Hollywood har endelig opdaget dem: 5 powerkvinder der skabte historie

Hvad har 'Jackie' tilfælles med rumfart og det britiske kongehus? USA-korrespondent Stéphanie Surruge anbefaler spritnye film om virkelighedens heltinder. Glæd dig!

Natalie Portman spiller rollen som førstedamen Jacqueline Kennedy, der var gift med John F. Kennedy. Hendes præstation har fået anmelderne - og USA-korrespondent Stéphanie Surrugue - op af stolene, og kan ses i biografen nu. (Foto: 'Jackie')

De fleste kender Jacqueline Kennedy og Elizabeth II. Men får navnene Billie Jean King og Katherine Johnson en klokke til at ringe... nej?

Filmåret 2017 ser ud til at være powerkvindernes. De kvinder, der har rykket hegnspælene inden for sport, politik, rumforskning, musik osv. Kendte som ukendte. Hollywood elsker heldigvis en spændende historie og en god helt(inde). Seneste skud på stammen er det biografaktuelle portræt af John F. Kennedys hustru, Jacqueline Kennedy, der slet og ret hedder 'Jackie'.

Med afsæt i den har vi allieret os med DRs USA-korrespondent Stéphanie Surrugue til at præsentere fem film og serier, der lover godt.

Førstedamen: Jackie

- Hun er USA’s mest berømte førstedame, så selvfølgelig har Jackie Kennedy – endelig - fået sin egen biopic. Filmen tegner et befriende køligt portræt af Jacqueline Lee Kennedy; der er ikke meget hollywood’sk feel good over ”Jackie”.

Filmen tager udgangspunkt i dagene mellem mordet på John F. Kennedy og begravelsen af USA’s populære præsident, hvor hans enke tager alle midler i brug for at sikre sin mand dét eftermæle, hun selv mener er det passende for familiens tid i Det Hvide Hus.

Natalie Portman er indstillet til et væld af priser for sin fortolkning af førstedamen. Portman ikke bare ligner Jackie: Hun taler som hende, hun bevæger sig som hende, hun bliver til hende. Filmen byder også på en guldgrube af historiske klip – og såmænd også på en dansk John F. Kennedy – nemlig skuespilleren Caspar Phillipson, der har landet sit livs birolle på at ligne JFK i ”chokerende grad”, som en amerikansk anmelder konstaterer.

Instr. Pablo Larraín. Er i biograferne lige nu.

Tennisstjernen: Battle of the Sexes

- Der var dømt kønskamp i ordets bogstaveligste forstand, da tennisspilleren Bobby Riggs i 1973 ville bevise, at mænd er bedre til at spille tennis end kvinder. Billie Jean King tog udfordringen op, og den legendariske tenniskamp – og kønskamp - fandt sted en septemberaften i Houston, Texas.

Dét drama har Hollywood taget til sig med Emma Stone i rollen som Billie Jean King og Steve Carell som Riggs. Jeg afslører jo næppe noget ved at sige, at King vandt kampen i tre sæt foran 30.000 tilskuere. Men efter hendes sejr fortsatte diskussionen – vandt hun, fordi hun var yngre end Riggs, ikke en bedre spiller?

Og ”Battle of the Sexes” er stadig relevant, eftersom vi jo med mellemrum møder Riggs’ tankegang i masser af sportsgrene – som nu den danske træner Ole Eliassons erklæring om, at ”Livet er for kort til kvindehåndbold”. Livet er ingenlunde for kort til ”Battle of the Sexes”!

Instr. Jonathan Dayton og Valerie Faris. Filmens danske premiere er endnu ukendt.

Den menneskelige computer: Hidden Figures

- Endnu en kvindelig mester bliver portrætteret i ”Hidden Figures” – denne gang matematikgeniet Katherine Johnson, der i 1960’erne var ansat hos den amerikanske rumfartsorganisations NASA som ”menneskelig computer”.

Men Katherine Johnson var ingen feteret medarbejder; hun var en sort kvinde i raceadskillelsens hvide USA, nærmere bestemt NASA’s forskningscenter i sydstaten Virginia. Så selv om hendes beregninger var med til at skrive verdenshistorie, da astronauten John Glenn som den første amerikaner blev sendt i kredsløb om jorden, måtte Katherine Johnson og hendes farvede matematiker- og ingeniørkolleger arbejde på afstand af NASA’s hvide ansatte.

De regnede ufortrødent videre, mens de drømte stort. Og i dag, et halvt århundrede senere, bliver de fejret som heltinder, og både anmelderen og publikum jubler over ”Hidden Figures” – og over kvinder som Katherine Johnson.

Instr. Theodore Melfi. Får premiere d. 26. januar i biograferne.

Operadivaen: Maria Callas

- Når biopic-året begynder med ”Jackie”, slutter det selvfølgelig med ”Callas” – den ikoniske operasangerinde, der havde en årelang affære med Aristoteles Onassis, som sidenhen giftede sig med, ja, enken efter John F. Kennedy.

Svenske Noomi Rapace, som fik sit internationale gennembrud som hacker-punkeren Lisbeth Salander i Millenium-trilogien, er som forvandlet i rollen som divaen Maria Callas, den græsk-amerikanske sopran, der i dag – næsten 40 år efter sin død – stadig er en af verdens bedst sælgende sangerinder.

Filmen har endnu ikke fået amerikansk premiere, og ”Callas” er ventet med spænding – faktisk begyndte hypen allerede på Cannes-festivalen forrige år - både fordi La Callas var verdensberømt for sin stemme og sin skønhed, men også for sit dramatiske kærlighedsliv.

Instr. Niki Caro. Får dansk premiere i april 2018.

Dronningen: The Crown

- Spring forbi Netflix-filmen ”Barry” om Barack Obamas unge år - den er så nuttet, at det hverken er troværdigt eller til at holde ud – og gå i stedet for ombord i Netflix-serien ”The Crown” om Dronning Elizabeths unge år.

Man kan bingewatche med god samvittighed, for man bliver klogere på britisk historie og samfund, mens man bliver solidt underholdt af historien om den 25-årige kvinde, der pludselig får magten over det enorme britiske koloniimperium, som er ved at falde sammen. Der er politiske dramaer og personlige intriger i lange baner – og det bliver ikke mindre nervepirrende af, at serien handler om nulevende mennesker.

Og så er ”The Crown” noget af det flotteste tv, man kan ønske sig; serien er svimlende velproduceret, og med en pris på omkring én milliard kroner er det såmænd også en af verdens dyreste tv-produktioner.

Instr. Stephen Daldry m.fl. 10 episoder. Er tilgængelig på Netflix.

  • Stéphanie Surrugue er journalist og USA-korrespondent. Fra den 1. februar international korrespondent med base i Paris.

  • Har bl.a. været kulturjournalist på Politiken og tv-vært på TV 2.