Har du heller ikke fået læst Murakami? Her er 5 bøger du læser på ingen tid

Haruki Murakami har en lang liste af tykke romaner bag sig, men bare rolig, vi har fem letlæselige romaner, du nemt kan få læst.

I dag besøger den verdenskendte forfatter, Haruki Murakami Odense for at modtage H.C. Andersens Litteraturpris. (Foto: Ullstein Bild © This content is subject to copyright.)

Står japanske Haruki Murakami også på din lange liste over anerkendte forfattere, du gerne vil have læst, men som du aldrig når?

Frygt ej. Hans forfatterskab er nemlig ikke kun store moppedrenge som det populære trebindsværk ’1Q84’. Japaneren byder også på letlæselige romaner, der hiver dig ind i et vaskeægte Murakami-univers.

I anledning af, at Murakamis i dag modtager H.C. Andersens Litteraturpris i Odense, anbefaler hans danske oversætter, Mette Holm, fem af hans fantastiske, letlæselige bøger.

Mette har oversat 15 af Murakamis værker fra japansk til dansk.

’Hør vinden synge’ og ’Flipperspil 1973’

Det er egentlig to små romaner, som er samlet i et værk. Den unge fortæller og vennen Rotten sidder på en bar og taler om livets meningsløshed, om ungdommen og om piger. Tre år senere flytter fortælleren til Tokyo, men bliver hjemsøgt af gamle erindringer som tidligere forhold og et helt bestemt flipperspil.

- Det er særligt interessant, at disse to romaner, selvom de netop er udkommet, er Murakamis debutromaner. De er skrevet dengang, han var helt ung og er derfor et godt sted at starte, hvis man vil lære hans bøger at kende.

- De små romaner er fascinerende, sjove og fulde af humor. De rummer kimen til hans forfatterskab, siger Mette Holm.

’Norwegian Wood’

’Norwegian Wood’ blev ét af Murakamis store gennembrud og solgt i flere millioner eksemplarer tilbage i 1987. Det er et ungdomsværk, som handler om en ung fyr, der går på universitet og står i valget mellem to piger - to vidt forskellige kvinder, der inviterer til ulykkelig kærlighed.

- Romanen er en kærlighedshistorie. Den har fine beskrivelser og er en lettilgængelig bog til dig, der ikke før har læst Murakamis romaner. Det er én af de romaner, der er mindre mystiske og uden de parallelle verdener, som Murakamis forfatterskab ellers er kendt for.

’Sønden for grænsen og vesten for solen’

Barndomskærligheden blomstrer i romanen ’Sønden for grænsen og vesten for solen’. Kærligheden tryllebinder fortælleren til en helt bestemt pige og bliver et tilbagevendende minde for fortælleren.

- Romanen kan virke lidt selvbiografisk, fordi Murakami selv havde en jazzbar, da han begyndte at skrive romaner. Bogen handler om at gøre tingene rigtigt – om hvordan man skal gøre sig umage med at leve.

- Læseren oplever, hvordan en barndomsforelskelse rent faktisk kan blive ved med at påvirke et menneske hele livet. Her er fine beskrivelser af musik, og fortælleren beskriver, hvad der skal til for at blande den perfekte drink. Alt i alt en meget velafrundet roman.

’Efter midnat’

Bogen udspiller sig over en enkelt nat med to søstre og et par ukendte mennesker, hvis veje krydses i løbet af historien. Den unge lillesøster sidder alene på en café midt om natten i Tokyo, fordi hendes søster hele tiden sover og har isoleret sig. Fra det ene sekund til det andet ændrer nattens betydningsløse tilstand sig til en nat med masser af oplevelser.

- Den holder jeg meget af. ’Efter midnat’ har en anden vinkel end de andre romaner – mange af Murakamis romaner er skrevet med en jeg-fortæller, men her er romanen skrevet i tredje person.

- Romanen er en fantastisk beskrivelse af det moderne Tokyo, og jeg kommer altid til at savne Tokyo, når jeg læser den. Den er kort og nem at læse, og det er en smuk historie, hvor man bevæger sig fra mørke til lys.

’Den Farveløse Tsukuru Tazakis Pilgrimsår’

Udviklingsromanen med den lange og komplicerede titel handler om en ung fyr, der i gymnasiet har gode venner. Han rejser til Tokyo og bevarer venskabet i noget tid, men pludselig slår de hånden af ham – og han ender i dyb depression. 16 år efter møder han en kvinde, der får ham til at stå ansigt til ansigt med fortiden.

- Denne roman er særligt god, fordi den beskriver, hvordan mange unge mennesker har en helt forkert opfattelse af sig selv. Det handler om at være god nok, og hvor trist det er, hvis man ikke er klar over det. Romanen handler om, at man skal tro på sig selv, turde føle ordentligt efter og turde fejle.

- Den får en til at tænke på sin egen ungdom, og hvad man selv har glemt. Romanen er meget tankevækkende og alligevel nem at læse, siger Mette Holm.