Flyt dig, Mowgli: 5 film hvor tegnede dyr stjæler rampelyset

Vi kan ikke få nok af tegnede dyr. I af anledning 'Kung Fu Panda 3' guider Per Juul Carlsen til de bedste

Der findes næsten ikke det dyr, der ikke har været hovedperson i en animationsfilm. Per Juul Carlsen opremser nogle af de bedste (Foto: Presse)

Det kan godt være, at vi mennesker er i fuld gang med at udrydde en stor del af klodens dyrearter, men vi elsker samtidig at se de tegnede udgaver af dyrene folde sig ud i animationsfilm.

Og vi elsker at se dyrene fyre den af for fuld udblæsning med diverse varianter af antropomorfisme – altså når dyr får menneskelige egenskaber. Som når klovnefisken Marlin bliver selve symbolet på ustoppelig faderkærlighed i ’Find Nemo’. Eller når den fede og dovne lasagne-elskende kat, Garfield, bliver billedet på alverdens fede og dovne og madglade katte.

De computergenererede animationsfilm har befundet sig i en guldalder i de seneste 10-15 år, og der findes næsten ikke det dyr, der ikke har været hovedperson i en animationsfilm. I anledning af, at 'Kung Fu Panda 3' har premiere, anbefaler Per Juul Carlsen de 5 bedste film med tegnede dyr:

Junglebogen

Disney står bag en række af de store klassikere inden for animerede dyr som ’101 Dalmatiner’, ’Dumbo’ og ’Løvernes konge’ – og naturligvis filmudgaven af Rudyard Kiplings klassiker, ’Junglebogen’ (en filmatisering med rigtige skuespillere har iøvrigt premiere d. 13. april).

Det er en sjældent musikalsk film, hvor menneskedrengen Mowgli bliver opfostret af bjørnen Baloo og panteren Bagheera, mens slangen Kaa og orangutangen Kong Louis leverer mere en solidt modspil. Mere jazzet og swingende dyrefilm findes ikke.

1967. Er tilgængelig på stream og dvd.

Find Nemo

Pixar-studierne, der nu er opkøbt af Disney, satte nye standarder for dyr i animationsfilm med ’Find Nemo’. Det vælter med sjove figurer, ikke kun klovnfisken Marlin, der pukler sig tværs gennem verdenshavene for at finde sin søn Nemo, men også hajen Bruce, der forsøger at vise samvittighed og ikke at være en ædemaskine, og koralfisken Dory, der har store problemer med korttidshukommelsen. Efter mange års forberedelse får 2’eren ’Find Dory’ premiere den 25. august i år.

2003. Er tilgængelig på stream og dvd.

Madagascar

Få film giver dyreverdenen lov til at gå bersærk som ’Madagascar’ og dens historie om fire dyr fra New Yorks zoologiske have, der stikker af og havner på øen Madagascar. Zebraen Marty og løven Alex er et par af de mest speedsnakkende og hysteriske dyr, der nogensinde er blevet animeret, men de bliver næsten overgået af den bindegale og danseglade lemurkonge Julien og de fire agent-pingviner Skipper, Rekrut, Kowalski og Rico. ’Madagascar’ blev til yderligere to film og sørme om ikke en fjerde er på vej i 2018.

2005, Er tilgængelig på stream og dvd.

Kung Fu Panda

En doven, tyk og madglad panda som kung fu-helt? Det er jo absurd! Præcis. De tre film om pandaen Po og hans kamp for at overbevise sig selv om, at han virkelig er den udvalgte dragekriger, tager både antropomorfisme og kampsport langt ud på overdrevet. Og det holder 100 procent. Alle tre film er fyldt til randen med smukke hyldester til klassisk kampsportsfilm og finurlige figurer, suveræn komik – ikke mindst den største anti-helt af alle, Po.

2008. Er tilgængelig på stream og dvd.

Den Fantastiske hr. Ræv

Film med dyr i hovedrollerne er naturligvis ikke kun for børn. Men enkelte af dem er mest for voksne, som fx Wes Andersons mildt sagt spøjse ’Den fantastiske hr. ræv’, bygget over Roald Dahls børnebog. Historien om den snu Hr. Ræv, der stjæler mad fra en rig menneskefamilie, er ikke kompliceret, men Wes Andersons krøllede ironiske humor er bestemt mere rettet mod voksne filmfans end mod børn. Der er ingen 2’er på vej.

2009. Er tilgængelig på stream og dvd.

Per Juul Carlsen

  • er vært på Filmland på P1 og barselsafløser for Maria Månson i Filmselskabet på DR K.

  • har ikke opgivet en livslang drøm om at komme på Brasiliens fodboldlandshold fra VM 1982.

  • har selv 'Fargo' som sin yndlingsfilm fra Coen-brødrene