Har du huller i din viden? Prøv 5 spil, der gør dig klogere på historien

Flere digitale spil bliver inspireret af historien. Og dem kan du lære noget af, mener spilekspert, der her peger på fem gode.

Spil som 'Apotheon' giver dig mere end timevis af underholdning. De åbner historien for dig, mens du spiller, siger spilekspert Thomas Vigild. Se hans fem forslag til historiske spil nedenfor.

Man behøver ikke være en bogorm for at blive klogere på historien. Der findes masser af spil, der gør det muligt at skovle historisk viden ind, mens man skyder, løber og planlægger sig igennem det digitale univers.

DR Historie har bedt leder af spillinjen på Vallekilde Højskole, spilekspert Thomas Vigild, pege på 5 spil, der giver et anderledes indblik i historien:

1: Mød Leonardo da Vinci i Assassin’s Creed

- Mystik, mord og realisme. I 'Assasin’s Creed' indtager man rollen som snigmorder i en gammel sekt. Spillene skaber en fiktiv historie om virkelige begivenheder rundt om i verden og følger den århundredegamle kamp mellem snigmorderne i The Assasins og Tempelriddererne. Serien præsenterer dig for flere forskellige tidsaldre. Du kan befinde dig midt i den franske revolution eller under Tempelridderordenens 3. korstog. Og i det nyeste spil kan du rejse rundt i USA under briternes invasion.

Man ser alt over skulderen på en lejemorder. Måske er man i Mellemøsten, hvor folk vandrer rundt i særlige tidsbestemte klædedragter. Og man kan kravle på bygninger, hvilket betyder, at man kan se Firenze eller Jerusalem oppefra, som de så ud tilbage i tiden.

Der er også en række historiske personer med. Du støder måske på Leonardo da Vinci eller Francesco Salviati, som var ærkebiskop i Pisa i 1475. Man får muligheden for at dykke ned i et leksikon, hvor man får historien bag de enkelte personer. Der ligger altså en stor mængde historisk research bag spillene.'Assassin’s Creed' er en serie af action-adventure videospil, som består af ni hovedspil og en række understøttende materialer. Set fra 159 kr. og op.

2: Gennemlev verdenshistoriens store slag i Total War

- Her får man lov at føle sig som en ægte krigsgeneral og samtidig får man serveret historisk lærdom gennem det virtuelle univers.'Total War' har udgivet en strøm af spil i forskellige epoker blandt andet i det antikke Rom, det gamle feudale Japan og med Napoleon i spidsen. I hvert spil skaber man sit eget imperium og udkæmper slag med tusinder af soldater.

- Man kan for eksempel genskabe kampe som slaget ved Trafalgar under Napoleonskrigene. Det interessante ved serien er, at man spiller slag på slag, og derigennem gennemlever historien som enten den vindende eller tabende part. Dermed lærer man nogle af verdenshistoriens største slag at kende.

- Spillene går meget krigshistorisk til værks, men man lærer også meget om de bagvedliggende politiske stridigheder i de forskellige lande. Og ja, du kan også manipulere med historiens gang og vinde et slag, selvom det i virkeligheden blev tabt. Men man vil altid få en historisk beskrivelse af slaget først.

Total War er en serie af strategiske computerspil, som består af 10 hovedspil og en række understøttende materialer. Set fra 99 kr. og op.

3: Bekæmp græske Guder i Apotheon

- Siger Guderne Artemis og Poseidon dig noget? Eller er du vild med kunsthistorie? Så er krigspillet Apotheon måske noget for dig.

Som den græske helt Nikandreos befinder man sig i antikkens Rom, hvor man kæmper gennem rækkerne af græske guder for at redde verden. I spillet møder man guder som Artemis, Poseidon og Athena.

Det interessante ved 'Apotheon' er de æstetiske valg, som folkene bag spillet har truffet. Det hele ligner noget fra en gammel græsk vase. Hvis man har haft oldtidskundskab, så kan man straks se, hvor situationen stammer fra.

Med 'Apotheon' er man både i et mytologisk- og kunsthistorisk univers. Spillet fortæller ikke særlig meget om græsk historie, men man får et indblik i den gamle græske og kunstneriske stil.

Spillet har ikke nogen leksikonfunktion, men serverer historie på en mere sansefuld måde. Kunsthistorien i de græske vaser bliver utrolig levende, og man får lyst til at se nærmere på rigtige græske vaser, som jo nærmest ligner en tegneserie.

'Apotheon' er et action- og platformsbaseret videospil. Set til 112 kr.

4: Rejs fra stenalder til ”Space Age” i Civilization

-'Civilization' er endnu en serie af spil, som kan give indsigt i historien. Og med sit lange tidsspænd er spillet ret ambitiøst.

Spillet begynder typisk i stenalderen og kan vare til år 2100 i ”Space Age”. Det handler om at grundlægge en civilisation med en enkelt lille landsby og gøre denne til verdens mægtigste gennem flere tusind års verdenshistorie.

Det historiske i spillet bakkes op af en ’Civilopedia’, som giver info om alt fra bygninger til socialpolitik. Man får også en større forståelse for, hvordan kulturelle og ideologiske faktorer kan ændre verdens udvikling.

Du får forskellige egenskaber undervejs i spillet. Pludselig kan du støbe bronze eller hugge i sten, og imens får du forklaret, hvornår dette gennembrud ville have været sket i virkeligheden. Spillet giver en fornemmelse af tidsspændet og rækkefølgen i de forskellige teknologier i historien.

'Civilization' er en serie af strategibaserede computerspil, som består af 7 hovedspil og en række understøttende materialer. Set fra 89 kr. og op.

5: Væk din kritiske sans i Red Dead Redemption

-Året er omkring 1911 i det vilde vesten. Man befinder sig på hesteryg i USA og Mexico som den lovløse mand John Marston. Det går vildt for sig, og spillet viser, hvor meget vold, der egentlig lå til grund for skabelsen af det amerikanske samfund. Det er et spil, der går kritisk til historien og trykker på nogle ømme punkter ved den amerikanske selvopfattelse og kulturhistorie.

Spillet er lavet af Rockstar, som ogå lavede 'Grand Theft Auto'. Hvor de i 'Grand Theft Auto' har lavet et meget satirisk billede af, hvad USA også er, så går de i 'Red Dead Redemption' tilbage og viser, hvad USA var førhen, og hvorfor USA er blevet, som det er i dag.

Spillets omdrejningspunkt er fødslen af det amerikanske samfund, og det sætter blandt andet fokus på retten til våben og andre former for ejerskab. Man skal dog ikke tage alt det historiske i spillet for gode varer. I stedet bør man se spillet som et udtryk for, at det også er vigtigt at forholde sig kritisk. De historiske lag findes i spillet, men de er ikke lige så fremtrædende som i de fire andre spil.'Red Dead Redemption' er et konsolspil, som foregår i 1900-tallets vilde vesten. Set til 128 kr.

Facebook
Twitter