Kan du huske dem? De 5 største Grammy-skandaler

I nat uddeles Grammy-priser for 59. gang. Vi har samlet de fem største skandaler, der har ramt awardshowet gennem tiden.

Kanye Wests uofficielle optrædener til to Grammy-uddelinger skabte en del snak i musikmedierne og omkring vandkølerne. Her det Becks takketale i 2015, der bliver afbrudt. (Foto: Lucy Nicholson)

I nat dansk tid hylder cremen af den amerikanske musikbranche sig selv i Los Angeles til det årlige Grammy Show.

Rammerne er Staples Center, og der skal uddeles priser for bl.a. 'Årets Album', 'Årets Sang' og 'Årets Optræden'.

I år er Danmark repræsenteret med Lukas Graham i front, da bandet er nomineret i kategorien ’Årets Sang’ med nummeret ’7 years’. Derudover har de fået æren af at optræde til showet blandt navne som Adele og Katy Perry.

Vi krydser fingre for, at det kommer til at gå bedre for ham end berømthederne herunder, der er indblandet i fem af de største Grammy-skandaler gennem tiden.

1990: Milli Vanilli må aflevere deres Grammy-award tilbage

Den tyske R&B-gruppe Milli Vanilli fik besked om at returnere deres pris for ’Årets nye artist’, da det kom frem, at gruppens to medlemmer, Rob Pilatus og Fabrice Morvan, slet ikke synger på deres debutalbum, 'Girl You Know It's True' (se det her).

Senere kom det frem, at albummets producer, Frank Farian, havde hyret de to modeller til at være ansigter for hans popsange, der allerede var indspillet.

1998: Bob Dylan bliver 'soja-bombet'

Bob Dylan var i fuld gang med at synge 'Love Sick' til Grammy-uddeling nummer 40, da multikunstneren Michael Portnoy smed trøjen og havde teksten 'soy bomb' stående på brystet.

Portnoy, der ellers blot var en del af Dylans optræden som bagdanser, ville med hændelsen skabe et performativt kunstværk.

Om ordene siger han selv: "Soja repræsenterer det tætte ernæringsmæssige liv. Bomben er, klart nok, en eksplosiv, destruktiv kraft. Så 'sojabombe' er, hvad jeg synes, kunst skal være: tæt, transformerende, eksplosivt liv!"

Under stuntet så Dylan lettere utilfreds ud, indtil sikkerhedfolk fik performancekunstneren eskorteret ned fra scenen.

2004: Justin Timberlake undskylder for Super-Bowl optræden

Til den årlige åbning af Super-Bowl optrådte Timberlake med Janet Jackson i højt humør. Altså, lige indtil Timberlake rev i Jacksons tøj og afslørede hendes højre brystvorte.

En uge efter sangerens optræden skulle Timberlake modtage en Grammy i kategorien ’Årets bedste mandlige vokal’.

I denne sammenhæng undskyldte han for den uheldige hændelse og afsluttede med at takke for prisen. Han kaldte overrækkelsen for det bedste øjeblik i hans liv.

Jackson nægtede iøvrigt at undskylde og udeblev fra prisuddelingen.

2009: Chris Brown bliver anholdt efter overfald på Rihanna

Både Rihanna og Chris Brown aflyste deres optræden til prisuddelingen, og kort tid efter kom det frem, at Brown var blevet anholdt for vold mod Rihanna.

Sangerinden var blevet spottet med skrammer i ansigtet, men den officielle forklaring var, at de var kommet som resultat af en bilulykke.

2015: Kanye West afbryder Becks takketale

Kanye West har efterhånden god erfaring med at afbryde takketaler. Du husker garanteret, da han stjal mikrofonen fra Taylor Swift til VMA’s i 2009, fordi han mente, Beyoncé skulle have vundet, og samme aften også fra Justice vs. Simian, fordi han mente, han selv skulle have modtaget prisen.

Stuntet til Grammy-showet 2015, der først blev opfattet som en selvironisk joke, viste sig dog langt fra at være for sjov.

Da Beck trådte op på scenen for at modtage prisen for ’Årets album’, fulgte West efter ham, efter sigende fordi, han mente, det var i mangel på respekt for musikken, at Beyoncé ikke vandt prisen. Han nåede dog at vende om, inden han fik fat i en mikrofon.

  • Grammy Awards 2017 finder sted i Los Angeles natten til mandag d. 13. februar (dansk tid).

  • DR Kultur dækker begivenheden, hvor flere danskere er nominerede, bl.a. Lukas Graham.

Facebook
Twitter