Elsk din krop i sommervarmen: 4 film, gør det helt ok at være tyk

Ida Rud anbefaler fire film med kvindelige hovedroller, der ikke ligner typiske filmstjerner.

Olive (tv.) fra filmen 'Little Miss Sunshine' og Patricia (th.) fra 'Patti Cake$' er to af de karakterer, som filmanmelder og journalist Ida Rud mener bryder med stereotyperne. (© Big Beach og Angel Film)

- Jeg synes, det er uinteressant med ’den grimme ælling, der bliver en smuk svane’-historier. Jeg kan meget bedre lide, når man møder en karakter, som får lov at forblive sig selv igennem historien og som stadig ’vinder’, fortæller filmanmelder og journalist Ida Rud.

Sidste år blev hun selv landskendt som ’Tykke Ida’ fra DR3-dokumentarserien af samme navn. Her fortalte hun åbent og ærligt om sin egen kamp mod selvhad og omverdenens fordomme og for at lære at acceptere og elske sin krop.

I dag kalder Ida Rud sig selv ’kropspositivist’, og det indebærer, at hun på forskellig vis forsøger at udbrede budskabet om, at alle kroppe er ok. Det gør hun blandt andet på sin Instagram-profil, hvor hun deler billeder af, tanker og oplevelser om det at være overvægtig.

Alt det der falder udenfor - Jeg synes, det er spændende, når der er nogen, som bryder normen, sig Ida Rud, der via sit arbejde som filmanmelder ser rigtig mange film.

Her ser hun stadig en klar tendens til, at det er stereotyperne – de hvide, de tynde, de (traditionelt) smukke – der dominerer lærredet.

Men hun ser også en modtendens, særligt inden for ’indie-filmverdenen’, der giver plads til andre typer:

- Nu har jeg valgt nogle eksempler med tykke mennesker, som er det, jeg personligt bedst kan relatere til. Men det kunne også have været folk med psykiske lidelser, ikke-heteroseksuelle og andre, der falder udenfor normen. Og det tror jeg, vi kommer til at se meget mere af.

Få her Ida Ruds bud på fire film, der nuancerer stereotyperne.

(© Angel Film)

Hip hop-talent

Patti Cake$ (Patti Cakes, 2017)

- Det er en sej film om en ung kvinde, som er tyk, men som er den vildeste rapper og som har ukueligt gåpåmod, selvom folk omkring hende bliver ved med at mobbe hende. Folk tager hende simpelthen ikke seriøst, fordi hun ser ud som hun gør.

I den amerikanske musikfilm følger vi unge Patricia, ’Patti’, som drømmer om at slå igennem som rapper og bryde ud af den sociale arv og livet i fattigdom, som hun og familien er fanget i.

- Men det er også en virkelig brutal film, siger Ida Rud og fortæller, at filmen også viser Patti blive udsat for voldelige overfald på grund af sit udseende.

- Og så er Danielle Macdonald, der spiller Patti, bare en virkelig sej og dygtig skuespiller. Hende håber jeg, vi kommer til at se mere til.

(© Big Beach)

Skønhedsdronning

’Little Miss Sunshine’ (2006)

- Den har den her lille, tykke pige i hovedrollen, som gerne vil være med i beauty pageants (skønhedskonkurrencer) - og hun har bare en ukuelig selvtillid.

I filmen, som var nomineret til og vandt en række amerikanske filmpriser, følger vi syv-årige Olive og hendes familie, som begiver sig ud på en længere køretur fra New Mexico til Californien, hvor hun skal deltage i skønhedskonkurrencen i ’Little Miss Sunshine’.

- Den går også ind i mange andre ting end overvægt. Der er en homoseksuel onkel, som har prøvet at begå selvmord. Og så er der teenagebroren, som er holdt op med at tale, fordi han har sværget troskab mod en eller anden filosof.

- Der er bare mange tabuer, som filmen håndterer fint og på en meget positiv måde. Det er en glad film, selvom den handler om nogle hårde emner. Man bliver efterladt med tillid og ro i hvem man er, selvom man ikke er normal.

(© New Line Cinema)

Musicalstjerne

’Hairspray’ (2007)

- Normalt er jeg ikke så meget til musicals, men denne her, som er et remake af John Waters’ original fra 1988 er bare så formfuldendt og glittet og overdreven med masser af hvide colgate-smil og blankt, skinnende brillantine-hår.

- Hovedrollen er en tyk pige, Tracy, der elsker at danse og som slavisk følger det her tv-show. Hun drømmer om komme til at danse i showet, men det kan hun ikke komme til, fordi hun er tyk.

Tracy lærer at danse af nogle elever fra sin skole, og hun ender til sidst med at komme med i tv-showet.

- Hun er bare utroligt skæg og egentlig ret uintelligent og sådan ’det gør jeg da bare’. Og det kan jeg ret godt lide.

- Da hun bliver en del af holdet, får hun rusket godt og grundigt op i det hel. Der kommer for eksempel sorte unge med. Og så bliver hun forelsket i den flotte fyr – og det ender med, at han falder for hende. Og det er sjældent, at man ser det.

Ida Rud fremhæver også, at John Travolta spiller Tracys mor i filmen, mens Christopher Walken spiller hendes far.

(© (c) Getty images)

En helstøbt kvinde

’Stegte grønne tomater’ (1991)

- Da jeg var barn i 80’erne var der ikke ret mange tykke hovedroller, men der var Kathy Bates, som spillede hovedrollen i ’Stegte grønne tomater’.

Filmen foregår i sydstaterne i 1980’erne og handler om Evelyn, som er en ulykkelig husmor i fyrrerne. Hun møder en ældre kvinde, der fortæller hende hele sin begivenhedsrige livshistorie.

- Grunden til, at jeg som barn godt kunne lide filmen var, at Evelyn er tyk – og så er hun ikke skurk eller psykopat. Hun har hovedrollen, og det var virkelig rart at se.

Ida Rud fortæller, at hun udover Kathy Bates bedst husker Roseanne Barr og Rosie O’Donell som to andre fremtrædende overvægtige skuespillere. Men de blev ofte fremstillet negativt i medierne, husker hun.

- Det var fedt at have Kathy Bates som et forbillede. Og så er ’Stegte grønne tomater’ bare en skøn historie om venskab og gode værdier – og om at finde selvtillid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk