Et kig bag facaden hos verdens største ikoner: 6 musikfilm, du ikke må gå glip af

Radiovært Sandie Westh anbefaler sine favoritter indenfor musikdokumentarfilm og peger på en fra CPH:DOX, som du bør se.

Dave Grohl fra Foo Fighters og Amy Winehouse er nogle af de kunstnere, der er værd at komme tættere på. (© Getty Images)

Torsdag begynder den årlige dokumentarfestival CPH:DOX, hvor man hver dag indtil den 25. marts kan opleve dokumentarfilm, koncerter og udstillinger i hele landet.

Et af de helt store temaer ved årets festival er musik, hvor der blandt andet er musikfilm om kendte kunstnere som britiske M.I.A og amerikanske Betty Davis på programmet.

Musikdokumentaren er ikke noget nyt fænomen, og der findes allerede en masse spændende eksempler på formatet andre steder. Så hvis man slet ikke kan vente til torsdag, er der nok at gå i krig med i mellemtiden.

Her giver radiovært Sandie Westh sine anbefalinger til de bedste musikdokumentarer på markedet, samt hvilken musikdokumentar fra årets program, som hun bare skal se.

Whitney Houston (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Whitney Houston: Can I Be Me

Den første af Sandie Wesths anbefalinger er dokumenfilmen 'Whitney: Can I Be Me'. Den giver et ærligt indblik i Whitney Houstons liv og forholdet til Bobby Brown. Dokumentaren gør op med den rolle som syndebuk, som Bobby Brown har fået i medierne.

- Man får et indblik i, hvor dårlige de var for hinanden, men også hvor gode de var for hinanden, og hvordan han var den eneste for hende, og hun var den eneste for ham.

'Whitney: Can I Be Me' kan ses på Netflix.

Amy Winehouse (Foto: Roger Kisby © Getty Images)

Amy Winehouse: Amy

- Den er fantastisk!

Sådan siger Sandy Westh om filmen om den engelske sangerinde Amy Winehouse. Dokumentaren giver et indblik i, hvor tragisk en sjæl hun var, og hvor tragisk en skæbne hun led, fordi hun ikke var bygget til at kunne klare den mængde berømmelse, hun fik.

- Man får indblik i, hvordan pladen 'Back to Black' gør, at hun får sit store kommercielle gennembrud, men at det også er den plade, der ender med at slå hende ihjel.

'Amy' kan ses gratis på Filmstriben.dk.

Foo Fighters (Foto: Vivien Killilea © Getty Images)

Foo Fighters: Back and Forth

Denne film er en musikdokumentar om bandet Foo Fighters' opgør med computerlavet musik ved at indspille deres plade 'Waisting Light' på bånd. Desuden giver filmen et indblik i medlemmerne som familiefædre og privat personer.

- Det er en fin dokumentar om at finde kærligheden til at indspille musik igen samtidig med, at man ser dem som mennesker. Den er virkelig optur, siger Sandie Westh.

'Foo Fighters: Back and Forth' kan ses på Netflix.

Lady Gaga (Foto: Monty Brinton © Getty Images)

Lady Gaga: Five Foot Two

Denne dokumentar bekræfter, at Lady Gaga kæmper med nogle indre dæmoner. Derudover giver den et ærligt billede af hendes psykiske sårbarhed og fysiske forhindringer, i form af hendes gigtsygdom.

- Der er så meget intensitet og kompleksitet i hende, at man tænker: Nå ja, det er derfor du laver genialt musik. Det er derfor, du er så vildt et menneske.

'Five Foot Two' kan ses på Netflix.

George Michael (Foto: Michael Putland © Getty Images)

George Michael: Freedom

- Den dokumentar viser, at George Michael godt vidste, at det havde en pris at være kendt og at have stjernestatus, men at han var villig til at betale den pris, og det, synes jeg, bare er så smukt, siger Sandie Westh.

Filmen giver et billede af Georg Michaels mange kampe i livet. Desuden giver den Georg Michael noget anerkendelse, hvilke Sandie Westh mener, at han har fået alt for lidt af.

- Filmen kan noget ægte og viser sårbarhed. Den viser i øvrigt også, hvor musikalsk et geni Georg Michael var. Jeg synes aldrig, at han fik nok creditfor sin musik.

'Freedom' er ikke tilgængelig på nogle streamingstjenester i øjeblikket.

Studio 54

Studio 54

Når det gælder musikdokumentarfilm, der er aktuelle til dette års CPH:DOX, peger Sandie Westh på filmen 'Studie 54'. Den vil hun absolut ikke gå glip af!

- Legendarisk natklub! Jeg ville give alt for bare at have en aften på Studio 54, og jeg tænker, at denne film er det tætteste, jeg kommer på det.

Sandie Westh håber på at få et ærligt indblik i, hvordan den tid var, da hun mener, at det var en vigtig tid for musikken – og en tid vi aldrig kommer til at opleve igen.

- Hvis du sætter alle mulige mennesker sammen, som laver noget banebrydende, og godt selv ved, de er ikoner, så opstår der noget sindssygt, og jeg tror bare ikke, at vi kommer til at gennemleve den periode igen.

Filmen kan opleves på CPH:DOX.

Facebook
Twitter