Går amerikansk komiker for langt? Her er 4 kontroversielle øjeblikke

Netflix-komikeren Dave Chappelle er både elsket og hadet for sine ekstreme vittigheder.

- Folk er så sarte. Alle er blevet en flok brokkehoveder, har komikeren sagt. (Foto: © Lester Cohen, Getty Images)

Ingen kan sætte ord på de racedynamikker, der gennemsyrer det amerikanske samfund som Dave Chappelle.

Hvis han spotter ulighed eller stereotyp opførsel mellem hvide og sorte udspille sig i medierne, så kan man være sikker på, at han med humor og overskud kan få en genial joke ud af det. Han kan tilmed få alle samfundets grupperinger og minoritetsgrupper til at at grine med.

Dog er han med sine to nye standupshows på Netflix, 'Equanimity' og 'The Bird Revelation', for anden gang på ét år kommet i vælten.

Han mener, at den offentlige debat er plaget af en tendens, hvor det er de mest sarte, som får lov at sætte tonen i debatten. Eller som Chapelle selv formulerer det i det ene af sine to nye shows:

- Motherfuckers are so sensitive, the whole country has turned into bitch-ass niggas, siger han.

Eller som Netflix har valgt at oversætte citatet til:

- Folk er så sarte. Alle er blevet til en flok brokkehoveder.

Av, Chapelle lægger ikke fingre imellem, og det er netop det, der har gjort ham elsket verden over - men det betyder også, at han er blevet lagt for had af flere minoritetsgrupper på de sociale medier.

For at lære den amerikanske komiker bedre at kende og forstå, hvordan han er blevet en af de stærkeste stemmer, når det kommer til at udfordre tidsånden, kommer her en kronologisk gennemgang af Dave Chappelles 4 mest markante øjeblikke.

(© HBO Nordic)

'Killin' Them Softly': Om at opleve hverdagsracisme

Efter at have spillet biroller i en lang række af komediefilm samt at have udviklet (og spillet hovedrollen i) kultfilmen 'Half Baked' i 1998, var Dave Chappelles navn for alvor begyndt at ringe klokker rundt omkring i Hollywood.

Han fik endelig muligheden for at vise verden, hvor god en standup-komiker han er med en fuld times HBO-special kaldet 'Killin' Them Softly'. Showet fik fantastiske anmeldelser og er efter min mening stadig en af de sjoveste timers stand-up, man kan støve op.

Især den del af showet, der handler om de uretfærdigheder, han fra tid til anden oplever, når han er sammen med sin hvide ven Chip. I modsætning til Chapelle føler Chip sig nemlig fri til at køre bil, mens han er påvirket, og han bliver ikke engang nervøs, når politiet stopper dem, selvom bilen lugter langt væk af marihuana.

Chappelles evne til på en sympatisk måde at opridse nogle af de privilegier, han oplever ikke at have som en sort mand i et raceopdelt USA, er ikke bare hysterisk morsomme. De er politisk sydende og decideret oplysende i et amerikansk samfund, hvor de forskellige grupperinger har så svært ved at forstå hinanden.

'Killin' Them Softly' kan ses på HBO Nordic.

(© Getty Images)

Sort racist i 'Chappelle’s Show'

Efter succesen med 'Killin' Them Softly' var alle døre åbne for den unge komiker, og det helt store, verdensomspændende gennembrud kom med sketch-showet ‘Chappelle's Show’, som på daværende tidspunkt ikke lignede noget, der før var set på amerikansk tv.

Programmet var bygget op af enkeltstående sketches, hvori Chappelle enten lavede sjov med underholdningsindustrien eller spiddede USA racepolitisk.

Den måske mest geniale (og provokerende) sketch, som programmet bød på, handler om den blinde racist Clayton Bigsby, der ikke selv ved, at han er afroamerikaner. Ingen omkring Bigsby nænner at sige til ham, at han selv er sort, da han er blevet løjet for siden barnsben, for at han lettere kunne passe ind i det hvide lokalsamfund. Genialt.

Se en bid af sketchen her.

(© Netflix)

'Equanimity': Chappelle diskuterer transpersoner

Dave Chappelle trak selv stikket på sit sketch-show, og ingen ved rigtig hvorfor. Han valgte tilmed at blive ude af rampelyset i over 10 år, da hans karriere var på sit absolutte højdepunkt.

Rygterne vil vide, at han tog til Afrika for at finde sig selv og slikke sine sår, på hvad der formentlig har været en hård tid i underholdningsbranchen. Eftersigende gik kommunikationen skævt mellem Chappelle og hans chefer, der efter succesen med 'Chappelle’s Show’ pludselig havde meget travlt med at bestemme programmets videre retning.

Udover enkelte optrædener på lokale standup-scener hist og her var Chappelle først for alvor tilbage i 2017 med sine to første Netflix-shows, hvor Caitlyn Jenner får en tur.

- Jeg læste i avisen, at Caitlyn Jenner overvejede at posere nøgen i et kommende nummer af Sports Illustrated. Og jeg ved godt, det ikke er politisk korrekt at sige, men så tænkte jeg: Fuck det. Jeg siger det for alle andre. Ad, siger han i showet 'Equanimity'.

I samme show påtaler han kritikken, som hans tidligere shows har medført, og kommer med en helt anden vinkel, der måske virker smålig, men som i det mindste bidrager til en forståelse for hans konstante trang til at provokere andre minoritetsgrupper:

- Mit problem har aldrig været transkønnede. Mit problem har været dialogen omkring transkønnede. Jeg har det bare, som om det ikke bør diskuteres foran sorte mennesker. Det er nedværdigende, al den snak om, hvad folk føler inden i. Siden hvornår har det betydet noget i USA, hvad folk føler inden i?

'Equanimity' kan ses på Netflix.

(© Netflix)

'The Bird Revelation': Dave diskuterer åbent #metoo

De sidste fire måneders helt store historie har været #metoo-bevægelsen, der startede med anklagerne mod Harvey Weinstein.

Siden da har den ene magtfulde mand efter den anden måttet forlade stillinger og roller overalt i Hollywood. Dave Chappelles progressive komiker-kollega Louis CK blev også fældet, da det kom frem, at han havde udnyttet sin magtposition og onaneret foran håbefulde, kvindelige forfattere.

Chappelle er den første komiker, der hopper direkte ind i denne kontroversielle shitstorm med hans sædvanlige fokus: At provokere, sige hvad han virkelig tænker. Eksempelvis når han efter #metoo skal bruge timevis på at finde en god pornovideo på nettet, fordi han er blevet for feministisk, som han siger i 'The Bird Revelation'.

- Jeg er her ikke for at få ret, men for at lave uro, siger han i samme show.

Chapelle mener ikke selv, at han har den ultimative sandhed. Han udtrykker, at han faktisk ikke selv ved, om Louis CK efter at have indrømmet fik for hård en behandling af medierne og de selskaber, som (en smule hyklerisk, da rygterne havde svirret i årevis) slog hånden af ham.

Men han forbeholder sig retten til at diskutere højlydt med sig selv samt finde nye og - emnet til trods - sjove vinkler på en kompliceret sag.

- Af og til er den sjoveste replik ond. Det er en svær situation. Jeg siger mange onde ting, men I må huske på, at jeg ikke mener noget ondt. Jeg siger dem, fordi de er sjove. Og alt er sjovt, indtil det sker for dig selv.

'Dave Chappelle: The Bird Revelation' kan ses på Netflix.