Giv verdenshistorien et pift: 5 spil der foregår i en anden virkelighed

Hvad nu hvis historien havde forløbet anderledes? Vi har samlet fem spil med fascinerende alternativer på historiens gang.

Sig hej til Einstein, Stalin, Da Vinci og Dronning Victoria i spillenes fantasifulde tidsrejser tilbage i historien. (© flickr)

Hvad nu hvis en krig mellem USA og Kina havde gjort verden til et atom-mareridt? Hvad, hvis Hitler havde vundet? Hvad nu hvis vi havde truffet andre valg undervejs? I computerspil kan man udleve nogle af disse fascinerende tankeeksperimenter, blive en del af verdenshistorien og måske ligefrem påvirke den.
Vi har samlet fem kontrafaktiske spil, der tager udgangspunkt i den historiske virkelighed, som vi kender, men hvor tidslinjen undervejs har forgrenet sig i andre retninger.
Ingen af spillene på listen er decideret ”realistiske” i den klassiske forstand, fordi de alle introducerer noget ”fantastisk” som tidsrejser, supermutanter, porte til andre virkeligheder. I nogle spil er den alternative virkelighed blot en spændende kulisse, mens den i andre spil er en kommentar på vores egen virkelighed.

1. 'Fallout': Da bomberne faldt

Det dystopiske Fallout-univers repræsenterer en af de mest overbevisende alternative virkeligheder, der findes på spil.

Fallouts tidslinje svarer til vores jords indtil omkring 1950'erne, men teknologien og kulturen forandrer sig pga. energimangel, og der kommer stort fokus på særligt atomenergi. I år 2077 udvikler den kolde krig mellem USA og Kina sig fatalt, atombomberne falder, og efterlader jorden som et radioaktivt mareridt.

I spillene udforsker man bl.a. Washington og Boston 200 år efter bomberne er faldet, og kan besøge historiske steder fra vores tidslinje, der har fået et lille twist efter er verden gået amok. Fallout skaber en imponerende, tankevækkende illusion.

Platform: Fallout 4 findes til Windows PC, PlayStation 4 og Xbox One
Pris: Ca. 600,-

Fallout 4 - Launch Trailer

2. 'Bioshock Infinite': Da USA byggede en flyvende by


Bioshock Infinite er et imponerende værk om alternative tider og virkeligheder, og stiller grundlæggende spørgsmål om, hvad der ville ske, hvis man i livet traf andre valg.


Spillet foregår på den flyvende by Columbia, der bliver bygget i slutningen af 1800-tallet. Byen bliver bygget som en hyldest til kristne værdier og amerikansk foretagsomhed, men har udviklet sig til racistisk, socialt mareridt, da man gør sin entre i spillet i år 1912.
I den alternative virkelighed undertrykker den hvide elite alle andre i Columbia, indtil folket gør oprør i en blodig borgerkrig i den flyvende by.


Platform: Windows, PlayStation, Xbox 360, OS X, Linux
Pris: Ca. 500,-

BioShock Infinite Launch Trailer

3. 'Assassin’s Creed': Da snigmordere påvirkede verdenshistorien

I Assassin’s Creed agerer en kult af snigmordere i kulisserne og har påvirket historiens gang igen og igen. Fra nutiden får man mulighed for at opleve minder fra snigmordere i fortiden og træde i deres fodspor.

Det giver igennem spilserien mulighed for at opleve nogle ganske imponerende eventyr under korstogene, renæssancens Italien og den amerikanske uafhængighedskrig, samt møde historiske personer som Richard Løvehjerte, Leonardo Da Vinci og George Washington.

Kan man sluge et ”par” kunstneriske friheder, så er det Assassin’s Creed-spillene en sjov og spændende måde at opleve historiske steder og begivenheder. Spil-universet er i øvrigt ved at blive filmatiseret med Michael Fassbender i hovedrollen.

Platform: Assassin’s Creed Syndicate fra 2015 findes til Windows PC, PlayStation 4 og Xbox One

Pris: Ca. 500,-

Assassin's Creed Syndicate - PC Trailer [UK]

4. 'Wolfenstein': Da nazisterne overtog kloden


Den amerikanske spion B.J. Blazkowicz har altid stået klar til bekæmpe nazisterne under Anden Verdenskrig i Wolfenstein-spillene. I hvert fald indtil det nyeste spil i serien, hvor han i den alternative virkelighed først vågner fra koma i 1960’erne. I
mellemtiden har nazisterne knægtet kloden, har atombombet Manhattan og har sat et Swastika på månen allerede i 1951. I dagsbogspassager, breve, bøger og musik kan man opleve, hvordan den alternative virkelighed udviklede sig.


Spillet indeholder spændende detaljer, der underbygger den alternative virkelighed. For eksempel er der blevet komponeret original musik til spillet, der fungerer som tyske imitationer af vores popmusik.


Platform: Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pris: Ca. 500,-

Wolfenstein  - 'House of the Rising Sun' Launch Trailer

5. 'Red Alert': Da Stalin startede 2. verdenskrig

Hvad ville der ske, hvis man opfandt en tidsmaskine, rejste tilbage i tiden og stoppede Adolf Hitler, før han kom til magten? Det er den alternative virkelighed, som det klassiske strategispil Command & Conquer: Red Alert tager udgangspunkt i.


I den alternative historie er Albert Einstein rejst tilbage i tiden og har stoppet Hitler, før han kommer til magten. Men det har ikke stoppet Anden Verdenskrig. I stedet er det Josef Stalin, der først invaderer Kina og derefter Europa uden at blive blevet svækket af den tyske krigsmaskine.
Afhængig af om man vælger at kommandere de allierede eller Stalins tropper oplever man krigen fra forskellige perspektiver undervejs.


Platform: Spillene er af ældre dato, men det nyeste Red Alert 3 findes til Windows, Xbox 360, PlayStation 3 og OS X
Pris: Ukendt

Red Alert 3 - Launch Trailer (Game Trailer HD)

Morten Greve

  • Er freelance-spildesigner gennem ti år og tidligere spilredaktør på et større dansk livsstilsmagasin for mænd.
  • Er passioneret gamer og ambassadør for, at spil skal tages mere seriøst som kulturform. Er idémand bag DRs spilevent ’Frit Spil’ i Koncerthuset (læs mere her).
  • Arbejder til daglig som redaktionsleder på dr.dk/debat

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve