Brug for underholdning? 5 gode film du kan se på under en halv time

Du behøver ikke afsætte en hel aften for at se sjove, hjerteskærende eller smukke film. Her er fem gode i den helt korte ende.

Brug for opmuntring? Hvis en helt spillefilm virker uoverkommelig, så prøv med en kortfilm. Her er fem gode, som du starte med. Endda kvit og frit. (Foto: © Filmuniversität Babelsberg)

Hvis du ikke har tid til en helt store filmaften (eller hvis du bør spise knap så mange popcorn), kan du sagtens få opfyldt din trang til både drama, komedie, poesi og dokumentarer.

Kortfilm har ofte ry for at være ”smalle”. Men ifølge DR Ks Kanalchef, Flemming Hedegaard, passer det ikke:

- Rigtig mange kortfilm har både nære, relevante og almene historier. Men det er bare meget kompakt. Alting bliver forstærket, siger Flemming Hedegaard og kalder kortfilm for ’en fantastisk lille dessert med masser af smagsnuancer’.

Kanalchefen har valgt 5 film fra den netop afsluttede kortfilmsfestival i Odense, OFF, som DR nu kan vise. Herunder kan du læse om hver af de fem film og klikke dig direkte videre til en stor film i miniformat.

Men husk: De ligger kun på DR TV i denne uge!

Enemies Within

To mænd kæmper om retten til at kalde sig fransk - på hver sin side af et skrivebord.

Selim Azzazis ’Enemies Within’ vender en uskyldig ansøgning om statsborgerskab til en opslidende krig på følelser. Det hele foregår på et kedeligt kontor – men med 90’ernes borgerkrig i Algeriet og nutidens terrorfrygt som bagtæppe.

Filmen vandt prisen for bedste kortfilm I Wien tidligere i år, og juryen roste filmen for at vise, at “en film behøver ikke være kompleks for at være imponerende og dybt rørende”.

Varighed: 26 minutter. Se filmen på DR TV her.

Nelly

En bil kører gennem sneen med en 13-årig pige bag rattet. Det er Nelly, og hun vil gerne hjem. Det kan hun ikke komme, for hjertet galoperer for hurtigt.

Chris Raibers 16 minutter lange film har vundet et hav af priser og udmærkelser i det seneste år. Den minder både om en musikvideo, en reklamefilm og en mærkværdig drøm. Men mest af alt er den en smuk, poetisk historie.

Varighed: 16 minutter. Se filmen på DR TV her.

Summerbreak

En kvinde har brækket benet – og det holder hende fast i sengen i hendes kærestes lejlighed.

Det er vamt, midt på sommeren – og dag efter dag lever de to omkring sengen, halvnøgne og svedige i en slags symbiose.

Filmen er instrueret af Hans Hanschel, studerende på filmskolen i Babelsberg.

Varighed: 13 minutter. Se filmen på DR TV her.

Women&Wine

Turids veninde Grethe fylder 50 – og det skal fejres.

Under festen går det dog op for Turid, at hun ikke længere er med i indercirklen af Grethes veninder.

Men anstrengelserne for straks at gøre indtryk sætter pludselig mere end cava og lykønskninger på spil i den 20 minutter korte, norske komedie.

Instruktøren bag er 30-årige Liv Karin Dahlstrøm, der har instrueret flere tv-serier og arbejder nu på en serie med DRs norske pendant, NRK.

Varighed: 20 minutter. Se filmen på DR TV her.

9 Days from my Window in Aleppo

En morgen i august 2012 trækker studerende sandsække ned af gaden i den syriske by Aleppo – og fra sit vindue griber fotografen Issa Touma straks sit kamera.

Sandsækkene bliver til barrikader, de studerende ruster sig med våben, og situationen udvikler sig til det syriske oprør.

Touma optager de første ni dage fra vinduet – og giver dig en anderledes førstehåndsskildring af, hvordan krigen, der nu har varet i over fire år, egentlig begyndte.

Varighed: 12 minutter. Se filmen på DR TV her.