Her er 5 tegnefilm du ikke ryster af dig foreløbig

I anledning af at festivalen VOID starter, guider vi til det mest grænsebrydende og forunderlige animationsgenren tilbyder lige nu

Charlie Kaufmans første animationsfilm 'Anomalisa' fra 2015 har fået en overvældende modtagelse af anmeldere verden over. (Foto: CAP/FB © Image supplied by Capital Pictures)

Fra i morgen og fire dage frem kan du dykke ned i biografens mørkerøde plyssæder og dybt ind i magiske universer, når Cinemateket i København byder indenfor til Animationsfilmsfestivalen VOID.

Festivalen går uden om genrens største spillere i Disney-klassen og sætter fokus på de mere skæve og nyskabende film. Fra taiwanesisk dukke-sci-fi til håndtegnet kærlighedsdrama. Her anbefaler Erik Barkman fra The Animation Workshop sin top 5 over aktuelle animationsfilm, der er nyskabende:

1. 'April and the Extraordinary World'

- Filmen er en tegnefilmsudgave af Jacques Tardis klassiske tegneserie 'Adeles ekstraordinære eventyr', bare med andre figurer og et andet univers (!). En smukt animeret og designet røverhistorie i et fængslende steampunk-univers, hvor dampmaskinen stadig er state of the art.

'April and the Extraordinary World' kan ses på VOID festivalen.

April and the Extraordinary World / Avril et le monde truqué (2015) - Trailer (French)

2. 'Anomalisa'

- Anomalisa er første animationsfilm fra manuskriptforfatter og instruktør Charlie Kaufman, der står bag spillefilm som 'Being John Malkovich'og 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'. Filmen er en eksistentialistisk udforskning af en ekstremt fremmedgjort mand – udført i stop motion med dukker og bittesmå rekvisitter.

Anomalisa får dansk premiere d. 3. marts

https://www.youtube.com/watch?v=DT6QJaS2a-U

3. 'Long Way North'

- En gribende all-ages fortælling om pigen Sascha, der rejser hele vejen til Nordpolen for at lede efter sin forsvundne morfar, en berømt opdagelsesrejsende, der ikke vendte hjem fra sin seneste rejse. Billedsiden er smukt stiliseret 2D, delvist skabt her i Danmark af produktionsselskabet Nørlum.

Den danske premieredato for 'Long Way North' er endnu ukendt

Long Way North / Tout en haut du monde (2016) - Trailer (English Subs)

4. 'The Boy and the World'

- 'The Boy and the World' fik mig nærmest til at græde af glæde over dens evne til at skabe narrative forvandlingstricks med poetisk grafiske variationer. Og bedst som man tænker, at den er noget flippet, frapperende vrøvl samler den sin handling og sit budskab op i en lammende effektivt slutning.

'The Boy and the World' er udkommet på DVD

Boy and the World Official Trailer 1 (2015) - Marco Aurélio Campos Animated Movie HD

5. 'Inderst Inde'

- 'Inside Out' eller 'Inderst Inde', som den hedder på dansk, er måske den vigtigste animationsfilm længe. Den sætter fokus på det faktum, at mennesker er sammensatte væsener, og at vores følelsesliv kan være voldsomt styrende for vores beslutninger. Vigtig, fordi den skildrer emnet på en let forståelig og effektiv måde når det store brede publikum med sit budskab.

'Inderst Inde' er udkommet på DVD

Inderst inde - Trailer

Erik Barkman

  • Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg
  • Chefredaktør på tegneseriewebsitet Nummer9.dk

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve