Fra tegneserie til tv-serie: 5 serier du skal se lige nu

Batman, Daredevil og Catwoman har længe kæmpet om din tid foran skærmen, og nu melder en fordrukken præst med overnaturlige kræfter sig i kampen. DR Kultur tager pulsen på de fedeste tidsrøvere netop nu.

Britiske Domonic Cooper har hovedrollen som den fallerede præst, Jesse Custer, i tv-serien "Preacher", som har dansk premiere i dag.

Tegneserier hitter på store lærreder og små skærme i disse år, og i dag tager endnu en serie springet fra papir til levende billeder.

AMC's "Preacher" har dansk premiere og føjer sig dermed til rækken af tv-serier, som tager afsæt i fantasifulde tegneserier - og det ser lovende ud.

DR Kultur ser her nærmere på fem af de bedste transitioner fra hæfte til skærm.

1: Preacher

AMC har tidligere kigget dybt i tegneseriebunken og på den baggrund lavet vidunderligt fjernsyn. Netop nu gør det de igen, og denne gang er det Garth Dennis og Steve Dillons historie om en falleret og fordrukken præst ved navn Jesse Custer (Dominic Cooper), som tager ud i verden for at finde gud, der udgør oplægget. Indtil nu findes der kun et afsnit af ’Preacher’, men seriens gakkede og gennemførte univers har allerede pirret interessen hos mange. Seriens pilot er et pulpet, visuelt orgie, der kan minde lidt om en skøn blanding af "From Dusk Till Dawn" og "True Blood". Afsnittet føles originalt, sjovt og utæmmet, og lige nu føles "Preacher" som en tiltrængt Mentos-pastil i et glas Diet Coke.

"Preacher" har premiere på ViaPlay i dag

2: Marvel’s Daredevil

Daredevil er en af tegneseriegiganten Marvels mest ikoniske hæfter, og i Netflix’ serieversion kommer tegneseriens helt særlige stemning omsider til sin ret. "Marvel’s Daredevil" er enormt vellykket og fremstår både som en spændende kriminalfortælling og som et kunstnerisk værk, der med stor visuel tæft indfanger tegneseriens helt særlige æstetik. Med sin ekspressive brug farver, leg med silhuetter og uortodokse kameragange udfordrer "Daredevil" altid øjet, og Charlie Fox leverer en kontrastfuld præstation som blid Matt Murdoch i dagtimerne og kompromisløs Daredevil om natten. Serien er lige nu en af Netflix’ bedste.

"Marvel's Daredevil" kan streames på Netflix

3: The Walking Dead

AMC's serie om USA efter zombie-apokalypsen tager afsæt i Robert Kirkmans populære tegneserie af samme navn. Serien blev i sin tid udviklet til tv af den Oscar-vindende instruktør Frank Darabont, og det kunne ses. "The Walking Dead" er smukt fotograferet og har et udpræget filmisk look. Serien skiller sig ud ved at være enormt voldelig og splattet, og gennem sine seks sæsoner har den flere gange taget sig uhørte friheder udi alt fra bizar lemlæstelse til kannibalisme og børnehenrettelser. "The Walking Dead" er ikke for alle, men har man nerverne til det, så er seriens absurde vision en af de mest originale på den lille skærm.

"The Walking Dead" er tilgængelig på DVD

4: Gotham

DC er Marvels ærke-konkurrent, og selvom de har været en smule langsommere og mere famlende i forhold til at få deres tegneserieunivers overført til film og tv, er de med blandt andet "Gotham" kommet efter det. Serien foregår i Gotham City, som især er kendt fra Batman-mytologien, og fokuserer på en ung James Gordon (Ben McKenzie) og en endnu yngre Bruce Wayne. Serien fortæller således baggrundshistorien for flere af DC-universets hovedskikkelser, og vi møder fra start af flere velkendte karakterer som eksempelvis the Pinguin, Catwoman, the Riddler og Harvey Dent. "Gotham" er DC's mest ambitiøse tv-serie til dato og er netop blevet forlænget med en tredje sæson.

"Gotham" kan streames på Netflix

5: Jessica Jones

"Jessica Jones" er endnu en Marvel-serie, som kan findes på Netflix, og ligesom "Daredevil" foregår den i en fiktionaliseret udgave af New York-bydelen Hell's Kitchen. Serien følger den afdankede superheltinde Jessica Jones (Krysten Ritter), som har lagt spandex-dragten på hylden og i stedet arbejder som privatdetektiv. Jessica har PTSD, drikker for meget og er på mange måder en skadet type. Serien er blevet rost for sin noir-agtige tone og sin nuancerede hovedkarakter, der modsat mange andre tegneserie-figurer tumler med alvorlige problemer af forskellig art. "Jessica Jones" er en superhelte-historie med voksent indhold, hvilket er et frisk pust til genren.

"Jessica Jones" kan streames på Netflix

  • Tobias Bukkehave er forfatter til bogen '50 serier du skal se'.

  • Han er kandidat i filmmedievidenskab med speciale i tv-serier og har undervist i dramaturgi og tv-fiktion, inden han begyndte at arbejde som tilrettelægger og tekst- og manusforfatter.

Facebook
Twitter