Girlpower til din playliste: Her er fire seje pigebands, du skal kende

Det unge aarhusianske rockband Velvet Volume er aktuel med deres debutalbum. Her er fire andre seje kvindebands, du også skal skynde dig at tilføje til din playliste.

Baby In Vain laver døsigt, dystert og melodisk musik, som du bør skrue op for ifølge P6 Beat-værten Tilde Bang-Hansen. (Foto: Jonas Bang © Partisan Records)

Musikbranchen skriger på flere kvinder, og det skaber debat, når festival- og koncertarrangørerne plastrer plakaterne til med en majoritet af mandlige artister.

Men de er derude - de seje, talentfulde kvinder, der både ved, hvordan man håndterer et trommesæt, en elguitar, og hvordan man skaber et lækkert elektronisk lydunivers.

Fredag udkom et af Danmarks unge, seje pigebands, rockgruppen Velvet Volume, med deres debutalbum 'Look Look Look!'.

Vi fejrer de tre søstres albumudgivelse med P6 Beat-værten Tilde Bang-Hansens anbefalinger til fire andre seje pigebands fra ind- og udland, der kan skrue op for girlpoweren på din playliste.

Baby In Vain. (Foto: Nikolaj Thaning © Partisan Records)

Baby In Vain - melodisk, rå og rocket

Baby In Vain dukkede op på den danske musikscene i 2012 og begyndte at få en del opmærksomhed efter en opvarmningstjans for The Floor Is Made of Lava på deres Danmarksturné. De har udgivet udgivet flere 7”-singler og udgav sidste år ep'en 'For The Kids'. I år udgav de deres anmelderroste debutalbum 'More Nothing'.

Derfor er de seje:

- Første gang jeg hørte Baby In Vains musik tilbage i 2012, kunne jeg slet ikke forstå, at den var lavet af tre musikere, som kun lige var blevet gamle nok til at stemme og erhverve sig et kørekort. Det var så tungt, døsigt og mørkt, og de lød allerede så sikre i deres lyd, til trods for, at de kun havde spillet sammen i et par år på det tidspunkt.

- Her fem år senere er det døsige og dystre i deres musik stadig intakt, men på deres debutalbum 'More Nothing' beviser de, at de også mestrer det mere melodiske, side om side med det rå og rockede, siger Tilde Bang-Hansen.

Baby In Vain - 'Low life'

Savages.

Savages - hypnotiserende post-punk

I 2013 udgav Savages deres debutalbum 'Silence Yourself' til store roser fra anmelderne og udgav sidste år opfølgeren 'Adore Life', som er blevet mixet af Anders Trentemøller.

Derfor er de seje:

- At lytte til Savages musik er for mig lig med at gå ind i et mørkt, dystert og til tider nærmest klaustrofobisk rum. Det lyder måske ikke så rart, men deres energi på plade og live er så rå og hypnotiserende, at det er stort set umuligt ikke at blive draget af deres kulsorte, angstfyldte post-punkede univers.

- Derudover har de en forsanger i Jehnny Beth, som jeg er dybt fascineret af. Hun virker så mystisk, intens og übercool, når hun står på en scene og synger, og jeg er ret sikker på, at jeg ville være for intimideret til at sige hej, hvis jeg fik muligheden, siger Tilde Bang-Hansen.

Savages - 'Adore'

Smerz - lys vokal og tunge beats

Smerz. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

- Norske Smerz kommer fra Oslo, men det var først, da de startede på den samme højskole i Danmark, at de begyndte at lave musik sammen. De udgav sidste år debut-ep'en 'Okey' og bliver nu udgivet på det engelske pladeselskab 'XL Records', som også udgiver Adele, Kaytranada og Radiohead, fortæller Tilde Bang-Hansen.

Derfor er de seje:

- Mit første møde med Smerz var på Spot Festival i 2016. Det var den sidste koncert på årets festival, og selvom mit festivalhoved var ved at være træt, så blev jeg totalt suget ind i deres minimalistiske elektroniske univers og stod i min helt egen verden i de 40 minutter, koncerten varede.

- Musikken bevæger sig i krydsfeltet mellem det technoide og r'n'b, og det er især samspillet mellem Henriette Motzfeldts lyse vokal og de tunge beats, som jeg synes fungerer vanvittigt godt. Smerz emmer af coolness, og det samme gør deres musik

Smerz - 'Oh My My'

Ibeyi. (Foto: David Uzochukwu © XL Recordings)

Ibeyi - et rørende mix af sprog og stilarter

Ibeyi består af de fransk-cubanske tvillingesøstre Lisa-Kaindé og Naomi Diaz. De udgav for et par år siden det selvbetitlede debutalbum 'Ibeyi' og udgav i sidste uge deres andet album 'Ash'.

Derfor er de seje:

- Ibeyi er stadig et ret nyt bekendtskab for mig, men jeg er blevet helt vild med det eklektiske miks, man finder i deres sange. Her bliver der både sunget på spansk, fransk, engelsk og yoruba, og alverdens genrer og stilarter flettes sammen på fineste vis.

- Der er en enorm power i det musik, som de laver, og når jeg hører Lisa-Kaindé og Naomi Diaz synge sammen på for eksempel 'Deathless' fra det nye album, bliver jeg altid ret rørt, fordi jeg synes, der er noget meget samlende over den musik, de laver, siger Tilde Bang-Hansen.

Ibeyi - 'Deathless'