Kampdag: 5 sangerinder der sætter mændene på plads

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag hylder P6 BEAT-lytterne de seje kvinder på en mandsdomineret musikscene

I anledning af kvindernes internationale kampdag har P6 BEATs lyttere peget på det bedste fra det køn, der ofte er underrepræsenteret på festivalplakater. (Foto: Xposurephotos.com/ Martin Rosenauer/ Trevor Leighton/ Britta Pedersen/ Malte Kristiansen)

Mændene dominerer stadig på musikscenen – sidste år var det fx mindre end hver femte musiker på Roskilde Festival, der var kvinde. Derfor er der ekstra god grund til at hylde de kvindelige kunstnere året rundt – også på deres internationale kampdag.

Musiktjenesten på P6 BEAT har spurgt brugerne på Facebook, hvad deres yndlingssang med en kvindelig kunstner er. Programmet har tema om kvindelige kunstnere hele ugen, men allerede nu er der kommet rigtig mange gode bud: Fra Joni Mitchell og Patti Smith, over Alanis Morrisette og Debbie Harry til Joanna Newsom, St. Vincent - og Andrea Aagaard fra Dig & Mig.

Og så er der de fem, P6 BEATs brugere nævner igen og igen og lidt flere gange end alle de øvrige. Fem kvinder, der har bukserne på, og får mændene til selv at flytte skabet ved de første akkorder:

1. Björk: Hunter

Den inspirerende og af og til iltre islænding debuterede officielt som solist som 28-årig, men havde allerede på det tidspunkt flere bands og album bag sig. Björk udforsker og udfordrer stort set altid grænser i musikken – senest til store anmelderroser på skilsmisse-abummet ’Vulnicura’, som hun i øvrigt netop har annonceret en opfølger til.

‘It's Oh So Quiet’ og ‘Immature’ var blandt P6 Beat-lytternes favoritter – sammen med ‘Hunter’, der handler om bagsiden ved at få succes alene: Pludselig er der andre, der er afhængige af, at man skriver nye sange, før de kan få mad på bordet.

2. Tori Amos: Cornflake Girl

"Alt med Tori Amos", skriver to brugere enslydende på P6 BEATs Facebook-side om deres yndlings-sang med en kvindelig kunstner. Men også Amos’ gennembruds-single ’Cornflake Girl’ bliver nævnt - en sang, der ret beset handler om at være en ’raisin girl’, den, der ikke lader sine venner i stikken.

Amos debuterede tilbage i 1992 og blev en frontløber blandt 90’ernes kvindelige solister. Hun har siden udgivet 14 studiealbum i spændet mellem klassisk klaver og electronica – og med emner som køn, seksualitet, religion og politik i sanglinjerne.

3. Florence and The Machine: What Kind of Man

Det engelske band Florence and The Machine med Florence Welch i front har siden debutalbummet 'Lungs' i 2009 indtaget både hitlister, prisnomineringer og koncertsteder i Europa, USA og Oceanien.

’What Kind of Man’ er en sang om et omtumlet had-kærlighedsforhold til en mand, som sårer, men som man (kvinden) alligevel ikke kan slippe. Altså ikke noget med at sætte hælene i og udstede et ultimatum her. Men: Det kræver egentlig nok også ben i næsen at sætte ord på den slags følelser.

4. Kate Bush: This Woman’s Work

57-årige Kate Bush toppede som 19-årig de engelske hitlister med ’Wuthering Heights’ og har siden udgivet i alt 10 album. Lige så ”smal”, som nogen kan mene, Kate Bush er, lige så hurtigt blev billetterne til hendes comeback-koncerter i 2014 revet væk: 15 minutter tog det før alle 22 koncerter i London var udsolgt.

‘This Woman’s Work’ er en dyster sang om en fødsel, hvor mor og barns liv pludselig er bragt i fare. Ifølge Wikipedia skrev Bush sangen ud fra faderens synsvinkel til en specifik scene i filmen ”She’s Having a Baby’.

5. P.J. Harvey: This is Love

Måske er det fordi hun har sit 11. studiealbum og en Roskilde-koncert på trapperne, men 46-årige Polly Jean Harvey er i hvert fald ubetinget den kvindelige kunstner, der bliver nævnt flest gange af Musiktjenestens lyttere på Facebook.

’This Is Love’ var tredjesingle fra Harveys 2000-album ’Stories from the City, Stories from the Sea’. Sangen handler i al enkelthed om en umættelig og kødelig kærlighed: “I can't believe life's so complex / When I just wanna' sit here and watch you undress.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk