Dansk komiker: Her er 5 højdepunkter med Seinfeld, du bør se

Den legendariske komiker Jerry Seinfeld er tilbage. Vi har fået hans danske kollega Christian Fuhlendorff til at pege på fem højdepunkter, du ikke må snyde dig selv for.

- Man kan ikke blive meget større end Jerry Seinfeld, hvis man er komiker, siger danske Christian Fuhlendorff. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

I dag er der premiere på Netflix’ nye stand up-special med Jerry Seinfeld – en komiker, som man ikke har kunnet undgå at stifte bekendtskab med, hvis man er opvokset i 90’erne.

Men komikeren er i den grad still going strong og ifølge den danske komiker Christian Fuhlendorff har han intet mindre end kongeværdighed i hjemlandet USA.

Fuhlendorff har fulgt Jerry Seinfeld siden sin teenagetid, og her guider han dig til fem højdepunkter fra komikerlegendens lange karriere, som du ikke bør snyde dig selv for.

Seinfeld (1989-1998)

- Hans største store bedrift var naturligvis hans sitcom ’Seinfeld’, der blev en landeplage i USA. Men den bider sig først rigtig fast efter sæson tre. Med den lægger han kilen til de her populære buddy-sitcoms, som ’Venner’ og ’How I Met Your Mother’ bygger videre på.

’Seinfeld’ kan ses på Viaplay og på dvd.

I’m Telling You for the Last Time (1998)

- Han lavede et enmandsshow i 1998, der hedder ’I’m Telling You for the Last Time’. Det var det første amerikanske stand up-show, jeg købte på dvd. Her viste han, at han jo kort sagt bare er en fantastisk jokes-smed, siger Christian Fuhlendorff og tilføjer:

- Han arbejder blandt andet ud fra et princip om, at hvis du kan fortælle en joke med ni ord i stedet for 11 ord, så er det en bedre joke. Han skærer alt helt ind til benet, og så bander han ikke én eneste gang i showet – alt er over bæltestedet. USA er anderledes på det punkt, for der er ting, du bare ikke kan snakke om eller sige, hvis du vil være bred.

Kan købes på dvd.

Comedian (2002)

- Det er en dokumentar, der handler om hans comeback. Den var enormt spændende, for man ser, hvordan han laver sine shows og bygger dem op. Man ser ham endda lave et dårligt show, og så taler han om, hvorvidt man kan blive så stor, at folk holder op med at småsnakke til ens shows.

- Da jeg lavede ’Livet i nødsporet’ sammen med Tobias Dybvad, var vi ret inspireret af den film.

Kan købes på dvd.

Bee Movie (2007)

- Filmen er bygget på et ordspil, som Jerry Seinfeld havde gået og tænkt på. ’Bee Movie’ … b-movie. Det er ikke verdens bedste animationsfilm, men den fungerer fint, og den viser, hvor stor Seinfeld er, når han kan få lavet en film på det grundlag.

- Seinfeld er stadig god for over en milliard, og han bevæger sig bare rundt i en hel anden liga end andre komikere. Han er kongelig i USA. Det bliver ikke meget større.

Filmen kan ses på Netflix.

Comedian in Cars Getting Coffee (2012-2017)

- Denne webserie er noget af det seneste, han har lavet. Her kører han ud og drikker en kop kaffe med forskellige komikere. Jeg har lagt mærke til, at det tit er en komiker, som Seinfeld ser op til eller en, der ser op til ham.

- For eksempel er det Seinfeld, der ligner en skoledrenge, når han har Steve Martin som gæst, mens at når det er Bill Maher, så er rollerne byttet rundt.

Serien kan ses på comediansincarsgettingcoffee.com.

Christian Fuhlendorff er til foråret klar med sit nye standup-show ’Fuhlendorff – Går over i historien’ og for tiden aktuel med podcasten ’Hva’ så?!’, hvor han går ture og taler om livet med kendte danskere.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve