Brad Pitt som lallende fitness-fjols?! Her er 5 Coen-film du aldrig glemmer

I anledning af premieren på ’Hil Cæsar!’ introducerer Coen-afficionado Per Juul Carlsen dig til et unikt univers

Det er ikke altid, at man kan huske handlingen i en Coen-film flere år efter, man har set den, men kan huske karaktererne (Foto: Burn After Reading / Fargo / The Big Lebowski)

Jerry Lundegaard. Linda Litzke. Jesus Quintana. Sy Ableman. Walter Sobchak.

Hvis der er noget, der kendetegner film af brødrene Ethan og Joel Coen, er det typer, man aldrig glemmer igen. Men Coen-brødrene er meget mere. F.eks. miljøer så livlige, at man næsten synes, man har været der. Knastør humor. Velskrevne scener. Pludselig brutal vold. Leg med genrer. Historier, der handler om alt andet end det, de foregiver. Og kidnapninger – lige fra debutfilmen ’Blood Simple’ til den nye film, ’Hil Cæsar!’ (se trailer her) har brødrene Coen været som besatte af bortførelser.

De typiske træk fås ikke bedre end i følgende fem klassiske film af brødrene Joel og Ethan:

Millers Crossing (1990)

Den klassiske gangsterfilm fra 1930’ernes USA bliver støvet af i Coen-brødrenes tredje film – på den meget Coenske facon. Gabriel Byrne har rollen som en gangster, der spiller to bander ud mod hinanden, men det er stilen, miljøet, dialogen og de sirligt orkestrerede scener, der former filmen. Få historier flyder så elegant som den her.

Tip: Hvis man vil fremstå som en en Coen-afficionado, en virkelig seriøs kender af Coen-brødrenes film, skal man nævne ’Miller’s Crossing’ som sin Coen-favorit.

The Big Lebowski (1998)

De færreste kan vel huske hvad ’The Big Lebowski’ egentlig handler om, men det gør ikke spor. I centrum er en kidnapning, en løsesum og et par herlige, stenede bowling-tosser, der forsøger sig som detektiver i Raymond Chandler-stil. Men det helt særlige er det utroligt velskrevne og velspillede samspil mellem Jeff Bridges’s The Dude og John Goodmans Walter Sobchak. Måske den mest elskede af Coen-brødrenes film.

Fargo (1996)

Fargo er et klassisk hul i den amerikanske midtvestsmuld, men som Coen-brødrene beskriver den snedækkede lilleby, er den så eksotisk som en badeby ved Middelhavet – ikke mindst fordi byens skandinaviske rødder mærkes overalt. Kernen i den komiske film noir er en mislykket kidnapning, men filmen handler om alt mulig andet, især et fantastisk figurgalleri omkring helten Marge Gunderson og den sølle skurk, Jerry Lundegaard.

'Burn After Reading' (2008)

Ingen andre end Coen-brødrene kan sætte Brad Pitt til at spille en lallende fitness-fjols, der tror han kan blive rig ved at afpresse penge af hemmelige agenter – og så pludselig lade staklen blive skudt i hovedet af en forvirret George Clooney. Joen & Ethan er i topform her, i en klassisk agentfilm, hvor ingen fatter hvad der foregår. Det er langt ude - og alligevel mere troværdigt end langt de fleste agentfilm.

'A Serious Man' (2009)

Sy Ableman er en af de bedste Coen-bifigurer, et dumt svin, der scorer hovedpersonen Larry Gopniks kone og alligevel prætenderer at være selve den myndige klarsynede fornufts stemme over for Gopnik. Handlingen er en variant over Job’s bog fra Det gamle Testamente, men den er fuld af sære bihistorier med inspiration fra jødisk kultur og historie.

Alle film er tilgængelige på streamingtjenesterne.

Per Juul Carlsen

  • er vært på Filmland på P1 og barselsafløser for Maria Månson i Filmselskabet på DR K.
  • har ikke opgivet en livslang drøm om at komme på Brasiliens fodboldlandshold fra VM 1982.
  • har selv 'Fargo' som sin yndlingsfilm fra Coen-brødrene

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve