Giro 413 fylder rundt: Her er 5 eviggrønne ønskenumre

I 70 år har Giro 413 har taget imod tusindvis af lytterønsker. Nu har vi fået vært Margaret Lindhardt til at vælge fem af ønskesangene fra programmet.

Margaret Lindhardt har været vært på det hæderkronede program i 19 år sammenlagt. Tidligere har blandt andre Otto Leisner faciliteret lytternes ønsker. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR Presse)

Der er næsten ikke det, en sang ikke kan.

Hos Giro 413 kan et stykke musik være det, der ledsager kærlighedserklæringer, lykønskninger, hilsner til levende og afdøde - eller bare en varm tanke. I dag har man gjort det i 70 år - siden programmet 'Lytternes ønskeprogram på grammofon' havde premiere i '46.

Musikken i Giro 413 er mangfoldig, fortæller Margaret Lindhardt, der har været vært i 19 år sammenlagt. For nylig spillede hun både 'For evigt' med Volbeat, 'Where Have All The Flowers Gone' med Marlene Dietrich og 'An der schönen blauen Donau'.

Men én ting går gerne igen på tværs af genrer:

- De sange, der bliver ønsket, handler mest om positive relationer - og ikke mindst om kærlighed. Det kan også være om glæden ved livet og naturen, det at være menneske, gode minder etc.. Det er ikke så relevant i det program at ønske musik om f.eks. ulykkelig kærlighed, siger Margaret Lindhardt.

Hun har ca. 23 musikønsker fra lytterne med i hver udsendelse. Vi har derfor vendt det lidt på hovedet og fået værten selv til at præsentere fem sange blandt Giro 413-ønskenumrene:

'Avenuen' med Trine Dyrholm

- Det er jo en dejlig sang, der handler om livserfaring, og hvor svært det kan være at være menneske, når det drejer sig om kærlighed – med et glimt i øjet. Den bliver ønsket i mange forskellige anledninger.

- Og så er er det sjovt, at det er Peter og Anders Lund Madsen, der har skrevet teksten og Kim Larsen, der har komponeret musikken.

Fra albummet 'Mr. Nice Guy', 2004.

0:00

'Sammen med dig' af Eskild Dohn

- Efter i mange år at have været en del af Lars Lilholts band, udgav Eskild Dohn sidste år sit første solo-album med 'Sange for voksne'. De handler bl.a. om parforhold - om at være sammen og at skilles, og der er også barndomserindringer. Det er sange, mange kan identificere sig med.

Fra albummet 'Sange for voksne', 2015.

0:00

'Du kom med alt det der var dig' af Helge Engelbrecht

- Det er et meget smukt nummer. Det fortæller om livsglæde og en relation til et menneske, der har så stor betydning, at det forandrer ens liv. Så kort kan det siges, siger Margaret Lindhardt med et grin.

- Det er en sang, der bliver ønsket i mange forskellige anledninger lige fra dåb, bryllup, fødselsdag og til at mindes en afdød – og også som en kærlighedserklæring.

Fra albummet 'Modersmål og fædresland', 1996.

0:00

'Verden er i farver' med Lis Sørensen

- Den har jeg spillet i mange sammenhænge. Faktisk var den seneste gang sidste søndag, hvor den blev ønsket af en 95-årig, der havde holdt fødselsdag.

- Det er en udbredt opfattelse, at Giro 413 kun har ældre lyttere, men der bliver faktisk også sendt en del hilsner både til og fra unge, så der er en stor aldersspredning.

Fra albummet 'Vis dit ansigt', 1991.

0:00

'Øde ø' med Rasmus Seebach

- Rasmus Seebach bliver jævnligt ønsket med forskellige numre – f.eks. 'Øde ø' og 'Flyv fugl'. Den første nok mest. Den handler jo om, hvor meget et andet menneske betyder for én.

-Han har også lavet et nummer til sin mor: 'I mine øjne', og det bliver naturligt nok ønsket i forbindelse med hilsner til mødre.

Fra albummet 'Ingen kan love dig i morgen', 2013.

0:00

Giro 413

  • sender hver søndag kl. 12-14 på P5 med Margaret Lindhardt som vært.

  • I løbet af udsendelserne samles der ind til arrangementer og aktiviteter, som kommer dårligt stillede eller syge, danske børn og unge til gode. Lyt med her.

Facebook
Twitter