Grådighed og tabte milliarder: 4 film gør os klogere på mareridtet, der blev til virkelighed

Det er ti år siden, at et kæmpe bankkrak fik finanskrisen til at rulle verden over. Det findes der flere underholdende film om.

Leonardo DiCaprio i rollen som ubarmhjertig finansspekulant i 'The Wolf of Wall Street', der udkom i kølvandet på finanskrisen. Den er værd at se eller gense, ifølge filmanmelder Nanna Frank Rasmussen. (Foto: © Universal, UIP)

Kan du huske finanskrisen?

Dengang hvor boligpriserne pludselig raslede ned, millioner af mennesker mistede deres arbejde, folk tabte penge og banker verden over gik konkurs?

På lørdag er det præcis ti år siden, at den store, amerikanske investeringsbank Lehman Brothers krakkede og måtte indgive konkursbegæring.

Det blev det største bankkrak i USA’s historie og satte gang i finanskrisen, der kunne mærkes verden over – også herhjemme.

Sådan en omgang er ikke overraskende fyldt med megen drama, og derfor fik vi også efterfølgende en række film, der kredsede om finanskrisen eller ligefrem gjorde satirisk grin med den.

Vi har fået Jyllands-Postens filmanmelder Nanna Frank Rasmussen til at fremhæve fire af de bedste, som tilmed også gør dig klogere på finanskrisen - alt imens du bliver godt underholdt.

1

The Big Short

(© UIP)

’The Big Short’ er både underholdende, humoristisk og meget informativ, mener Nanna Frank Rasmussen.

- Filmen er faktisk så kompleks, at man med fordel kan se den flere gange, hvis man vil forstå finanskrisen bedre. Den viser hele det edderkoppenet, som folk blev spundet ind i af snyd, bedrag og vanvittige lånemuligheder.

- Filmen er faktisk et komediedrama, og det er egentlig vildt, at man bruger den genre om noget, som mange mennesker opfatter som noget meget tørt. Dermed gør den op med den myte om, at økonomi er kedeligt.

- ’The Big Short’ er ikke en lektion i finanskrisen ABC – hvis det overhovedet findes på film – men den gør grin med, hvor let vi mennesker lader os snyde. Og hvor meget ansvar vi overlader til folk, der siger de rigtige ting iført et smart jakkesæt.

2

Michael Moore: Kapitalismen - en kærlighedshistorie

WASHINGTON - SEPTEMBER 29: Director Michael Moore poses for a photo on the red carpet of the Washington DC premiere of "Capitalism: A Love Story" at AMC Uptown Theater on September 29, 2009 in Washington, DC. (Photo by Kris Connor/Getty Images) (Foto: © Kris Connor, 2009 Getty Images)

- Filmen er en aktivistisk dokumentar, hvor Michael Moore som sædvane sætter sig selv i centrum for en undersøgelse af tingenes tilstand. Det er en super interessant film, men det er tydeligt, at han har en holdning selv. Det er altså ikke en objektiv gennemgang af, hvad der skete.

Denne gang ser Moore nærmere på Wall Street og dets ekstreme indflydelse på det amerikanske samfund.

- Han er vældig kritisk over for systemer og er også meget kritisk over for den amerikanske drøm, hvor alle jo kan gå fra ingenting til at bo på et kongeslot. Han peger blandt andet på, at det er en af grundene til, at finanskrisen opstod.

3

Wall Street: Money Never Sleeps

(© Twentieth Century Fox)

Den første film om finansmanden Gordon Gekko i skikkelse af skuespiller Michael Douglas, ’Wall Street’ fra 1987, fik i 2010 en efterfølger. Og det er en god film, ligesom den første, mener Nanna Frank Rasmussen.

- Den beskriver det miljø og den menneskelige trang til succes, som på en eller anden måde har drevet værket. Nogen vil kalde det grådighed. Gordon Gekko lever i hvert fald efter mottoet: ’Grådighed er godt’.

- Gekko bliver billedet på den amoralske og grådige kapitalist, og han er komplet ligeglad med, hvad han lægger i runer, så længe han kan opnå succes.

Da den første ’Wall Street’-film udkom i 80’erne, var det dog til en lidt overraskende modtagelse.

- Den første ’Wall Street’ var jo faktisk en kritisk film, men fordi der var så meget fokus på yuppierne og velstand dengang, var der mange, der anså antihelten Gekko som en helt, hvilket kom bag på folkene bag filmen.

4

The Wolf of Wall Street

NEW YORK, NY - DECEMBER 18: A view of atmosphere at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences Official Academy Members screening of 'The Wolf Of Wall Street' at the Academy Theater at Lighthouse International on December 18, 2013 in New York City. (Foto: © Cindy Ord, Getty Images)

Martin Scorseses ‘The Wolf of Wall Street’ med Leonardo DiCaprio i hovedrollen foregår godt nok i 80’erne, men filmen ramte biograferne i 2013 – mens mange stadig stod i krisens økonomiske morads.

- Filmen er en bidende satirisk beskrivelse af, hvordan man kan fortabe sig ind i grådighed og tabe sig selv. Det er klart, at den havde en ekstra resonans hos folk i 2013, fordi vi havde finanskrisen i nær erindring, siger Nanna Frank Rasmussen.

Filmen var nomineret til fem oscars i 2014, men fik ikke hevet nogen gyldne statuetter hjem. Og selvom det er en komedie, havde mange svært ved ikke at opfatte den som en form for hyldest, siger Nanna Frank Rasmussen.

- Jeg synes, den var virkelig god. Og virkelig morsom. Leonardo er ubarmhjertig i sin beskrivelse af det her kæmpe fjols, der er selvovervurderende og narcissistisk og blind for, hvad han foretager sig, og hvad det har af konsekvenser.

Har vi overhovedet lært af krisen? Denne uge sætter DR2 fokus på finanskrisen med en række programmer. Du kan blandt andet se ’The Big Short’, der vises fredag, ’Indefra med Anders Agger – Nationalbanken’ og ’Torben Chris rydder op i finanskrisen’.