Glæd dig: 5 fede film og serier du skal opleve i teatret

Hvorfor nøjes med at se film og tv-serier på skærmen, når du kan se dem blive vækket til live på teatret? Vi guider dig forestillingerne, du skal se i den kommende sæson.

Olaf Johannessen, der blandt andet er kendt fra tv-serier som 'Forbrydelsen', 'Broen' og '1864', står i spidsen, når Nørrebro Teater til efteråret har premiere på 'Diktatoren'. (Foto: Büro Jantzen © Nørrebro Teater)

Forestil dig at se Noora og Williams rutsjebanetur af et forhold udspille sig for dig i virkeligheden.

Eller hvad med at se Charlie Chaplin genopstå for øjnene af dig?

Begge dele kan faktisk lade sig gøre i løbet af det kommende år, hvor du i stedet for at læne dig tilbage i sofaen og se 'Skam' eller en Chaplin-klassiker kan komme til at opleve begge dele i levende live – på teatret.

Her er ingen forstyrrende mobiltelefon eller mulighed for at trykke "pause". Her er plads til at give sig hen og suge til sig af indtryk.

Vi har bedt dramatikeren og Reumert-vinderen Thomas Markmann om at komme med sine bud på fem teaterforestillinger i den kommende sæson, der alle er baseret på enten en tv-serie eller en film, og som du bare må se.

(© Det kongelige teater)

'Riget' (tv-serie af Lars von Trier)

- Jeg er et af de få mennesker, der ikke har set Lars von Triers tv-serie 'Riget', men til foråret kommer den på Det Kongelige Teater i Nicolei Fabers iscenesættelse, og den skal jeg helt sikkert se.

- Jeg har arbejdet sammen med Nicolei tidligere, og han er ekstremt dygtig, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han stiller op med den her tv-serie. Og så synes jeg, det er spændende med gys på teatret, for det er en virkelig svær disciplin.

Det Kongelige Teater, 20. april – 8. juni 2018

(© NRK)

'Skam' (tv-serie af Julie Andem)

- Jeg har heller ikke set successerien 'Skam', men den kommer på Aveny-T, så der må jeg få den set.

Opsætningen af 'Skam' har virkelig skabt en debat i teaterverdenen om, hvorvidt vi plukker de lavthængende frugter ved bare at halse efter succeser på film og tv og så lave halvhjertede teaterforestillinger. Det er jeg til dels enig i.

Men samtidig skal Jon Stephensen og Aveny-T have point for at sætte 'Skam' op som teater. Hvis de kan lokke nogen, der ikke er vant til at gå i teatret, til og gøre dem nysgerrige på teater som kunstform, er det det hele værd. Og så skal de have point for at have hyret en velrenommeret dramatiker i form af Line Mørkeby. Jeg er helt vildt spændt på at se hendes indgang til serien.

Aveny-T, 15. september – 28. oktober 2017 (sæson 1). Aveny-T, 6. april – 19. maj 2018 (sæson 2)

(© Nørrebro Teater)

'Diktatoren' (film af Charlie Chaplin)

- Jeg er vild med Chaplin, og jeg er vild med Olaf Johannessen, der spiller hovedrollen. Så det skal jeg helt sikkert se. Jeg er spændt på, hvordan man har tænkt sig at omsætte universet fra filmen til teatret, for det kan man sjældent gøre 1:1.

Eksempelvis kan man ikke zoome ind og se et menneskes ansigts mimik helt tæt på på teatret, som man kan på film, så man er nødt til at finde et andet greb. Det bliver spændende at se.

Nørrebro Teater, 21. september – 29. oktober 2017

(Foto: Yellow1/Montgomery Photo © Aarhus Teater)

'Den gode vilje' (film af Ingmar Bergman)

- Filmen, der vandt Guldpalmen i Cannes, er af Ingmar Bergman, og er oplagt at sætte op på scenen, fordi den jo er et kammerspil.

Den er dialogbåret og har stærke karakterer, der gennemgår en udvikling. Det bliver mere psykologisk realisme i forhold til de andre mere visuelle og ekspressive forestillinger. Den glæder jeg mig til at se.

Aarhus Teater, 16. september – 21. oktober 2017

(Foto: Emilia Therese © Odense Teater)

'Dogville' (film af Lars von Trier)

- Det her er faktisk et stykke, der spillede på Odense Teater sidste år, men som jeg ærgrer mig meget over, jeg ikke nåede at få set. Så jeg håber på en genopsætning.

Stykket fik rigtig flot omtale, og jeg kunne godt have tænkt mig at se det i Tue Bierings iscenesættelse, fordi jeg er nysgerrig på, hvordan han mon omsatte det filmiske udtryk til teatret.

Odense Teater, spiller ikke længere.

  • Årets Reumert-uddeling finder sted i Skuespilhuset lørdag 10. juni og kan streames live via dette link.