DiCaprios 5 allerbedste roller: 'The Revenant' er kun på fjerdeplads

Ham-Der-Savner-En-Oscar har også brilleret i roller som mentalt handicappet og yuppie-skiderik, minder to filmseksperter os om.

I 1993 fik Leonardo DiCaprio første gang færten af en guldstatuette, da han spillede Johnny Depp ud af lærredet som Arnie Grape - og blev forbigået (Foto: Presse)

Meget tyder på, at det bliver søndag nat, at Leonardo DiCaprio render med sin første Oscar nogensinde. Det er i den grad også på tide, for DiCaprio er blandt de bedste skuespillere i sin generation.

Han formår altid at levere en solid præstation, hvad enten det er som shakespeare'ansk, tragisk romantiker i 'Romeo + Juliet' eller teenagehjerte-stjæler i 'Titanic'. Og så er der de roller, hvor han går planken helt ud, og leverer præstationer, der er større, vildere og endnu mere absorberende.

Men hvad er på toppen af Mount DiCaprio? Filmeksperterne Jacob Hinchely og Elias Eliot fra podcasten Han Duo har skamløst subjektivt prioriteret Leonardo DiCaprios fem bedste roller. Naturligvis serveret med den bedste nede i bunden:

Jordan Belfort

- Det er problematisk at fremstille en svindler så cool og glossy, at publikum begyndte at holde med svindlerne. MEN! Dét, der er vigtigt at understrege, er, at Leonardo DiCaprio for første gang viste, at han var oprigtigt morsom.

Guldkornet: I løbet af filmens tre timer lange spilletid har asiatiske imperier rejst sig og sunket i grus, men særligt scenen, hvor han og Jonah Hill har taget Quaaludes (beroligende medicin med stimulerende effekt, red.) og kravler rundt som tosser, er vanvittig morsom.

Hvem skulle ha’ troet, at Leonardo DiCaprio ville brillere, når det kom til en form for slaptick? Leonardo DiCaprios portræt af (idioten) Jordan Belfort er både udmattende, larmende og underholdende.

'The Wolf of Wall Street', intr. Martin Scorsese, 2013. Se trailer her.

Hugh Glass

- I Leo-fankredse diskuteres det, om han fortjener Oscar'en, når han - ifølge fans - har været meget bedre før i tiden. Vi er meget positivt stemte. Ikke nok med, at filmen er af de flotteste produktioner til dato, så klæder det Leonardo at spille en mere fåmælt, fysisk rolle, hvor han formidler med sin mimik, øjne og kropssprog - fremfor at råbe sine replikker (se: The Wolf of Wall Street).

Guldkornet: Det er som om, at skuespillere helst skal gennemgå et helvede under optagelserne, før de skal hyldes af Oscar-komitéen. Men selvom vegetaren Leonardo DiCaprio spiser rådt kød og sover i et dyrelig i 'The Revenant', så ville det være overfladisk at hylde ham bare for dét. Leo brænder nemlig igennem på lærredet, og hans præstation er en næsten underspillet, sublim en af slagsen – den er er langtidsholdbar.

'The Revenant', inst. Alejandro Iñárritu, 2015. Se trailer her.

Billy Costigan

- 'The Departed' er noget så sjældent som et amerikansk remake, der er på højde med originalen (Hongkong-thrilleren, 'Infernal Affairs'). Den byder på fremragende præstationer af Ray Winstone og Jack Nicholson, men filmens egentlige force er intensiteten i sammenspillet mellem Matt Damon og DiCaprio. Det er her, at DiCaprio definitivt smider sit prettyboy-image, og haterne blev til fans.

Guldkornet: Med tyk Boston-accent gør DiCaprio gangster-typen Billy Costigan ekstremt dragende og sammensat, og vi holder med ham. Den hårdkogte undercoverbetjent er det tætteste, vi har på en sympatisk hovedkarakter i Bostons underverden, hvor han må kæmpe med at opretholde facader og løgne.

'The Departed', instr. Martin Scorsese, 2006. Se trailer her.

Arnie Grape

- Allerede i 1994 var DiCaprio nomineret til en Oscar for bedste birolle som Arnie Grape. Den mentalt handicappede lillebror til Gilbert Grape, som blev spillet af Johnny Depp. Det kræver meget at komme ind som relativt ukendt skuespiller, og så feje en af tidens helt store hjerteknusere af banen. Men det er lige nøjagtig, hvad han gør.

Guldkornet: Uden at gøre sin portrættering til en karikatur udvisker DiCaprio grænsen mellem karakter og skuespiller. Og det er ikke noget, alle skuespillere formår. Den uskyldige og naive Arnie blev til så overbevisende en figur, at han endte med at få en større rolle i filmen end oprindeligt tiltænkt.

Trods navne som Johnny Depp og Juliette Lewis - samt 250 kg tunge Darlence Cates, der spiller moderen - er det Leonardo DiCaprios karakter og præstation, der står klarest. Og jo - i 1994 burde han være rendt med sin første Oscar.

'Hvad så, Gilbert Grape?', instr. Lasse Hallström, 1993. Se trailer her.

Calvin Candie

- Det siger en del om Oscar-komitéens mærkelige prioriteringer, at Leo ikke engang blev nomineret for sin bedste præstation. Grunden til, at Calvin Candie-rollen er vores nr. 1, er, fordi DiCaprio spiller så meget imod sin typiske casting. Leos karakter i 'Django Unchained, er ikke bare skurken – han er en af de mest nederdrægtige, racistiske, ulækre personligheder i moderne filmhistorie. 'Hade' er næsten for pænt et ord, men det er det, vi gør.

Guldkornet: Intensiteten i scenen om middagsbordet på slaveejeren Calvin Candies ranch bliver yderligere hævet, da han tværer blod ud i ansigtet på en skrigende Broomhilda (spillet af Kerry Washington). Hvad de færreste ved er, at Leo virkelig flænsede sin hånd på et smadret glas. Det beslutter han sig for at bruge aktivt til at ydmyge Broomhilda. Dét er en genistreg. Leonardo som Calvin Candie er vores klare førsteplads.

'Django Unchained', instr. Quentin Tarantino, 2012. Se trailer her.

Han Duo

  • er en filmpodcast, som består Elias Eliot og Jacob Hinchely (der også er vært på P6 BEAT).

  • dyrker bl.a. genrefilm, spil og tv-serier - og udkommer hver 2. uge. Se mere her.

FacebookTwitter