Tema Herrens Veje

Dansk tv's største luskepels? 5 ubehagelige roller vi elsker Lars Mikkelsen for

Lars Mikkelsen er her, der og alle vegne i disse dage. I aften har han hovedrollen i DR's nye dramaserie 'Herrens veje'. Men også udlandet har haft et godt øje til danskeren.

Lars Mikkelsen har flere gange spillet politiker og typer, der er lidt luskede. Og nogle gange blev de kombineret. Her ses han i rollen som den luskede og kølige præsident Petrov i 'House of Cards'. (© Netflix og Scanpix)

Vi ved det godt. Der er fuld knald på Lars Mikkelsen her på DR denne weekend.

I aftes var der sæsonpremiere på ’Historien om Danmark’, hvor han som vært guidede os igennem reformationen og renæssancen.

Og i aften gælder det den nye søndagsdramaserie ’Herrens veje’, hvor Lars Mikkelsen spiller hovedrollen som provsten Johannes.

Men hvorfor stoppe her, når Lars Mikkelsen nu har så mange andre fine roller i bagagen fra en række herlige serier?

Vi har her samlet fem af de bedste roller med Lars Mikkelsen fra serieland – og der er noget lusket over dem alle.

Kort om Lars Mikkelsen

Født i København, 6. maj 1964

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1995.

Har spillet masser af teater bl.a. på Det Kgl. Teater.

Blandt andet kendt for film som ’En kærlighedshistorie’, ’Headhunter’ og senest ’Der kommer en dag’.

Har haft et utal af serieroller i bl.a. 'Nikolaj og Julie', 'Edderkoppen', 'Borgen' og 'Mord uden grænser'.

Bror til skuespilleren Mads Mikkelsen.

House of Cards

Da Netflix udgav sin tredje sæson af den populære serie ’House of Cards’, var der noget meget bekendt over ham den rolige, russiske præsident Petrov med det kølige blik.

Rollen blev nemlig spillet af Lars Mikkelsen, der havde lært russisk og tydeligt ladet sig inspirere af virkelighedens Vladimir Putins fremtoning. I en scene sammen med hovedrolleindehaverne Kevin Spacey og Robin Wright imponerer han tilmed med en russisk sang og dristig adfærd.

Rollen har han i øvrigt genoptaget i seriens fjerde og femte sæson.

Kan ses på Netflix.

Ditte og Louise

Forestil dig, at du tager på et kursus, hvor underviseren er Lars Mikkelsen, der viser sig at være en selvoptaget og kvindehungrende type, der ender med at kysse og rage på flere af kursisterne.

Skuespilleren spillede nemlig en noget anderledes version af sig selv i syvende afsnit af anden sæson af DR-komedieserien ’Ditte og Louise’, hvor han underviser en flok – kvindelige, naturligvis – skuespillere, heriblandt Ditte Hansen.

Og som der kækt stod i programteksten til programmet: Er Lars Mikkelsen et kæmpe røvhul eller bare en god skuespiller? Ditte Hansen var i tvivl.

Kan for tiden ikke ses på DR TV. Du kan dog se et klip HER og håbe på en genudsendelse.

Sherlock

‘House of Cards’ er ikke den eneste udenlandske hitserie, som Lars Mikkelsen har spillet med i.

I BBC’s populære serie ’Sherlock’ dukkede danskeren op i sæson tre i rollen som skurken og mediemanden Charles Augustus Magnussen, der er en uhyggelig mester i afpresning.

I afsnittet får Sherlock, der spilles af Benedict Cumberbatch, kam til sit hår af Mikkelsens skurk, der tilmed tillader sig at lade vandet inde i detektivens stue. En træls type, må man sige.

Kan ses på Netflix.

Forbrydelsen

Der var også lidt skurk over Lars Mikkelsens rolle i første sæson af ’Forbrydelsen’, der som bekendt vandt mange fans ikke bare herhjemme, men også i udlandet. Vi vidste i hvert fald ikke helt, hvor vi havde ham i rollen som lokalpolitikeren Troels Hartmann.

Derfor var han da også den person i serien, som bookmakerne pegede på som den mest oplagte morder i første omgang. Hvordan det endte, skal vi ikke afslører her, men én ting er sikkert – Lars Mikkelsen spiller en god luskepels.

Kan ses på dvd og på Filmstriben.dk.

Edderkoppen

Lars Mikkelsens rolle i miniserien ’Edderkoppen’ fra 2000 var hans første store DR-serierolle. Her spillede han Ole Madsen – en ung mand, der roder sig ud i noget snavs i gangsterverdenen i 50’ernes Danmark, hvor ulovligt salg af sprut og cigaretter kræver sine ofre.

Lars Mikkelsen har i øvrigt haft en hel del roller i DR’s dramaserier efterhånden. Det startede med en lille rolle i ’Taxa’ og på hans vej til hovedrollen i ’Herrens veje’ har han blandt andet spillet med i serier som ’Borgen’, ’Nikolaj og Julie’, ’Krøniken’ og ’Mord uden grænser’.

Kan lige nu ses på DR TV.

Du kan se Lars Mikkelsen i 'Herrens veje' på DR1 i aften klokken 20 og på DR TV.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve