Hele scenen vibrerer! 3 stærke danse-film du bare skal se

Den nye danske balletfilm ’Darling’ har netop haft premiere. Vi guider dig til 3 stærke dansefilm under kyndig vejledning af balletdanser Ida Praetorius.

(Foto: Steve Granitz © Steve Granitz/Getty)

Da primaballerinaen Darling får en alvorlig skade, krakelerer hendes balletkarriere og privatliv langsomt omkring hende.

Birgitte Stærmoses ’Darling’, der har Danica Curcic i titelrollen, er det nye danske bud på en film, hvor dans er i centrum.

Dansefilm er en helt særlig genre i filmens verden, og mange af dem er blevet klassikere.

Du ved for eksempel ret sikkert, hvor replikken ’Nobody puts baby in the corner’ stammer fra. Og du kan formentlig også nynne med på et par Bee Gees-strofer fra John Travolta-klassikeren ’Saturday Night Fever’, ligesom du måske også har set Kevin Bacon folde sig ud i 80’er darlingen ’Footlose’.

Men der er mange flere dansefilm at give sig i kast med.

Ida Praetorius er solodanser ved Den Kongelige Ballet, og ud over at have dansen helt inde på livet til daglig, så er hun også lidt af en dansefilmkender. Hun giver her 3 stærke bud på nogle lidt mere utippede af slagsen.

Hun lover fantastiske koreografier og entertainere, der er out of this world, og så er der vist sikret fut i dansefødderne.

(© Scanpix)

Singing in the rain

'Singing in the rain' er en klassiker, og det er der en grund til, siger Ida Praetorius om den dansefilm, hun uden sammenligning har set flest gange.

- Jeg kan huske, jeg fik den optaget på VHS, da jeg var omkring 10 år. Og så var det sådan en film jeg så, når det regnede, eller når jeg lå syg derhjemme. Jeg kan nærmest alle replikkerne.

Musicalfilmen fra 1952 har gamle Hollywood-stjerner som Gene Kelly, Donald O’Connor og Debbie Reynolds i hovedrollerne og var dengang nomineret til to Oscars.

Og så er filmen særligt kendt for en helt bestemt sang og dans i plaskende regnvejr.

Ida Praetorius så for nylig filmen igen, og synes stadig den holder.

- Den fanger mig stadig i dag, og de danser fantastisk. Der er nogle stepnumre, der er legendariske, siger hun.

Og så var Gene Kelly og Donald O’Connor dansere på forhånd – og det kan bare noget.

- Jeg er jo arbejdsskadet, for der går ti sekunder, før jeg har lagt mærke til dansernes kvaliteter. Hvis ikke dansernes udtryk er stærkt nok, bliver det ikke på samme måde troværdigt for mig. Dansernes kvalitet i 'Singing in the Rain' er inspirerende.

Se Gene Kelly i fuldt regnvejrsfirspring her.

(© Getty Images)

This is It

Den næste film er egentlig ikke en dansefilm i traditionel forstand, men dansen i filmen er grund nok i sig selv til at se den, hvis man spørger Ida Praetorius.

Dokumentaren 'This is it' fra 2009 følger forberedelserne op til Michael Jacksons stort anlagte koncertturné, som han dog aldrig fik gennemført. Popstjernen døde blot 18 dage før filmens planlagte premiere.

Filmen viser ifølge Ida Praetorius, at Michael Jackson var meget mere end en popstjerne, men en komplet kunstner, der i høj grad også mestrede dansen.

- Michael Jackson var en helstøbt entertainer med sin egen berømte dansestil, som alle vel på et eller andet tidspunkt har forsøgt at kopiere – hvem har ikke moonwalket til en fest?

- Der er en scene, hvor han afholder casting for danserne til showet. Der er vanvittigt talentfulde dansere fra hele verden til castingen, som alle danser deres hjerter ud. Hele scenen vibrerer af energi.

- Det er værd at se filmen for den scene alene.

Se traileren til ‘This Is It’ her.

(© Scanpix)

Restless Creature

- 'Restless Creature' er en dokumentarfilm, der lige er udkommet i USA om den amerikanske solodanserinde Wendy Whelan, der danser af, siger Ida Praetorius.

Efter 30 år hos New York City Ballet skal den 46-årige balletdanser pensioneres og når en balletdansers karriere stopper, så får de en sidste forestilling, som er noget helt særligt.

Filmen følger forløbet op til hendes store aften.

- Jeg synes, den er anbefalelsesværdig, fordi det er fedt med en film, der rent faktisk handler om slutningen på en karriere.

- Det er en lidt nørdet film, men jeg tror alligevel, at alle vil få en oplevelse ud at se den. Det er et hudløst ærligt blik bag facaden hos en danser, der siger farvel til den scene, der har været hendes liv. Den fysiske og mentale kamp hun går igennem er både spændende og næsten lidt for voldsom at overvære.

- Og så ser man til sidst rent faktisk den forestilling, hun sluttede karrieren af med. Det er jo også dét, filmen reelt handler om – ikke dramaet bag scenen – men produktet på scenen. Det er rørende og forløsende at få lov at se den forestilling.

Få et smugkig på ’Restless Creature’ her.

FacebookTwitter