Hvad - findes de endnu? 7 stjerner fra fortiden er vej med ny musik

Efterårets album-udgivelser byder på masser af nostalgi til øregang og øjenkrog – fra Craig David til Peter Belli.

Craig Belli? nej, Craig Daid og Peter Belli er bare to af de kunstnere, der udgiver nye albums i efteråret - og som vi på redaktionen er overraskede over, rent faktisk er klar med nye udspil.

Du kender dem måske bedst for de gode gamle hits som ’Don’t get Me Wrong’, ’Our House’ og ’On a Long Lonely Night’ – men The Pretenders, Madness og danske Sko/Torp er langt fra henvist til mælkekassen med brugte plader.

De er tværtimod tre af de kunstnere, der står på den alenlange liste over nye albums i efteråret.

Vi har kigget listen igennem og samlet syv af de navne, der vækker opsigt: Wow, spiller de faktisk endnu?

Sko/Torp

Søren Sko og Palle Torp slog de musikalske pjalter sammen efter en jamsession på Københavns Universitet tilbage i '89 - og på det tidspunkt var de allerede begge erfarne musikere med fortidige samarbejder med bl.a. Sanne Salmonsen, Poul Krebs og Thomas Helmig.

Dem, der tændte en radio i 90'erne, vil kunne nynne med på pophittet 'On a Long Lonely Night', som satte Sko/Torp for alvor på hitlisterne i 1990.

Nu er de tilbage med nyt materiale efter en bølgekurve op gennem 00'erne med opløsning og gendannelse i 2004. Men selvom Sko/Torp ikke har udgivet noget i seks år, så ligger de ikke på den lade side. De turnerer på livet løs, med ca. 80 om året ifølge pladeselskabet, og her er det følelsesladede og akustiske i højsædet, loves der.

Skop/Torp: ’After Hours’. Udkommer 30. september.

Craig David

Den 35-årige englænders r’n’b-sange blev råspillet lige efter årtusindskiftet, men siden det femte studiealbum ’Signed, Sealed, Delivered’ i 2010 har Craig David ikke hverken færdiggjort eller afleveret noget album til sine fans.

Der har ellers været et par tilløb: For fire år siden annoncerede han nyt album og ny verdensturné i 2013. Turneéen blev afholdt, men musikudgivelsen udeblev. Sidste år kom Craig David igen i et samarbejde med rapperen Big Narsie og den meget roste single ’When The Bassline Drops’.

Men nu kommer det altså, albummet ’Following My Intuition’. Ifølge den engelske radio-DJ MistaJam vil Craig Davids nye skive ”ændre spillet” og få fans til at græder.

Første-singlen ’Ain’t Giving up’ har dog fået blandede anmeldelser og er efter fem uger nede på en 42.-plads på de britiske hitlister. Og nej, Craig David er slet ikke inde i varmen hos de danske lyttere – endnu, i hvert fald.

Craig David: ’Following my intuition’. Udkommer 30. september.

The Pretenders

Gruppen, der har Chrissie Hynde i front, startede som et punkband med blik for pop og rock. Det skabte adskillige hits, især båret frem af Chrissie Hyndes markante vokal. Mange kender numre som 'Brass in Pocket' og 'Stand By Me', der er blevet soft rock-klassikere, få ville undvære på playlisten til en aften foran kaminen eller køreturen.

Gruppens musik er senere blevet foreviget i spillet 'Guitar Hero' og på diverse 'Århundredets album'-lister. Siden storhedstiden i 80'erne og 90'erne har det været pø om pø med udgivelserne fra gruppens hånd, men nu er der atter nyt fra Pretenders-land.

Denne gang sidder Dan Auerbach fra The Black Keys bag knapperne, hvilket må siges at være lovende. Du kan høre førstesinglen 'Holy Commotion' her.

The Pretenders: ‘Alone’. Udkommer 21. oktober.

Melanie C

Tre femtedel af Spice Girls er ved at blive gendannet, men den tidligere ’Sporty Spice’ har valgt at løbe sine egne veje. De leder nu til hendes syvende solo-album med den lidt comeback-agtige titel ’Version of me’.

Som forløber til albummet, der er det første fra Melanie C i fire år, er break up-sangen ’ Anymore’ kommet ud ifølge flere musikblogs er singlen et tegn på, at Melanie C har formået at udvikle sig.

- Produktionen er meget 2016-agtig uden at overgøre det, og omkvædet er på alle måder umuligt at afvise. Hele track'et swinger takket være en funky bas i baggrunden, og naturligvis lyser Melanie karakteristiske vokal op, skriver musikbloggen abitofpopmusic.com eksempelvis. Alligevel er sangen dog ikke blevet noget nævneværdigt hit.

Melanie C: ‘Version of Me’. Udkommer 21. oktober.

Madness

Det britiske skaband blev dannet helt tilbage i 1976 (under navnet North London Invaders), og deres politiske budskaber passede perfekt med den tiltagende utilfredshed under Thatcher-tidens England.

Det syv mand høje orkester nåede hurtigt hitlisterne og 'Top Of The Pops' med deres Jamaica-inspirerede toner, ikke mindst hittet 'Our House'.

Siden guldalderen har Madness haft et turbulent liv med opløsning og frafald undervejs, men i år fejrer gruppen 40 års jubilæum og i den anledning tager de på turné og udkommer med nyt album.

Det annoncerede de på spektakulær vis med et lidt alternativt pressemøde, hvor de lod sig "grille" af en forening af pensionerede krigsveteraner.

Hvorfor? Fordi gruppen ville finde en institution, der havde været aktive længere end Madness, fortalte forsanger Graham McPherson til NME. Selvfølgelig.

Madness: ’Can’t Touch Us Now’. Udkommer 28. Oktober.

Helmet

Amerikanske Helmet fik succes i midt-halvfemserne, hvor de to albums ’Meantime’ og ’Betty’ fik fremragende anmeldelser og et stort publikum, i hvert fald målt i metal musik-alen.

Efter et opbrud på seks år blev Helmet genforenet i 2004, selvom det faktisk kun er forsanger Page Hamilton, der er tilbage af det oprindelige band.

Det nye album, ’Dead to the World’, er det første fra metal-hjelmene i seks år, og den får ikke for lidt når pladeselskabet selv skal præsentere det:

- Albummet er energi i den reneste form. Hvert nummer tilføjer noget unikt til mikset af hård rock, alternative, metal og punk, for at vise verden, hvor alsidigt et rockalbum kan være, lyder det i pressemeddelelsen.

Helmet: ’Dead to the World’. Udkommer 28. oktober.

Peter Belli

Peter Belli har været en dreven stemme på den danske musikscene i 52 år og var i 60’erne indbegrebet af dansk pigtråds-musik. I sådan en grad, at han indgår i en af teksterne på det første dansksprogede rockalbum, Steppeulvenes ’Hip’.

Nu har Ulven Peter besluttet sig at trække sig lidt tilbage, men først efter et sidste album og en sidste turné, der skal køre Danmark tyndt i 2017.

Albummet er foreløbig uden titel, men kommer ifølge Peter Bellis hjemmeside til at bestå af danske covernumre. Navne som Magtens Korridorer, De Eneste To, Sys Bjerre, Marie Key og Ramus Walter er med på bruttolisten – og bliver måske valgt til eller fra, mens du læser det her, for angiveligt er mr. Peter og hans band i studiet her i slutningen af september.

Peter Belli: Ukendt titel. Udkommer efter planen 18. november.

Facebook
Twitter