Drop makværkerne: Her er de 6 fedeste Stephen King-filmatiseringer

Hans bøger har jaget generationer en skræk i livet. Men filmindustrien har også udsat gyserkongens udgivelser for lidt af hvert.

I anledning af premieren på 'Dark Tower', som instruktøren Nikolaj Arcel er blevet kritiseret for, præsenterer vi Stephen King-filmatiseringer. Her er det fra 'Misery' (1990), der indbragte Kathy Bates en oscarstatuette. (Photo by Columbia Pictures/Getty Images) (Foto: Archive Photos © 2012 Getty Images)

Stephen King er den forfatter på kloden, der har fået sine værker filmatiseret flest gange - fra makværker til mesterværker.

Bare her i sensommeren dukker der ikke færre end to nye filmatiseringer baseret på Stephen Kings bøger op i de danske biografer.

Om skribenten

Morten Greve lever drømmen om at være ”professionel medienørd”, der er fascineret af teknologi, tv, bøger, film og særligt computerspil.

Han er passioneret gamer og er ambassadør for, at spil skal tages mere seriøst som kulturstof.

En af dem er den Nikolaj Arcel-instruerede film 'The Dark Tower', som har premiere i dag. Og 7. september kan man opleve en genindspilning af klovnemareridtet 'Det onde', der første gang blev filmatiseret i en halvdårlig tv-udgave i 1990.

'The Dark Tower' har fået decideret lunkne anmeldelser internationalt.

Desto mere grund er der til at fordybe sig i de af Kings bøger, der er vellykkede filmatiseringer. Vi har udvalgt fem mesterværker og et overset mini-mesterværk, der aldrig vil vinde en Oscar, men til gengæld kan noget helt andet.

Carrie (1976)

Den vigtigste Stephen King-filmatisering er uden tvivl Brian De Palmas ‘Carrie’.

Hovedpersonen Carrie, spillet sublimt af Sissy Spacek, er en socialt forkrampet teenager, der skal håndtere et ultra-religiøst hjem, hvor hendes mor holder hende som gidsel.

Her er al synd forbudt og sex mere end noget andet. Men med teenageårene kommer Carries blodige blomstring til kvinde - og med den en helt ny og uventet kraft: Telekinese. Snart lærer Carrie tyrannerne, at man kun lader sig undertrykke så længe, før nok er nok.

Instr. Brian De Palma.

Ondskabens Hotel (1980)

Hvis der er en film, der kan konkurrere med 'Carrie' som den bedste Stephen King-filmatisering, så er det 'Ondskabens Hotel'.

Stanley Kubrick skaber en unik skræmmende fortolkning af historien om et hjemsøgt hotel, en dreng med overnaturlige evner og en far, der går amok. Jack Nicholson og Shelley Duvall er perfekte som de pressede forældre, der går totalt op i limningen i mødet med det okkulte.

Filmens produktion har nærmest fået et legendarisk ry, fordi indspilningen var så hård på holdet. Shelley Duvall har udtalt, at det har været hendes hårdeste rolle nogensinde.

The Shining (org.). Instr. Stanley Kubrick.

En verden udenfor (1994)

'En verden udenfor' er efter min mening den allerbedste Stephen King-filmatisering uden overnaturlige elementer.

Andy Dufresne spillet af Tim Robbins, en bogholder, der fejlagtigt bliver dømt for mordet på sin kone og lander bag tremmer. I fængslet bliver han venner med ‘Red’ spillet af Morgan Freeman. Sammen prøver de at opretholde deres værdighed og medmenneskelighed i et system, der er bygget til at undertrykke dem.

Filmen indeholder mange smukke øjeblikke, hvor venskaber, trods, håb og sorg mødes i en sublim, rørende fortælling.

The Shawshank Redemption (org.). Instruktør: Frank Darabont.

Misery (1990)

James Caan spiller over for Kathy Bates, som den sårede forfatter Paul Sheldon, der møder fan-pigen fra helvede, Annie Wilkes.

Efter et biluheld vågner forfatteren op i hjemmet hos den tidligere sygeplejerske Wilkes, der bor langt ude på landet. Han tror først, at han er i sikkerhed. Men Annie er hans største fan, der tager sin besættelse af hans romanfigur, Misery, til ekstremer.

I stedet for at gå på internettet og læse fanfiction, holder hun forfatteren som gidsel og tvinger ham med trusler om korporlig skade til at skrive en fortsættelse bare til hende. Kathy Bates er fænomenal som den først rare og derefter skræmmende ensomme kvinde på landet.

Instr. Rob Reiner.

Sammenhold (1986)

Hvis der er en ting, som Stephen King elsker, så er der en god coming-of-age-historie (se også 'Carrie' og 'Det Onde').

'Sammenhold', der er baseret på hans historie 'The Body', er historien om fire drenge, der sammen går på jagt efter et forsvundet lig i håbet om at blive lokale helte.

Undervejs i jagten får drengene afprøvet deres grænser og lærer om fjendskab, følelser og rigtige venskaber. En glimrende og rørende film med nogle af datidens bedste børne- og ungdomsskuespillere, blandt andre River Phoenix.

Stand by Me (org.). Instr. Rob Reiner.

Sidste Chance (1987)

Stephen King skrev 'The Running Man' under sit pseudonym Richard Bachman. Med filmen skabte instruktøren Paul Michael Glazer et ærkeeksempel på overdrevet 80'er-scifi.

Effekterne er lidt kiksede, men Arnold Schwarzeneggers karakter får som deltager i et dødbringende gameshow mulighed for at gøre, hvad han gør bedst - fyre one-liners af og tæve bad guys.

Ud over Arnold i stramt trikot indeholder filmen også en solid kritik om mediernes evne til at pacificere og manipulere masserne. Mere aktuel end nogensinde i dag. Et overset minimesterværk.

The Running Man (org.). Instruktør: Paul Michael Glazer.