Hold øje med dem: 5 eksplosive debuter alle bør læse

Litteraturfestivalen Louisiana Literature begynder i dag. Her guider Mikael Bertelsen dig til fem stærke forfatterdebuter.

Mikael Bertelsen interviewer forfattere på litteraturfestivalen, og har tidligere været vært på DR-programmet 'Læsegruppen Sundholm', hvor bøger blev endevendt under utraditionelle omstændigheder. (Foto: søRen Bidstrup © Soeren Bidstrup)

Ny litteratur rammer boghandlernes hylder i en lind strøm.

Nye forfattere melder deres ankomst med samme hastighed.

Synes du også, det kan være svært at vælge blandt det store udvalg af spændende, men endnu ukendte titler, er der inspiration at hente her.

I dag begynder litteraturfestivalen Louisiana Literature, der over fire dage byder på interviews og foredrag med nogle af tidens største forfattere – blandt andre Paul Auster, Zadie Smith, Chris Kraus og Suzanne Brøgger.

De har alle opnået kult- og klassikerstatus i dag, men selv de har jo været debutanter engang.

Under festivalen interviewer Mikael Bertelsen, der er programchef på Radio24syv, tre forfatterdebutanter på festivalens scene.

I den anledning giver han her fem bud på debutantværker, der er værd at kaste sig over netop nu.

Markløs (af Malte Tellerup, f. 1989)

To brødre med tømmermænd beslutter at gå fra deres fars hjem på Sydfyn til landsbyen Tellerup på Vestfyn, hvor deres mors familie og efternavn er fra.

Gåturen tager dem igennem et landskab i heftig forandring, og det bliver baggrunden for fælles familieerindringer.

- Tellerup skriver en form for intim realisme om provinsen og livet på landet. Han bor i dag selv i et lejet husmandsted ved Vemb i Vestjylland, og har udover sin forfattervirksomhed skrevet speciale om bønder i dansk litteratur på Københavns Universitet. Så han ved, hvad han skriver om!

Fryden (af Andreas Pedersen, f. 1990)

- Dette værk udspiller sig i hverdagen og fantasien. Og den beskriver helt almindelige situationer for at finde de øjeblikke, som Andreas Pedersen synes er betydningsfulde. Nogle vil kalde genren digte, men på første side kalder Pedersen selv teksterne for 'notater i flok'.

- Kritikeren Lars Bukdahl (hvis dømmekraft jeg for det meste stoler på) har i sin anmeldelse skrevet, at 'bare en enkelt af teksterne i Fryden kunne være udgivet som en hel bog. Eller blot en enkelt sætning, med et bogstav på hver side'. Så godt er det.

Spektakel (Nanna Storr-Hansen, f. 1991)

En bog med digte, som Mikael Bertelsen kalder ’en slags naturpoesi, der besynger mennesker og dyr’.

- Stoor-Hansen er veganer, så ingen kan som hun beskrive, når opgangen til lejligheden dufter af lam. Forfatteren Lars Skinnebach har engang sagt, at 'det at skrive om andet end klimakrisen er ligesom at spille violin, mens skibet går ned', men det modbeviser Nanna Stoor-Hansen. Der er blandt andet et digt om en ræv i ’Spektakel’, som jeg er meget begejstret for.

Kragernes aske riddende død/Dette er kapitalismen (af Veronika Katinka Martzen, f. 1994)

Digtsamlingen her udkommer faktisk først til efteråret, men Mikael Bertelsen fremhæver alligevel den unge digter Veronika Katinka Martzen, som han opdagede på Instagram.

- Sikke et sprog! Jeg spår, at hun kan blive den helt store stemme inden for ny, nordisk lyrik.

- Som repræsentant for ‘generation internet’ behandler Veronikas tekster, hvad det vil sige at være menneske, og hun finder stor inspiration i både naturen og på internettet.

- Hold øje med hende!

Facebook-lyrik (Keith Thomas Lohse)

Apropos internet foreslår Mikael Bertelsen, at du tager et kig på Facebook, hvor den lidt ældre internetdigter Keith Lohse ’debuterer’ dagligt.

- Keith Lohse er også nattevagt på Radio24syv, så jeg er inhabil, men når jeg læser hans tekster, så fatter jeg ikke, at ALLE forlag ikke er oppe og toppes og kæmpe om at udgive ham på skrift. Noget af det sidste han har skrevet er for eksempel:

’Det fede og STORE ved nazismen er den der måde den inviterer alle ind på, den måde den skider stort på smålighed og småtskårne personlige begrænsninger og bare siger YO!’

Louisiana Literature starter i dag og slutter på søndag den 27. august.