Er du pjattet med jul? Varm op med disse 5 nostalgiske julemarkeder

Julemarkederne står for døren, og i dag åbner Tivoli i København for årets julemarked. Juleekspert Daniel Røde anbefaler dig, hvor du skal tage hen.

Tivoli i København har holdt juleåbent siden 1994. I år kan børnene blandt andet besøge julemanden og bage honninghjerter, mens de voksne kan sippe gløgg og spise æbleskiver.

Julen nærmer sig med hastige skridt. Duften af gløgg, æbleskiver og honninghjerter begynder så småt at prikke i næseborene, og julelysene er for længst hængt op i gaderne.

Den hyggelige stemning spredes i Danmark, når julemarkederne rykker ind i byerne landet over og de sidste nisser handles.

Juleekspert Daniel Røde kan ikke vente til december, hvor en tur på et af de mange julemarkeder er blevet en fast tradition:

- Jeg nyder at tage på julemarkeder, især når sneen ikke er faldet, for så er julen svær at se i gadebilledet. Så hjælper det at tage på julemarked og komme i den rette stemning, siger han.

I dag åbner Tivoli dørene for julen i Københavns gamle have. Derfor anbefaler Daniel Røde fem julemarkeder, som får dig i den helt rigtig julestemning.

Lübeck

Vi starter i den tyske by Lübeck. Væk fra de danske traditioner og ind i et tysk juleunivers. Julemarkedet i Lübeck er 350 år gammelt med en kvart million årlige gæster, og her kan du ikke undgå at komme i stemning med dufte fra brændte mandler, spruttende frituregryde med store, snaskede berlinere og julelys i massevis.

- Julemarkedet, som alle kender, er virkelig noget helt specielt. Det er ærketysk med alt, hvad det indebærer.

- Det er noget helt andet end de danske julemarkeder, fordi de jo har nogle andre traditioner. Prøv glüwein, der er i familie med gløgg, men hvor rosiner og mandler er fjernet og er peppet op med ekstra sprut. Og så er Lübeck jo også verdenskendt for sin marcipan, siger Daniel Røde.

Jul i Tivoli

Julen er børnenes fest. Og det er det også i Tivoli. Det klassiske julemarked er hovedsædet for faste familietraditioner hvert år. Et fortryllende juleunivers med et honningslot, hvor børnene kan bage honninghjerter og besøge julemandens hus. For de voksne er der også masser af oplevelser som den flotte julepynt, juleforestillinger og den varme gløgg til de røde næser.

- Jul i Tivoli er for mig et klassisk julemarked. Med 1200 grantræer og 60.000 julekugler kan man ikke andet end at komme i stemning. Her er alt, hvad ens julehjerte ønsker.

- Jul i Tivoli har været der siden, jeg kan huske. Det har været en fast tradition for mig at besøge det hvert år. Jeg skal altid have et glas gløgg, og så tager jeg lige forbi julemanden for at se, om han stadig er der.

Rosenholm Slot

Det gamle Rosenholm Slot er en herregård, som hvert år forvandles til et julemarked. Slottet er pyntet op med imponerende juletræer, der er ponyridning for de mindste, og så er der mulighed for at shoppe det, du mangler til en god julestart. Og til julekalender-nostalgikeren er julekalenderen ’Jul på Slottet’ optaget på Rosenholm - en ekstra god grund til at besøge julemarkedet.

- Det her julemarked er for de julekalenderinteresserede. Jeg synes, historien ’Jul på Slottet ’ var så fin, så det bidrager virkelig til julestemningen.

- Der er rigtig mange, som har julekalenderen kært, så er det jo oplagt at tage forbi netop det her julemarked, siger Daniel Røde.

Visit Carlsberg

Visit Carlsberg har som noget helt nyt startet et julemarked i den gamle Bryggergård. Markedet byder på masser af historie og gamle fortællinger om bryggeriet og de store bryggerheste. Her vil der blandt andet blive solgt gode juleøl, julemad og så har du mulighed for at få handlet de sidste julegaver. Og selvfølgelig klappe de store bryggerheste.

- Der skal jeg forbi i år! Det er oplagt at besøge og nyde en juleøl i den gamle bryggergård. Det er kultur og jul samlet på et sted, siger Daniel Røde.

- Det nye julemarked kommer til at foregå i Bryggergården. Carlsberg har jo virkelig en stor, skøn historie, og derfor synes jeg, det lyder meget unikt og spændende med et julemarked præcis på bryggeriets adresse.

Nyborg Slot

I Nyborg finder du 'Jul i den gamle Kongeby', der danner rammerne for den perfekte julestemning. Julelys, juleboder og den gamle borgmestergård er blandt andet noget af det, du kan opleve – og så kan du tage forbi Nyborgs Slot, hvor DR's nyeste julekalender ’Den anden verden’ er filmet. Der er derfor lavet en helt ny udstilling med kostumerne og rekvisitterne fra julekalenderen.

- Det er jul i 'Den Gamle Kongeby' med børnebageri, nisser og alt, hvad der hører til ægte julestemning. Jeg er selv julekalenderentuasiast, så jeg ville elske at se, hvor den nye julekalender er blevet optaget.