Fra Iggy til Elton: Så populær er royal rockgruppe

I dag udsender Queens of the Stone Age deres syvende studiealbum, 'Villains'. Derfor anbefaler vi det bedste fra deres musik med andre verdensstjerner. Hør selv!

Særligt frontmanden Josh Homme (tv) har stået for Queens of the Stone Ages musikalske flirteri med verdensstjerner som eksempelvis Elton John. (Foto: © Mario Anzuoni (tv) / Neil Hall (th), Scanpix)

Jeg husker det som en fredag eftermiddag eller tidlig aften i 1999.

Stedet var Midtfyns Festival i Ringe, scenen hed Rytmeteltet og under teltdugen stod jeg sammen med en lille sluttet skare ved scenekanten, fulde af forventning over at skulle opleve Queens of the Stone Age spille for første gang i Danmark.

Bandet var netop opstået af ørkenstøvet fra det stenede rockband Kuyss og blandt publikum var der enkelte med Kuyss-t-shirts, som mindede den høje frontmand Josh Homme om den rockarv, han allerede havde været med til at lave.

Men inden længe havde Queens of the Stone Age sat en ny dagsorden, og koncerten på Midtfyns Festival vidnede om, at noget større var på vej – især i skikkelse af Josh Homme, der som en utrættelig arbejdshest har kastet sig selv og bandet fra Palm Desert ud i et hav af samarbejder.

I anledning af at Queens of the Stone Age i dag udsender deres syvende studiealbum, 'Villains', kommer her en anbefaling af nogle af de bedste musikalske samarbejder frontmanden Josh Homme har præsenteret for os.

(© Gettyimages)

Det tilbagevendende: Mark Lanegan

Queens of the Stone Age’s flirt med sangeren Mark Lanegan fra bandet Screamin’ Trees startede i midten af 90’erne, hvor Josh Homme kortvarigt figurerede som guitarist i bandet.

Mark Lanegan dukkede derefter op som sanger på Queens of the Stone Age’s andet album ’Rated R’, der også bød på den første kommercielle succes for bandet.

Mark Lanegan er siden dukket op på en lang række Queens of the Stone Age sange – enten i front, på kor eller som sangskriver.

Sangen ’In The Fade’ stammer fra albummet ’Rated R’. Et album som i øvrigt gjorde en anden musiker-Mark, nemlig Mark Ronson, fan af bandet.

Ronson, der blandt andet er kendt som producer for Amy Winehouse, Adele og Bruno Mars, har produceret det nye ’Villains’-album med Queens of the Stone Age.

0:00
(© GettyImages / Scanpix)

Det legendariske: Dave Grohl & John Paul Jones

Da Queens of the Stone Age’s succes for alvor tog fart i starten af 00’erne, sad grungebandet Nirvanas tidligere trommeslager og nu frontfigur i Foo Fighters Dave Grohl bag trommerne på albummet ‘Song for the Deaf’.

Grohl deltog også på enkelte koncertdatoer, men vendte siden tilbage til sine øvrige projektet.

Men samarbejdet udmøntede sig også i en super-trio bestående af Grohl på trommer, Homme på guitar og vokal og endelig John Paul Jones på bas.

Sidstnævnte er også kendt for at have været med fra den spæde start i det legendariske 1970'er-rockband Led Zeppelin.

Trioen hed Them Crooked Vultures og spillede blandt andet på Roskilde Festival i 2010.

0:00
(Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Det rockede: Arctic Monkeys

Josh Homme var med til at producere albummet ‘Humbug’ med Arctic Monkeys i 2009.

Det britiske rockband, der fløj til stjernehimlen med deres hurtige og aggressive danserock i midten af 00’erne, drog ud i ørkenen, til Homme’s studie, og dér startede et parløb mellem de to bands.

Arctic Monkeys sanger Alex Turner dukkede op som gæstevokal på Queens of the Stone Age albummet ’…Like Clockwork’ i 2013 – samme år som Josh Homme var gæstevokal på Arctic Monkeys seneste og største album; ’AM’.

0:00
(© Scanpix)

Det overraskende: Elton John

For fire år siden overraskede Josh Homme de fleste ved at invitere den meget folkelige Elton John med på albummet ‘…Like Clockwork’.

Samarbejdet i studiet under sangen ’Fairweather Friends’ udviklede sig til et lærerigt makkerskab med en hel særlig kemi.

En ting var, at Elton John spillede fantastisk klaver – men pointen med samarbejdet var den personlige relation og at de begge kunne lære noget af hinanden.

Det var i øvrigt Elton John, der i sin tid kontaktede Homme med ordene: ’Det eneste jeres band mangler, er en ægte dronning’, hvortil Homme svarede ’Honey, you have no idea’.

At Elton John også er ligeså stor en musikelsker og arbejdsnarkoman som Homme, gjorde bare makkerparret endnu bedre.

0:00
(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det punkede: Iggy Pop

Han er blevet kaldt 'Punkens gudfar'.

Med en krop af læder og et vildt blik i øjnene har Iggy Pop været med på rockscenen siden starten af 60’erne.

For et par år siden skrev han en besked til Josh Homme, om de skulle arbejde sammen på Iggys album ’Post Pop Depression’. Det kunne Homme ikke sige nej til.

Med sig snuppede Homme guitaristen Dean Fertita fra Queens of the Stone Age og trommeslageren Matt Helder fra Arctic Monkeys – som efterfølgende også turnerede med Iggy Pop.

Albummet blev indspillet i al hemmelighed og er blevet det Iggy Pop-album, der er røget højest på hitlisterne i Iggy’s eget hjemland, USA.

0:00