International Hamburgerday: Byg burger som Boserup

Smid en bøf i en bolle og forspis dig med maner på burgerens internationale dag. Henrik Boserup viser vejen til den perfekte udgave af det handy måltid.

Henrik Boserup i sin Juicy Burger-restaurant i Kødbyen. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Sophia Juliane Lydolph)

Hvis du mangler en undskyldning for at flække en bolle og fyre op under bøfferne, så er den lige her. Endda serveret på et sølvfad af kok og burgerentusiast Henrik Boserup, der ikke går på kompromis, når den kommer til den amerikanske nationalspise:

- En burger er ikke bare en burger. Den skal laves af gode råvarer og kærlighed, og det nytter ikke noget med det næstbedste. Hvis du vil have ligegyldighed, kan du gå på McDonalds, siger han.

DR Kultur fejrer International Hamburgerday ved at lade ham samle den ultimative burger.

Bollen

- Hvis bollen er sej, løber det hele ad helvede til, når man fylder den med bøf, dressing, ketchup og grønsager - så lad det være sagt med det samme: Drop nu ciabattabollen én gang for alle. Krummen skal kunne suge væske, og man skal kunne tage en bid uden at kæmpe for det.

- Den må gerne være fast og sprød, men ikke så sindssygt sprød, at man smadrer sin gane. Jeg synes, man skal bage sine boller selv eller købe nogle ordentlige boller i en deli eller café - læg dem i en plasticpose, så de bliver ved med at være bløde.

Bøffen

- Jeg ville aldrig spise kød fra en bakke, der har ligget seks dage i et supermarked. Man aner ikke, hvad man får - og så står der på pakken, at det skal være gennemstegt! En burgerbøf skal fandme fuckme ikke være gennemstegt!

Gå i stedet ned til din slagter og køb noget ordentlig tatar. Skid på alt det, man siger om fedtprocenten. Når du ikke gennemsteger den - og det gør du ikke - er den stadig saftig, selvom du bruger magert kød.

Dressingen

- Vi kan jo alle sammen godt lide mayo. Mayo er superfedt, men gå uden om de billige. Lav den selv eller køb en såkaldt 'ægte mayonnaise'. Bland lige dele mayo og skyr og tilsæt knust hvidløg, citron, krydderurter og chili.

Købeketchup? Nej, lav den selv. Kog æblemost med løg og æbler til der nærmest ikke er noget tilbage. Blend det med en italiensk tomatgrundsovs, som du også ville bruge på pizza. Kog det igennem og smag til med salt og peber. Giv det en tur med stavblenderen og gør den personlig med krydderier, hotsauce eller hvad ved jeg.

Baconen

- Det meste af det bacon, der ligger på supermarkedets hylder, er af pis-kvalitet. Vi er blevet rige på at sælge det til englænderne, men det siger mere om dem end om os. Tag noget tørsaltet bacon, og steg det langsomt, så fedtet steger af. Tag den af varmen, når den er sprød og dryp den af på et stykke køkkenrulle.

Alt det andet

- Icebergsalat holder i en burger. Eller romaine, der smager af lidt mere, eller et mix af de to. Jeg kan bedst lide, når det er i lidt større stykker - det smager anderledes, end hvis man hakker det.

Der skal løg i en burger. Vælg rødløg, der, udover at smage godt, også er smukke at se på. Skær dem i halve skiver og mariner dem i en sjat eddike og honning.

Køb nogle ordentlige saltagurker i en jødisk forretning, eller køb et glas syltede agurker og varm eddikelagen op, før du spiser dem.

Når det kommer til osten, er det Gouda og Cheddar, der gør sig bedst.

Konstruktionen

Smør bolle med dressingen. Byg derefter burgeren nedefra i følgende rækkefølge: Salat, bøf, ost - smelt den med en ukrudtsbrænder, mens du bygger - løg, pickels og tomat. Fold en serviet til en lomme, du kan spise den af. En burger skal spises med hænderne! Glem alt om cafeburgere, der kun kan spises med kniv og gaffel. Undskyld, men hvad fanden?! Den er lavet til at spise on the go eller ude i haven, mens man står og snakker ved grillen. Det er grundpillen i en burger. Det er et overskueligt, let måltid.

  • Henrik Boserup er uddannet kok og har gennem årene drevet en række restauranter, været køkkenchef på d'Angleterre og medvirket i forskellige tv-programmer.

  • I 2014 slog han dørene op til burgerrestauranten Juicy Burger, som ligger på Vesterbro i København.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk