De 5 største anekdoter, der giver dig Matador-optur

Ved du, hvem der oprindeligt skulle have spillet 'Røde'? Eller hvilken Matador-skuespiller, der spiller hele to roller i serien? Her er 5 anekdoter, der gør serien (endnu) sjovere at se.

Det er syvende gang, Matador bliver genudsendt.

Fra i dag ruller Matador atter over skærmen, og ligegyldigt om det er første eller sidste gang, du skal med til Korsbæk, skal du ikke snydes for at få de bedste anekdoter med på vejen.

Per Kuskner er forfatter til bogen 'Matador - mennesker, myter & minder', og deler her de fem største røverhistorier fra de gyldne matadortider.

Kurt Ravn i rollen som 'Røde' til højre.

Farvel til Ole Ernst

-Kurt Ravn skulle slet ikke have spillet 'Røde'. Den rolle var først udset til Ole Ernst, men han havde raget uklar med Teaterforeningen og DR, så rollen røg i stedet over til Kurt Ravn kort før produktionsstart.

-Lise Nørgaard har aldrig nævnt Ole Ernst med navn, men har senere udtalt at 'man er tøvende med at arbejde sammen med folk, som gør meget vrøvl, volder meget besvær og kommer med øjet nede i fjerde knaphul om morgenen'.

Axel Strøbye (til venstre) spillede rollen som Viggo Skjold-Hansen.

Bedst lønnede skuespiller i ”Matador” – i starten

-Axel Strøbye insisterede på at få et filmhonorar i stedet for DR’s ny-indførte linjebetaling, som betalte efter hvor mange linjer, der stod i skuespillerens manuskript – en slags akkordløn.

-Det betød, Axel var langt den bedst aflønnede skuespiller i hele Matador. Til gengæld fik han hverken genudsendelseshonorar eller royalties, som de andre skuespillere og tabte jo derfor mange penge på det i sidste ende.

-Beslutningen var principiel, for som han sagde: 'Det er samme hold med Balling i spidsen, som når jeg spiller Jensen i 'Olsen-banden', så hvorfor skulle jeg dog gå ned i løn, bare fordi DR er kunden?.'

Vera Gebuhr spillede Frøken Jørgensen.

Frøken Jørgensen som danselærerinde

-Vera Gebuhr, som spiller frøken Jørgensen, skulle have spillet danselærerinde fru Violet og Lis Løwert skulle omvendt have spillet frøken Jørgensen.

-Men Erik Balling holdt af modcasting, så han byttede de to roller om. Kirsten Hansen Møller er i øvrigt den eneste med to roller i Matador. Hun spiller både Fedes kone, Marie, og stuepigen Lilly på godset Brydesø.

Kirsten Olesen som Agnes (til højre).

6 måneder om at gå op ad trappen

-Hver scene til hver sæson blev optaget på én gang. Det vil sige, at hele sæsonens scener i banken, køkkenet, på gaderne, i stuerne og så videre blev optaget og derefter klippet sammen til sidst.

-Så når Agnes løb op med en bakke fra køkkenet, så kunne der været gået seks måneder, før hun kom ind i stuen med den. Hvis de to scener altså lå i hver sin ende af produktionen.

Elin Reimer (til venstre) spillede Laura.

Medalje på grisen

-Den legendariske scene, hvor Laura planter sin fortjenstmedalje på grisens hoved i episoden 'Lauras store dag' var slet ikke så nemt for skuespilleren bag, Elin Reimer.

-Pandebrasken på sådan en gris er hård, så ved hvert forsøg enten gled eller knækkede nålen. Til sidst måtte regissørerne bore et hul i hovedet på grisen, så nålen kunne komme i. Det var i øvrigt selvsamme folk, som stod for at lave maden på settet.

-For når der spises i Matador, er det altid frisklavede retter. Lidt kvalmt med duft af and og gule ærter for skuespillerne, som begyndte optagelserne hver morgen præcis klokken 8.00.

  • Per Kuskner er forfatter og foredragsholder.

  • Tidligere Hollywood-reporter for Fyens Stiftstidende og journalist på SE og HØR.