Husker du dem? 3 børneprogrammer fra monopoltiden, der stadig holder

Lillebror fra DR-klassikeren 'Ingrid og Lillebror' bliver nu til en teaterforestilling. I den anledning anbefaler tv-vært Jacob Riising tre gamle børneprogrammer, som stadig holder.

Palle, Polle og Ruth kunne med et magisk kamera besøge alle steder i verden. Og det er børne-tv, der holder, mener Jacob Riising. (Foto: Ulla Voigt © dr)

’Ingrid og Lillebror’ var banebrydende, da det første gang blev vist på dansk tv i 1960'erne og 70'erne.

For Lillebror, den her lille dukke, der turde at udfordre autoriteten og værten Ingrid Skovgaard, var noget helt nyt på tv, hvor de voksne normalt ikke skulle tales imod.

Lillebror vender i 2018 tilbage - denne gang ikke på skærmen, men som en teaterforestilling. Om den smækbukse-klædte dukke bliver lige så banebrydende næste år, må vi vente lidt endnu med at finde ud af.

Og mens vi venter på det, har vi spurgt tv-værten Jacob Riising, som har været med til at skabe DR Ramasjang, om, hvilket børne-tv fra de gode gamle dage, der stadig holder den dag i dag.

Svenske Astrid Lindgren står bl.a. bag 'Brødrene Løvehjerte', som også er filmatiseret. (© Scanpix)

’Brødrene Løvehjerte’

’Brødrene Løvehjerte’ er en film, der er lavet på baggrund af Astrid Lindgren bog af samme navn. Den handler om to brødre, der genfinder hinanden i den hensides verden Nangijala, efter de begge er døde i denne verden.

- Mange af Astrid Lindgrens historier holder stadig. En film som ’Brødrene Løvehjerte’ og alene titelmelodien giver mig gåsehud. Og speakeren på filmen, Gunvor Bjerre, gør en helt rolig og blød om hjertet. Selv mine børn, da de så filmen.

- Det er en vild historie om børn og død på den mest dystre måde, hvor de to brødre mister hinanden med genfinder hinanden i en ny verden.

'Brødrene Løvehjerte' kan blandt andet ses på Filmstriben.

Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var Palle, Polle og Ruth i 'Ude på noget'. (© dr)

’Ude på noget’

’Ude på noget’ blev sendt på DR i 80’erne. Her kunne Palle, Polle og Ruth rejse, hvorhen de ville, ved hjælp at et magisk kamera. Imens forsøgte Sigurd Kæphøj at få fat i kameraet.

- Det er sublimt håndværk, og det er legende tv. Man skal ikke have nej-hatten på, når man ser det. Jeg husker en scene, hvor kameraet havde taget dem til Alperne. Det havde de illustreret ved at male et bjerg på en væg bagved dem i et studie. Men jeg troede fuldt og fast på, de var i Alperne.

'Ude på noget' kan ses på DR's Bonanza.

Poul Nesgaard og Thomas Winding lavede flere børneprogrammer i 70'erne. (© dr)

Poul Nesgaards børne-tv

Poul Nesgaard var sammen med Thomas Winding vært på ’Se Hundested og gø’ og ’Op på ørerne vi er kørende’ fra slut-70’erne.

- I et af programmerne kunne man komme med til Omvendtslev, hvor alt var vendt på hovedet. Kameraerne optog alt på hovedet, og det var et sted, hvor børnene bestemte.

- Programmerne var banebrydende, fordi de satte spørgsmålstegn ved autoriteterne. På det tidspunkt var man vant til, at hvis en mand med slips fortalte noget på tv, så var det rigtigt. Men så sidder Poul Nesgaard og Thomas Winding og løj direkte for seerne, da de eksempelvis fortalte om sygdommen dansuenza, hvor alle de smittede begyndte at danse.

- Det var vildt sjovt dengang, og det er stadig sjovt i dag.

Facebook
Twitter