Bowies mest flamboyante alter-egoer: Og deres 5 bedste numre

P6 BEAT-vært Rune Hedeman fejrer udgivelsen af 'Blackstar' ved at dykke ned i kamæleonens persongalleri

David Bowie har haft mange ansigter, her r det i rollen som Ziggy Stardust i 1973 (Foto: © Chris Walter, Chris Walter)

Der er få musikere, der har skiftet persona så konsekvent og talrigt som David Bowie - både i fremtoning og musikalsk. Fra Ziggy Stardusts glamrock, makeup og røde strithår til The Thin White Duke-perioden med synthesizere, hvid skjorte og vandkæmmet hår (og hvidt pulver).

Ikke nok med, at David Bowie fylder 69 år i dag, så udgiver han også sit 25. studiealbum, 'Blackstar'. Et album, der har lagt anmelderne ned og igen viser en ny stil fra den engelske musiker.

Hvis du ikke har været med siden karrierens start i 1967, klæder P6 BEAT-vært og Bowie-fan gennem mange år, Rune Hedeman, dig på til en tur rundt i den evige kamæleons univers og fem af hans mange ansigter.

Androgyn og glam

(© (c) Getty images)

- 'Hunky Dory', som Bowie lavede i 1971, er ganske enkelt mesterlig. Samtlige sange er gode på den plade, og det er et glamrock-mesterværk, der skriver sig direkte ind i rockhistorien. David Bowie leger med det androgyne udtryk i musikvideoen til sangen 'Life On Mars', som Bowie har kaldt sin ’My Way’ med henvisning Frank Sinatra-signaturen.

0:00

Selvmorderisk superstar

(© (c) Getty images)

- Hans første store skifte, hvor det faktisk kunne være vanskeligt at adskille David Bowie og Ziggy Stardust, der var en fiktiv rock'n'roll-stjerne, som fungerer som talsmand for overnaturlige aliens.

Han påtog sig den persona 100%. Så meget, at han også bliver nødt til at begå selvmord på pladens sidste nummer i sangen 'Rock 'n' Roll Suicide'. En rigtig show-stopper af en sang, der bliver fortalt på kun små tre minutter, hvor Ziggy Stardust til sidst dør gammel og dramatisk desillusioneret.

Nummeret 'Suffragette City' er en glam-eksplosion båret af Mick Ronsons potente guitar-riff og David Bowie, der nikker kraftigt til Velvet Underground og Lou Reeds æstetik.

0:00

Aristokrat på coke

(© (c) Getty images)

- Der blev hegnet rigtig meget kokain indenbords for Bowie i denne periode, hvor han kastede sig over soul, funk og r’n’b’. Han spillede simpelt sagt ’hvid soul’ og på pladen 'Young Americans' går det hele op i en højere enhed. Danske Lars von Trier brugte titelsangen som slutsang i sin 'Dogville'-trilogi. 'Fame' er min yndlingssang. Evigt aktuel tekst.

0:00

Berlinerboheme

(© (c) Getty images)

- Bowie flyttede i slutningen af halvfjerdserne til Berlin for at komme væk den selvdestruktive livsstil, som han havde ført i USA. Her lavede han sin berømte Berliner-trilogi, der består af pladerne 'Low', 'Heroes' og 'Lodger'. Det er næsten umuligt at vælge én sang, men man kunne sagtens pege på en af verdens bedste sange, hvis du spørger mig, nemlig 'Heroes'.

0:00

Dommedagsprofet

(© Google)

Jeg bliver næsten nødt til at pege på nutidige Bowie, der i dag udsender sin 25. plade. Det er en form for sølvbryllup, og hvilket et! Jeg knuselsker den ’nutidige’ acid-hip-hop-jazz-Bowie, der agerer dommedags-profet. Jeg er fuldstændigt forgabt i anden-singlen ’Lazarus’.

Det er indtil videre den, der har gjort det bedste indtryk, men Bowies sange skifter som altid over gennemlytninger og tid. Jeg er sikker på, det er en anden sang, jeg vil fremhæve, hvis du spørger om en måned.

0:00

Rune Hedeman

  • Rune Hedemans allerførste album var Oasis' 'Definitely Maybe'

  • P6 BEAT-værten gad også godt være med i Wu-Tang Clan, for 'så kunne man være ham, man godt kan fucke med'.