Denne mand har lavet en skamløs ørehænger

Den tyrkiske dj Burak Yeter mestrer kunsten at lave et musikhit, du bare ikke kan få ud af hovedet. Hør det her og find ud af hvilke tre andre numre der næsten med garanti, også vil få dig til at nynne med.

Den tyrkiske dj Burak Yeter står over for sit internationale gennembrud med 'Tuesday'. I denne uge er nummeret P3's Uundgåelige, og du vil få meget svært ved at få det ud af hovedet, når du først har lyttet til det, siger P3's musikredaktør Mathias Buch jensen. Foto: Fra Burak Yeters Facebookprofil.

Club goin up, on a Tuesday

Got your girl in the cut, and she ain't choosey

Got the club going up, on a Tuesday

Got your girl in the cut, and she ain't choosey

Sådan lyder starten på nummeret ‘Tuesday’ af Burak Yeter feat. Danelle Sandoval, der i denne uge er P3’s uundgåelige.

0:00

Og sådan fortsætter det. Samme tekst. Samme gentagelse gennem 4 minutter og 1 sekund akkompagneret af let genkendelige dancerytmer.

Man kunne oprindelig høre teksten til 'Tuesday' da iLoveMakonnen udgang sangen i 2014 under samme navn, og selvom Burak Yeters nyere version lyder simpel, så er den alt andet end det, forklarer Mathias Buch Jensen, der er musikredaktør på P3.

Holder klogt igen med forløsningen

- Der kunne godt stå 'keep it simple!' over døren til Burak Yeters studie, for ’Tuesday’ er en opvisning i lige netop det. Vi har stort set kun to linjers tekst og et guitarriff som omkvæd, og det lyder jo umiddelbart som definitionen af dovenskab, men er byggeklodserne de rigtige – og det er de her – så fungerer det.

Han fortæller, at nummeret med garanti er skrevet med et pakket dansegulv for øje, men det mangler en forløsning - og det er faktisk sangens styrke.

- ’Tuesday’ er slet ikke bygget op til at ville forløses og eksplodere i et ’drop’, hvor hænderne flyver i vejret. Den holder igen, tøffer af sted og maser sig ikke på – og det gør den i mine ører holdbar, siger Mathias Buch Jensen.

En velkendt opskrift

'Tuesday' blev oprindelig udgivet i sensommeren 2016 og er det seneste år langsomt kravlet op af de europæiske hitlister, og noget kunne tyde på, at nummeret bliver det helt store gennembrud for Burak Yeter på den internationale klubscene.

Måske fordi Burak Yeter bruger en velkendt opskrift med at gentage omkvædet om og om igen, indtil din hjerne må overgive sig, og du ikke har andet valg end at gå og nynne med på de underligste tidspunkter.

Det er dog ikke første gang, det er sket. Mathias Buch Jensen har fundet 3 andre klassiske numre, der bruger samme opskrift.

Daft Punk: 'Around The World, 1997

(Foto: Getty Images)

- Det bliver ikke meget mere simpelt end Daft Punks bas-drevne klassiker, der er én stor gentagelse. Der bliver lukket op og ned for lidt filtre - og det er så det. ’Around The World’ er perfekt til en omgang hypnotisk robot-dans under diskokuglen.

0:00

Fra albummet Homework fra 1997.

Mr. Probz: 'Waves (Robin Schulz Radio Edit), 2012

Foto: Getty Images

- Det er lyden af Middelhavet, vind i håret og høj sol. ’Waves’ er et sommerhit, og et der har flere træk til fælles med ’Tuesday’: Det er bygget op omkring et loopet guitarriff som signaturlyd. Det er dansabelt og opløftende, men har samtidig også et semi-melankolsk udtryk, så nok er vi til fest, men der er endnu ikke tændt for skumkanonen og stroboskop-lyset. Den presser sig ikke på, men ligger og skvulper behageligt i vandkanten.

0:00

Udgivet som single i 2013

Wamdue Project: 'King Of My Castle' (Roy Malone's King Mix), 1999

(Foto: Screendump fra YouTube)

-Der er blevet flyttet mange Buffalo-støvler til det her nummer, som i sit udtryk sagtens kan være Burak Yeters direkte forbillede for ’Tuesday’. King Of My Castle’ er skamløs i al sin enkelhed og beviser, at det ikke altid behøver være så svært.

- Skåret ind til benet er det fire linjer sunget af en lettere uinspireret vokal tilsat et hjerneklæbende synthesizer-tema og et insisterende beat. Super simpelt, vanvittig effektfuldt. Musikvideoen til nummeret er for øvrigt en lang række klip fra den japanske anime 'Ghost In the Shell' (billedet), der for nylig havde premiere som spillefilm med Scarlett Johansson og Pilou Asbæk i hovedrollerne.

0:00

Udgivet som single i 1999

Facebook
Twitter