kilmister, red.) var blevet syg, og så døde han desværre kort efter. Det var ærgerligt, fortæller Jane Pedersen.

- Nummeret opdagede jeg for mange år siden, hvor jeg skulle på en lang køretur her i Danmark, og der blev jeg forelsket, og måtte bare have pladen. Nu kommer den på på baren, hvis jeg er i humør til det, og den bare skal have noget tråd. Men først efter kl. ni om aftenen, ikke før.

Fra albummet 'Overkill', 1979. Det er desværre ikke muligt at streame nummeret pga. tekniske problemer.

Black Sabbath

- Det er en klassiker på baren, som vi godt kan spille søndag eftermiddag, hvis vi er få, en 8-9 stykker. Der kan jeg ikke bare pege på én enkelt ting. De har lavet mange gode. Ozzy Osbourne har en ret karakteristisk stemme, han synger jo aldrig rent.

- Jeg var ude og se ham på Copenhell sidste år. Det var en rigtig fed oplevelse. Det var som om, at alle stod stille og lyttede. Nogle havde tårer i øjnene. det var en af de helt sjældne koncerter, hvor ingen snakkede.

Fra opsamlingen 'Greatest Hits', 2009.

0:00
Foto: Frederik Højfeldt Nielsen / DR

  • Jane Pedersen er 71 år. Hun er bartender og værtshusejer på Café Viking på Nørrebro i København gennem 28 år.

  • "Mor Jane" blev landskendt i 2013, da hun gik til pressen og offentligt modsatte sig lokale banders afpresningskrav om beskyttelsespenge.

Facebook
Twitter