Hash, vikinger og dildoer: 5 udenlandske serier der fyrer op for fordommene om Danmark

'The Simpsons' har netop besøgt Danmark, men er langt fra den eneste tv-serie, der har givet Danmark et ordentligt skud stereotyp-steroider.

'South Park' og 'Trailer Park Boys' er blandt de mangeserier, der ikke er blege for at skrue op for fordommene om Danmark. Og det er oftest virkeligt, virkeligt sjovt. (© South Park / Netflix)

De gule hovedpersoner fra den tegnede kultserie 'The Simpsons' har netop besøgt Danmark i seriens seneste afsnit.

Det har skabt overskrifter, for findes der noget bedre, end at iføre sig den rød-hvide klaphat, mens du enten påpeger andre nationers fejlagtige opfattelse af vores stolte nation?

Eller forestiller dig, at deres idylliske billede af os stemmer overens med virkligheden?

For uanset hvilken grøft udlandets beskrivelse af Danmark, så er det oftest ret underholdende.

Men 'The Simpsons' er langt fra den eneste internationale serie, der har vovet sig ind i dansk farvand.

Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb har derfor fisket fem serier frem, der på hver deres måde har givet fordommene om Danmark et ordentligt skud stereotyp-steroider.

(© Showtime)

Weeds

Kan ses her: Viaplay, Netflix. Gå efter: Sæson 7 afsnit 1.

- Succes-serien fra 2005 handler om en forstadskvinde, som begynder at sælge hash for at kunne betale regningerne efter sin mands død.

- Serien var virkeligt populær, og derfor husker jeg det også som noget kæmpestort, da serien i sæson syv valgte at have et helt afsnit, der foregik i Danmark. Og når man har en serie, der handler om at sælge hash, så er det oplagt at tage til Danmark. Åbenbart.

- Meget af afsnittet foregår naturligvis på Christiania, hvor stereotypen om Danmark som et hippieland med cykler, fristad og masser af hash får frit spil.

(© South Park)

South Park

Kan ses her: Viaplay, South Park Studio. Gå efter: Sæson 20.

- I hele sæsonen spiller Danmark en meget fremtrædende rolle som de frelste skandinaver, der vælger at gå i krig mod internet-trolls.

- Fremstillingen af Danmark og danskerne er svær at se som enten en kærlighedserklæring eller en 'mobbekampagne' fra 'South Park'-holdet. Særligt når 'Fuck Denmark' ender som et slogan i løbet af serien.

- Men hvis man kender skaberne bag serien og deres politiske holdninger, så det nok mere kærligt drilleri, end det er mobning. Men intet er jo sjovt, hvis man ikke tager pis på det. Særligt i 'South Park'-universet.

- Stereotypen at danskerne, set med amerikanske briller, er lidt for frelste, når det kommer til politik står i hvert fald klart.

(© HBO Nordic)

Vikings

Kan ses her: HBO Nordic, C More, Blockbuster Gå efter: Sæson 1-5

- Modsat de andre serier her på listen, så dyrker 'Vikings' nogle af de andre fordomme, udlandet har om Danmark. Forestillinger om, hvor brutale vi var i gammel tid - modsat fordommen om, hvor rene og idealistiske, vi er i dag.

- Serien foregår i vikingetiden på de danske kanter af Norden, hvor hovedrollen Ragnar Lothbrok er en legendarisk dansk-svensk viking, hvis togter rundt om i verden man følger.

- Det er i virkeligheden meget sigende for, hvordan man ser på Danmark: Enten cykler vi rundt med en socialistisk tankegang og blond hår. Eller også er vi på plyndringstogt og svinger en vikinge-økse.

(© Netflix)

Trailer Park Boys: Out of the Park: Europe

Kan ses her: Netflix. Gå efter: Sæson 1 afsnit 3.

- Serien 'Trailer Park Boys', der handler om nogle ekstreme tabere, der bor i et fattigt white trash-område i Canada, har lavet en særlig serie, hvor de rejser ud i verden: 'Out of the park: Europe'.

- I 'Out of the park:Europe' har de et helt afsnit, der handler om Danmark. Og her er det selvfølgelig en tur på Istedgade i København, hvor de i en sexbutik køber en dildo af en blond, kvindelig ekspedient, som insisterer på at tale dansk til dem, og en tur på Christiania for at købe hash, der bedst beskriver deres syn på Danmark og danskerne.

- Og så bokser de selvfølgelig også lige med Brian Nielsen til sidst. Han viser sig i øvrigt at være verdens dårligste skuespiller, men man må ikke undervurdere det faktum, at Brian Nielsen var en dygtig og ubesejret bokser i mange år, som canadierne tydeligvis ikke har glemt.

(© Viceland)

Fuck, That's Delicious

Kan ses her: Viceland, Munchies (Youtube). Gå efter: 'The Talented Mr. Wonderful'.

- Denne her er faktisk lidt uden for kategori, da den ikke nødvendigvis puster til en masse fordomme. Til gengæld er det sjovt at være på besøg i sit eget land med den amerikanske rapper og tidligere kok Action Bronson, der i dokumentarserien rejser kloden rundt og indtager hvert land - en ret ad gangen.

- I serien er der et vildt sjovt afsnit fra Danmark tilbage i 2014, hvor de besøger København og nogle af de helt store spillere, som Noma og Amass. Undervejs spiser han også en kebab fra Kebabistan på Istedgade i København.

- Noma-besøget er ret sjovt, fordi han totalt er en gadedreng, som bliver blæst bagover af den kulinariske oplevelse. Men på samme tid har han også fuldt ud ligeså meget optur over kebab'en på Vesterbro, hvilket er ret fedt.

- Afsnittet viser både København som et sted, der er kendt for den nordiske madkunst i form af Noma. Men samtidig også som et multikulturel samfund, der kan servere den bedste kebab klokken 2 om natten.

Facebook
Twitter