Er du træt af os...? Her er 5 alternative medier der vil underholde dig klogere

Zetlands Hakon Mosbech guider til medrivende læseoplevelser, der kan fremkalde anerkendende suk

Værsgo, dine nye bedste venner i medielandskabet, som er fine at bruge som supplement til dem, du allerede har - hvis du forstår sådan en lille én (FOTO: Atlantic, Filter, DenFri og Zonal Marking)

Dagligt vælter det ud af nyhedsstrømmen med afslørende artikler, tal-ud-interviews, telegrammer, how-to-videoer mm. Nettet har så mange ting, det gerne vil vise dig og så mange måder at gøre dig klogere på, at man let kan tabe pusten.

Siden 2012 har den prisbelønnede medievirksomhed Zetland udgivet fortællende journalistik om bl.a. Sunday-jetsettet, Taleban, Odenses underverden og SFs deroute. Samtidig har en af de drivende kræfter, Hakon Mosbech, i halvandet år været vært på programmet Mennesker og Medier på P1 - men det stopper nu, fordi Zetland om kort tid udvider sin aktivitet og bliver et dagligt betalingsmedie.

I den anledning har han udpeget fem inspirerende og originale medier, der lægger sig i selen for at forklare og underholde dig godt og grundigt på samme tid. Men hvad skal du egentlig med dem - du har jo dr.dk ...

...Nå, lad gå - her er de fem andre digitale følgesvende:

Atlantic Monthly

- Det er et månedsmagasin af ekstremt høj kvalitet. De har formået at bringe magasinånden til nettet med gennemsigtige, kloge og analyserende journalistik i hurtige formater. Og så er deres site virkelig godt. De har stærk vækst i antallet af læsere, og folk bruger en del tid på sitet, når de først er der.

- Atlantic udgav den mest læste historier 2015. 'What ISIS really wants' går bag om nyhederne og forklarer IS, og gør sig selv tidsaktuel frem for dagsaktuel.

Besøg Atlantic Monthly her.

Wait But Why

- Det er en videnskabsblog, som jeg synes er helt fantastisk. Den er nørdet, men skrevet ekstremt videnskabeligt og engageret. Han har en faglighed iblandet med et hverdagssprog, som om han skriver til sine venner. Stilen er nede på jorden, som amerikanerne jo er gode til. Han præsenterer vilde idéer, komplicerede teorier og og gør det uformelt. Alene hjemmesiden ligner noget, der kunne være lavet på en eftermiddag i et kollegieværelse.

- Hans lange blogpost om kunstig intelligens, 'The AI Revolution: The Road to Superintelligence', er helt fantastisk.

Besøg Wait But Why her.

Zonal Marking

- Enkeltmandsmedier som Zonal Marking er meget oppe i tiden, og de kan noget, når afsenderen er dygtig nok og har en fin faglighed. Michael Cox skriver om fodbold for The Guardian og forskellige andre medier. På Zonal Marking skriver han om fodboldtaktik. Han analyserer fodboldkampe ved hjælp af data og heatmaps. Her kan man supplere de hurtige sportsnyheder med fordybelse. Bl.a. om hvor en spiller har løbet mest på banen

Besøg Zonal Marking her.

Peter Kofod

- I Danmark har vi et godt bud på et lignende enkeltmandsforetagende. Peter Kofod har en klart defineret niche, bl.a. inden for datasikkerhed og overvågning. Han skriver ud fra et aktivistisk udgangspunkt og er fagligt enormt stærk - hvilket bl.a. afspejles i hans artikler om Danmarks rolle i jagten på Snowden.

Peter Kofod skriver bl.a. hos bloggerkollektivet DenFri, hos Arbejderen - og du kan følge ham på Twitter her.

Filter

- Det svenske Filter er magasinet, vi sukker efter. De tibyder longform-artikler (lange formater, red.), der er enormt velskrevne og fedt layoutede. Ekstremt høj kvalitet. Filter blev lanceret for ti år siden, og det udkommer kun på print. Men det er en rar pause fra skærmens flimmer.

Besøg Filters onlineudgave her, hvor det også er muligt at bestille printudgaven.

Hakon Mosbech

  • Er journalist og partner i Zetland med bl.a. Politiken, Euroman, Foreign Affairs på sit cv - ud over udgivelser i engelske, franske og tyske medier.
  • Det Nye Zetland hedder den crowdsourcede indsats, der fra i år vil give 'det fulde overblik og det dybeste perspektiv på tidens vigtigste begivenheder'.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve