Det hørte vi mest i 80'erne: 10 kodyle superhits fra kassettebåndets tidsalder

Hvert årti har sit lydspor - men nogen gange kan det overraske. Her er de hits, der var størst på båndoptager og pladespiller i gennem 1980'erne.

Fodboldlandsholdet indspiller landeplagen Re-Sepp-Ten i 1986 inden de tager til VM i Mexico. I 80'erne elskede vi sange om fodbold, velgørenhed, verdensfred og kærlighed. (Foto: © NF, Scanpix)

Hvis 80'erne fortaber sig i en tåge af hårlak og kulørte drinks, er der god mulighed for at få genopfrisket det neonfarvede årti på DR K i disse uger. I programserien 'Mig & 80'erne' deler otte kulturpersoner rundhåndet ud af deres minder fra tiden, hvor hverken hår eller talje kunne sidde for højt.

Men hvad hørte vi egentlig i Danmark i de 10 fattige og farverige år? Det Kongelige Bibliotek har med materiale fra DR og pladebranchen skabt et overblik over de største hits på danskehitlister.dk - og her fremgår det også, hvilke sange der hittede mest fra 1980 til 1989.

Det er måske ikke de sange, du selv vil nævne som de største hits fra det kulørte tiår - men velkommen tilbage til fremtiden: her er 80'ernes egne anbefalinger til dig, ridset i platinplader med krystalklare salgstal.

Hvad er det bedste hit fra 1980'erne? Kom med din mening i bunden af artiklen.

1980: Earth and Fire - 'Weekend'

...ikke at forveksle med de måske mere kendte 'Earth, Wind & Fire'.

Pop-reggae-hittet 'Weekend' var førstesingle fra det hollandske bands album 'Reality Fills Fantasy'. Sangen udkom i november 1979, men holdt altså stand 1980 ud - og gik også nummer 1 i lande som Tyskland, Holland og Portugal.

Earth & Fire gik i øvrigt i opløsning i årene efter for kort at genopstå i 1987-90. Men det tyske technoband Scooter kunne åbenbart huske dem - og lavede en tæppebankende cover-version af 'Weekend' i 2003...

Nummer 2: Olivia Newton John & Electric Light Orchestra - 'Xanadu'

0:00

1981: Ottawan - 'Hands Up (Give Me Your Heart)'

To franske producere satte i 1979 sangerne Jean Patrick Baptiste og Annette sammen. To år efter havde gruppen under navnet Ottawan allerede haft to hits, hvoraf calypso-schlageren 'Hands Up' gik rent ind i Danmark.

Gruppens originale besætning gik fra hinanden allerede i 1982, men som navn blev Ottawan ved med at optræde i årevis.

Nummer 2: Stars on 45 - 'Stars on 45'

0:00

1982: Nicole: Ein Bisschen Frieden

Midt under den kolde krig satte en 18-årig vesttysk pige sig på en stol med sin guitar og sang en lille sang for verdensfred. Det gav genlyd - og Nicoles 'Ein Bisschen Frieden' vandt Det Internationale Melodi Grand Prix 1982 med et rekord-forspring på 61 point ned til nummer 2.

Sangen gik nummer 1 i blandt andet Tyskland, England, Holland og Danmark. Nicole indspillede efter Grand Prix-sejren også selv hittet på mange sprog, blandt andet engelsk, russisk, fransk, spansk - og dansk.

Nummer 2: F.R. David - 'Words'

0:00

1983: Mike Oldfield: Moonlight Shadow

'Moonlight Shadow' fra albummet 'Crisis' er uden sammenligning Mike Oldfields største hit, og vi elskede det fra start. Nummeret har den skotske sangerinde Maggie Reilly på vokal.

Mike Oldfield var inspireret af filmen 'Houdini', men har siden udtalt, at John Lennons død formentlig også havde betydning for nummeret. Moonlight Shadow, der er skrevet i årene efter John Lennons død, handler blandt andet om en mand, der bliver skudt ned.

Nummer 2: Ryan Paris - 'Dolce Vita'

0:00

1984: Stevie Wonder: I Just Called To Say I Love You

Stevie Wonder fik i dén grad hul igennem, da han greb knoglen og ringede verden op med sit kærlige hit fra 1984. Nummeret lå nummer ét på den amerikanske billboard-hitliste i tre uger og røg til tops i en række europæiske lande, blandt andet i England, hvor nummeret stadig er Motown Records bedst sælgende single nogensinde.

Nummeret blev skrevet til den romantiske komedie 'The Woman in Red', og Stevie Wonder fik både årets Oscar og Golden Globe med hjem for bedste originale filmsang.

Nummer 2: Nanna - 'Buster'

0:00

1985: Nanna og diverse kunstnere: Afrika

Nanna skrev det storsælgende hit, da Dansk Røde Kors udskrev en sangkonkurrence efter internationalt forbillede: Verden genlød nemlig allerede af Michael Jacksons 'We Are the World' og Bob Geldofs 'Do They Know It's Christmas?', som begge var støttenumre til fordel for Afrika.

Nanna vandt konkurrencen over andre etablerede navne som Anne Linnet og Sebastian, og 'Afrika' tjente mere end 2,5 millioner kroner ind til Dansk Røde Kors.

Nummer 2: USA for Africa: 'We Are the World'

0:00

1986: VM-holdet 1986: Re-Sepp-Ten

Opskriften på en god slagsang er tilsyneladende lige så enkel, som den er utraditionel: Ekstra Bladet bad sine læsere indsende forslag til en ny landsholdsang i forbindelse med slutrunderne til VM i Mexico i 1986. Jarl Friis Mikkelsen og Henrik Bødtcher flettede teksten sammen af brudstykker fra de indkomne forslag, Michael Bruun satte musik til, og årets landeplage var skabt.

Re-Sepp-Ten solgte 170.000 eksemplarer og betragtes vel stadig som nationens fodboldsang nummer ét, selvom hitsikre musikere som Rocazino, Nephew og Nik & Jay siden er kommet med andre slagsange.

Nummer 2: Walter og Carlo: 'Op På Fars Hat'

0:00

1987: Kim Larsen & Bellami: Vend Kajakken

På firsernes musikscene er det er umuligt at komme uden om sangeren med den brede mund og bløde kasket. Allerede i 70'erne satte Kim Larsen sine spor som forsanger i Gasolin'. Bandet gik i opløsning i 1978, og seks år senere gik Kim Larsen sammen med backinggruppen Bellami.

I 1987 sang vi allesammen med på hans indignation over levebrødspolitikerne i 'Vend Kajakken' fra albummet 'Yummi Yummi'. Kim Larsen & Bellami indspillede i alt fire album, før de gik hvert til sit i 1992.

Nummer 2: Witney Houston - 'I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)'

0:00

1988: EM-holdet & Rocazino: En For Alle

For anden gang på tre år var det en fodboldsang, der samlede nationen - denne gang i røg og damp. Med gruppen Rocazino i spidsen bragede EM-holdet gennem æteren med et pletskud, vi alle købte og sang med på.

Nummer 2: Anne Linnet, Sanne Salomonsen, Søs Fenger og Thomas Helmig - 'Den Jeg Elsker, Elsker Jeg'

0:00

1989: Kim Larsen & Bellami: Tarzan Mamma Mia

Vi forlod 80'erne til tonerne af Kim Larsens kærlighedssang til ponyen Tarzan. Nummeret er titelmelodien i Erik Clausens film af samme navn, hvor en pige vinder en pony i en cornflakes-konkurrence og installerer den i sin lejlighed på anden sal i et københavnsk arbejderkvarter.

Vi labbede både film og sang i os, og nummeret strøg ind som årets mest solgte.

Nummer 2: Madonna - 'Like A Prayer'

0:00

Hvad er det bedste hit fra 1980'erne - kom med din mening herunder!