Her er 5 drøneffektive sange, der fylder dansegulvet nytårsaften

Den erfarne dj og musikekspert Henrik Milling ved, hvilke sange der får gang i en fest. Her anbefaler en han en eviggyldig playliste til din nytårsfest.

Michael Jackson, Lady Gaga og Justin Timberlake har alle lavet sange, der kan få dine gæster tilbage på dansegulvet. (Foto: Collage © Scanpix og Epic)

Du kender det sikkert. Der har været gang i dansegulvet, men pludselig er festen flyttet ud i køkkenet, og der er ikke meget fut i gæsternes dansesko.

Men fortvivl ej, for din nytårsfest kan sagtens genstartes.

Den erfarne dj Henrik Milling, der også er vært på programmer som ’Fonk! Det er lørdag’ på P4, har svaret på, hvordan du får festen tilbage på dansegulvet. Og formlen er faktisk ret så enkel:

- Festmusik skal enten handle om erkendelsen af, hvor fedt det er at danse, eller følelsen ”gud, hvor er jeg glad for, at jeg er forelsket i dig”. Hvis det handler om andet, så er det ikke festmusik, siger han.

Men hvor skal du starte? Her serverer Henrik Milling nogle numre – et fra hvert af de seneste fem årtier – der kan fylde dansegulvet igen.

70’erne: Michael Jackson med ‘Don’t Stop ‘Til You Get Enough’

- Det er benhård disco-energi, og så er hittet endda ladet med en Star Wars-reference. ”Let the force grow” synger Jacko – han havde tydeligvis været i biffen – og man vil jo gerne have ”the force” med sig nytårsaften.

- Hvad der sker, når den sættes på? Folk smider deres drinks og begynder at bide i deres eget tøj af ren og skær ekstase. Man er i hvert fald meget mærkelig indrettet, hvis man ikke rammes af rytmen. Ham der spiller percussion spiller faktisk på to colaflasker: en tom og en halvfuld. Det er meget elegant lavet.

0:00

80’erne: Pointer Sisters med ’I’m So Excited’

- Bizart nok går den i blodet på alle tøserne – det må være på grund af åbningslinjen: ”Tonight's the night we're gonna make it happen”. Den sætning taler til venindeflokken, der er i byen.

- Og man lærer jo hurtigt som dj, at spiller man musik for damerne, så skal gulvet nok bliver fyldt, mens hvis man spiller sange for mændene, så sker der ikke en skid, siger Henrik Milling.

0:00

90’erne: Dr. Alban med ’Sing Hallelujah’

- Hits og sjove ting kører gerne en generations tid, og nogle gange vender de gamle hits tilbage. Lige nu er Dr. Alban sjovt nok meget i vælten.

- Det er ret tosset egentlig. Du har den her svenske tandlæge, og han er jo en elendig rapper, men så kommer det der svenske kor ind – ”sing hallelujah, sing it, sing halleluja” – og så er du ramt. Det, der fungerer for os danskere, er lyden af 90’erne og så det der ABBA-agtige kor.

0:00

00’erne: Lady Gaga med ’Just Dance’

- Det er jo sjovt, for det er jo lidt den samme sovs som ’Sing Hallelujah’, for den her sang er også dance. Den rummer synth-universet, men beatet er nærmest kommet ned i et rocktempo.

- Og hun synger fantastisk. Efter ’Just Dance’ havde man lidt regnet med, at det ligesom var, hvad hun havde at byde på, men så spyttede hun bare noget nær syv effektive singler ud efterfølgende. Og vigtigst af alt: Hun synger om erkendelsen af, hvor fedt det er at danse.

0:00

10’erene: Justin Timberlake med ’Can’t Stop The Feeling’

- Og med den her slutter vi cirklen. Den er jo disco lige efter Jackson-modellen. Det er en sang, der handler om at være glad i låget, og så er den lavet i … ja, du gættede det: Sverige.

- Det er første gang, siden Justin Timberlake gik solo efter N’sync, at han og Max Martin (svensk sangskriver og producer, red.) går sammen om at lave et nummer. Det er spritny retro, og den giver dig følelsen af de sidste 50 års dansemusik, og altså særligt disco, der stadig virker og er noget af det mest spillede til bryllupper, siger Henrik Milling.

0:00

  • Henrik Milling er vært på 'FONK! Det er lørdag' på P4 sammen med Nicolai Molbech samt 'Fredagsmix' på P7 MIX.

  • Han har været studievært, musikekspert og programmedarbejder på DR siden 1996. Derudover arbejder han som dj.

FacebookTwitter