Han grundlagde rock'n'roll: 5 udødelige numre fra legenden Chuck Berry

P6 Beat-værten Carsten Holm anbefaler fem klassikere med Chuck Berry, der netop er død, 90 år gammel.

Bruce Springsteen er en af de mange musikere, der står i gæld til Chuck Berry. Her spiller de klassikeren 'Johnny B. Good' sammen til en koncert i Cleveland i 1995. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Ingen Beatles, Rolling Stones eller Jimi Hendrix og alt, der kommer efter, hvis ikke det havde været for Chuck Berrys simplificerede blanding af country, western og blues.

Berrys direkte guitarfigurer dannede grunden til rock’n’roll, som vi har kendt og elsket den siden engang i 50’erne.

Chuck Berry døde lørdag 18. marts 2017 – han blev 90 år. Men selvom Berrys energiske soulstemme nu er gjort tavs, er her fem af de største klassikere, som du stadig kan synge, danse og rocke med på.

Maybellene

Chuck Berry ville tilføre den amerikanske musikkultur noget andet end de traditionelle blues-rundgange og sange fra bogen med jazz-standards.

Paradoksalt nok måtte hans vej til plademarkedet gå igennem den gamle country/western-klassiker ’Ida Red’, som havde været fortolket et hav af gange.

Kort om skribenten

Carsten Holm har lært at elske musik igennem brutal dødsmetal i 90’erne. Græder gerne til koncerter med The Minds of 99.

Nyder et evigt inspirerende selskab med lytterne på P6 BEAT og har formidlet musik i alle afskygninger på DR siden 1993.

Chuck Berrys version blev bare mere rå, startende med det skramlede guitarriff i forgrunden, et hidsigt tempo skubbet fremad af gulvbassen og trommerne. En klaverbokser sørger for baggrundstæppet med Chuck Berrys flossede lyse stemme på toppen. Rock’n’roll var født!

Hør sangen her

You Never Can Tell

Kært bar har som bekendt mange navne. Denne tidlige 60’er-klassiker går også ofte under navnet ’C’est La Vie’ eller ’Teenage Wedding’ og er blevet udødeliggjort i filmen ’Pulp Fiction’, hvor John Travolta og Uma Thurman har deres karakteristiske dans.

I slutningen af 70’erne havde Emmylou Harris et af sine største country-hits med sin fortolkning.

Hør sangen her

Johnny B. Goode

En af grundpillerne i rock’n’roll – både hvad angår tempo, opbygning af musikken og dynamikken med små ophold her og der. En floor-filler igennem mere end 60 år – på alt lige fra spillesteder og klubber til forsamlingshuse.

Det siges, at sangen er skrevet om Chuck Berry selv, hvor han oprindelig havde skrevet ordene ’colored boy’ i teksten – men blev opfordret til at ændre det til ’country boy’ for at tækkes det amerikanske radionetværk.

Hør sangen her

No Particular Place To Go

Med åbningslinien ”Riding along in my automobile” er det bare om at læne sig tilbage og tage med på en cruiser, der samtidig er den småkomiske og søde historie om et kærestepar og deres besværligheder med sikkerhedsselen, da de skal tage skridtet videre fra kys og lettere kælen.

Et af Berrys sidste store hits i 60’erne, hvor Keith Richards og The Rolling Stones begyndte at præge sendefladen med deres rhythm and blues. Mange af Richards guitarriff er i øvrigt kraftigt inspireret af Berry – noget som Richards ofte har fremhævet og takker for. Nogle mener dog, at Chuck Berry aldrig har fået den rette anerkendelse for sit bidrag med inspiration.

Hør sangen her

Rock N Roll Music

Singlen rammer gaden for 60 år siden. Berry har allerede godt gang i sin karriere og sammen med pianisten Little Richard er de hver for sig ved at lave grundlyden for rock’n’roll.

Titlen rammer ikke bare stilarten, men må også siges at være en titel, der beskriver essensen af den arv, som musikken har fået fra Chuck Berry: Den sveddryppende vildskab og lidenskab, der gennemsyrer rock’n’roll.

Singlen er ligesom andre store Berry-hits og –album udsendt på Chess Records, som også indspillede og udgav Berrys første single i 1955.

Hør sangen her

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve