Har du set dem? 5 internationale serier med danske stjerner

Den ene danske skuespiller efter den anden træder ind på den internationale serie-scene i disse år. Frem med klaphatten.

Nikolaj Coster-Waldau har i den grad kastet glans over andedammen med sin rolle i "Game of Thrones". Han er dog langt fra eneste danske op den internationale stjernehimmel.

Der er sket en del, siden dengang det skabte stolte spisesedler, hvis en dansker fik et par minutter i en James Bond-film.

I dag har vi efterhånden vænnet os til at se profiler som Nikolaj Coster-Waldau svinge sværdet som Jaime Lannister i HBO-succesen "Game of Thrones". Også Birgitte Hjort-Sørensen, Pilou Asbæk og Dar Salim har været en tur inde i det storsælgende fantasy-univers.

I den anledning har DR Kultur fundet klaphatten frem og hylder her nogle af de danske skuespillere, der landet roller i store, internationale tv-serier. Nogle af serierne er ude, andre er på trapperne. Der er efterhånden en del at vælge imellem, men her er et udpluk:

Legends of Tomorrow

Danske Casper Crump markerede sig blandt andet i den danske oscarvindende kortfilm "Helium", og det har givet adgang til Hollywood. Man følger den tidsrejsende Rip Hunter og en række superhelte, der bekæmper superskurken Vandal Savage - som Crump spiller. Derudover medvirker han også i serien "Arrow".

Legends of Tomorrow er tilgængelig på stream.

Vikings

Det unge talent Alex Høgh Andersen parkerede sit studie og valgte at satse på karrieren. Han har netop landet en hovedrolle i en af de mest succesfulde historiske serier nogensinde, "Vikings", som vikingen Ivar the Boneless.

Vikings er tilgængelig på stream. Anden del af fjerde sæson får premiere senere på året.

Mr. Robot

Historien om den depressive hacker Elliot Alderson har opbygget en flot fanskare i udlandet. Danske Stephanie Corneliussen medvirker i rollen som Joanna Wellick, en sociopatisk kvinde, der ikke vil lade noget stå i vejen for sin mands karriere. Produktionsselskabet har bekræftet, at danskeren medvirker i anden sæson.

Mr. Robot, første sæson er udgivet på dvd.

Westworld

Der er endnu ingen premieredato for sci-fi-thriller-serien "Westworld", men én ting er sikker: Når den kommer, er det med Sidse Babett-Knudsen i en af hovedrollerne. Som indehaver af den robotstyrede forlystelsespark "Westworld", kommer hun til at spiller over for Hollywoodstjerner som Anthony Hopkins og Ed Harris. Sidse Babett-Knudsen overtager rollen fra Miranda Otto (Ringenes Herre og Homeland), som var nødt til at springe fra, da optagelserne faldt sammen med en ny sæson af "Homeland".

Westworld får premiere på HBO Nordic, der er endnu ikke annonceret en dato.

Hannibal

Det er ikke første gang, Mads Mikkelsen kaster internationalt stjernedrys ind over landet. Der blev kippet med mangt et flag i de danske biografer, da han tonede frem som skurken Le Chiffre i James Bond-filmen "Casino Royale" fra 2006 - oven i købet sammen med Jesper Christensen i rollen som Mr. White.

I "Hannibal" kan du gennem tre sæsoner følge kannibal og retspsykiater Hannibal Lecter spillet til creepy perfektion af Mads Mikkelsen.

Hannibal er tilgængelig på dvd.

Og så er der også:

  • 18-årige Clara Rugaard skal spille Julie i den amerikanske dramaserie "Still Star-crossed" om den eviggyldige kærlighed mellem Romeo og Julie.

  • Birgitte Hjort-Sørensen kaster (endnu mere) dansk stjernestøv over "Game of Thrones", da hun giver den som stammelederen Karsi i femte sæsons Hardhome-episode.

  • Lars Mikkelsen slår sig løs som russisk præsident i tredje sæson af den amerikanske successerie "House of Cards"

  • Ulrich Thomsen har en bærende rolle som lokal forbryderkonge med amish-rødder i den amerikanske serie "Banshee"

  • Allan Hyde spillede den 2000 gamle vampyr Godric i HBO-serien True Blood