Hvor ingen kan høre dig skrige: 5 rumfilm der giver akut klaustrofobi

I anledning af premieren på scifi-gyset 'Life' anbefaler vi film, man ikke skal se før en rumrejse. Eller sengetid.

I forhold til hvor lidt vi ved om rummet, er det forbløffende hvor mange film, der udspiller sig der. Her er det fra 'Alien - den 8. passager' fra 1979. (Foto: Sunset Boulevard © This content is subject to copyright.)

En rød tråd gennem adskillige rumfilm er følelsen af klaustrofobisk isolation.

Det giver god mening, når klimaet derude betyder pinefuld død, hvis man er iført dragt eller rumskib. Og så er vi ikke engang kommet i gang med de fremmede livsformer, der kan gemme sig derude.

Det seneste skud på stammen er scifi-thrilleren 'Life'. Her følger vi besætningen på en rumstation, der infiltreres af en fremmed livsform... og den er ikke kommet for at drikke kaffe.

I anledning af 'Life' anbefaler vi klaustrofobiske rumgysere, der både giver åndenød og åndssvag god underholdning til sofaen.

Alien: Den 8. passager

"In space no one can hear you scream."

'Alien' har den mest uhyggelige og klaustrofobiske 'tagline' nogensinde, og den lever fuldt ud op til alt, hvad den lover.

I Ridley Scotts kultklassiker af en sci-fi-gyser følger vi mandskabet på rumfartøjet Nostromo.

De får afbrudt et aftensmåltid, da et fallos-lignende monster bryder ud gennem et crewmedlems brystkasse, og så har vi balladen.

Og værsgo, så har vi starten på den mest ubehagelige og klaustrofobiske katten-efter-musen-thriller i nyere tid.

Instr. Ridley Scott. 1979. Er tilgængelig til stream.

Moon

Forestil dig, at du er alene på en rumstation, tusindvis af kilometer fra dit hjem og din familie, og hvor den eneste mulighed for samtale er med computere og maskiner.

Pludselig opdager du, at der er liv på rumstationen - og livet består af en tro kopi af dig selv.

Duncan Jones’ scifi-thriller er en overset perle af en klaustrofobisk omgang klonmystik som enhver scifi-elsker burde få set hurtigst muligt.

Instr. Duncan Jones. 2009. Er tilgængelig til stream.

Interstellar

I Christopher Nolans roste rumfilm spiller Matthew McConaughey en astronaut med et meget svært valg.

Han kan enten at forsøge at redde planeten ved at tage på en hemmelig rummission, eller han kan blive hos sin datter og se hende vokse op i en verden truet af et apokalyptisk højt forureningsniveau. Hvad vælger han? Du gættede rigtigt.

Det er svært at forestille sig en mere klaustrofobisk følelse end at sidde gemt væk på et rumskib, mens livet bare fortsætter.

Instr. Christopher Nolan. 2014. Er tilgængelig til stream.

Rumrejsen år 2001

Vi frygter alle sammen, at intelligente robotter en dag bliver bevidst og ser sig sur på den dominerende race, menneskeheden.

Den kunstige intelligens HAL 9000, der gemmer sig bag en rød lampe, bygger op fra at være en assistent til at blive passagernes bøddel.

'Rumrejsen år 2001' er stadig en af de mest fantastiske film, der nogensinde er lavet, og man glemmer sent den klaustrofobiske stemning.

Instr. Stanley Kubrick. 1968. Er tilgængelig til stream.

Gravity

Ingen har givet os en mere præcis identifikation af den ensomhed, man oplever som afskåret astronaut langt væk fra civilisationens dunkende puls. Sådan føles det i hvert fald.

Sjældent har en biografoplevelse været mere altomsluttende, end det var tilfældet med Alfonso Cuaróns visuelt overlegne film.

Med 3D og en lydside sendt fra himlen vækkede en tvetydig følelse af både klaustrofobi og ultimativ frihed. Filmen er lige så smuk, som den er ubehagelig.

Instr. Alfonso Cuarón. 2013. Er tilgængelig til stream.