Uanset om du sidder til bords i et villatelt fra byggemarkedet eller i en spisestue dækket op med tretårnet sølvbestik, så sniger den sig med: Festsangen.
I Danmark kan du ikke fejre bryllup, en fødselsdag eller et svendegilde uden at smide nogle observationer om hovedpersonen på melodi, og synge det højt. Men hånden på hjertet, successen er svingende, for hvem har ikke oplevet usyngelige versefødder, lidt for pinlige tekster og lidt for meget "Vi er samlet her i dag"?
Men! Det er der råd for. Ud over at bestride posterne som kultur- og kirkeminister for Venstre, så har Bertel Haarder en habil festsangsnedker gemt i sig. Han startede i 60'erne og har gennem årene forfattet 2-300 styks. Så værsgo, her er mere end 50 års erfaring kogt ned til Bertel Haarders egne syv bedste tips til at skrive et lejligheds-hit:
Lad idéen komme til dig
Når man skal finde på en idé til tema og tekst, så skal man aldrig sætte sig med et blankt stykke papir, fortæller Bertel Haarder:
- Så er man jo helt tom i hovedet. Sæt hellere din hjerne i gang i god tid – ligesom med en tale. Tag det med på arbejde, når du bladrer i avisen, bevæger dig og snakker med din familie og venner. Var der en idé? I mange tilfælde vil den være der, når du vågner igen. Jeg har fået masser af gode idéer, imens jeg har arbejdet.
Husk selvironi
Hvis sangen mere skal kredse et tema snarere end en person, så betaler det sig ofte at være selvironisk, fastslår Bertel Haarder med dette eksempel: Tilbage i 1983, da han var undervisningsminister, protesterede gymnasielærerne kraftigt mod det, de kaldte Rexona-cirkulæret: At der altid skulle være plads til én til i klasserne.
- Det tog jeg til mig. På deres kongres havde jeg så medbragt "Rexona-sangen", hvor teksten går på, at når jeg engang kommer op og bliver afvist hos Sankt Peter, så gælder det om at bruge Rexona, for så er der jo altid plads til en til.
Rim kommer i anden række
En lejlighedssang skal have en eller flere pointer undervejs, der skal skabe en følelse, f.eks. at være bevægende eller sjovt.
- De mest forfærdelige sange rimer bare – men det er ikke nok. Du skal have en idé, fortæller Bertel Haarder der opfordrer til, at man arbejder omhyggelig med sin tekst, så versefødder passer sammen.
Det må godt være pinligt
… men så skal det også være sjovt, understreger Bertel Haarder. Så længe det kommer frit fra leveren:
- Jeg skrev engang en sang til min datters konfirmation, der var lidt pinlig, men også var sjov. Det bedste er dog, hvis man laver grin med sig selv. Det kan folk godt lide. Det er ofte selvironien, der får folk til at grine og ikke spot over for andre.
Leg med ordene
Det står dig frit for at jonglere med talemåder og rim, så længe de er forståelige for enhver.
- I forbindelse med et Venstre-møde i Sorø skrev jeg en sang. Her boede jeg dør om dør med Bente Sorgenfrey, der tog hjem efter første nat. Med melodien ”Ølhunden glammer” blev det så til et vers i stil med: ”Jeg har samboet med Bente Sorgenfrey / Der blev ikke noget tralulalei”.
Drop bageren, havren og kælderen
Mange rækker ud efter det forhåndenværende, når man skal vælge melodien, men der kan det godt betale sig at genopfinde formlen fremfor endnu en omgang "I en kælder sort som kul":
- Vogt dig for kedsommelige melodier. Drop ’Jeg er havren’ og med mindre du skriver til én, der rent faktisk er bager, så drop også ”Der bor en bager”. Melodier der er for enkle og kedelige kan slå gode sange ihjel. Det behøver ikke være Benny Andersen, men kan også sagtens være en schlager, fortæller Bertel Haarder.
Vælg en let melodi
I sin ildhu efter at styre uden om traverne, kan det også blive for eksotisk, indrømmer Bertel Haarder:
- Sommetider finder jeg melodier til sange, som folk ikke kender, og det skælder min kone mig ud over. Men det gør ikke noget at folk ikke kender dem. Den sidste jeg valgte var ’Om lidt er kaffen klar’, dén kender folk.
- Det letteste versemål at skrive sange på er ”Flickorna i Småland”. Den har meget lange linjer, og der skal man ikke være alt for kunstfærdig. Til min datter Elines konfirmation skrev jeg en sang over ”Det er forår, alting klippes ned” af Poul Dissing. Her blev omkvædet: ”Når Eline smiler bliver jeg glad”.
- •
Bertel Haarder (V) er kultur- og kirkeminister og en af de længst siddende nulevende ministre.
- •
Som sangskriver har han skrevet flere hundrede lejlighedssange til politiske møder, julefrokoster og private sammenkomster.
- •
Sangskjuleren anser Bertel Haarder for tidsspilde, men kan godt finde på afslutte sangen med en skål. Hvis det er rund fødselsdag, så kan sangen blive ledsaget af en fremvisning af billeder fra fødselarens liv.