Kapow! 5 nye tegneserier der tager dig væk fra denne tåbelige verden

Har du brug for en pause fra virkelighedens problemer, så er en række nyheder fra tegneseriernes forunderlige verden den perfekte flugtvej.

Filmanmelder og tegneserieentusiast Per Juul Carlsen anbefaler 5 (ja, faktisk 6) bud på nye tegneserier, der får dig langt væk fra virkeligheden.

Føler du også, at verden er gået helt fra forstanden? Har du også fået nok af at høre om Trump, Putin, Brexit, IS, politikerlede, terror, sociale medier, forsvundne skattepenge og alt det andet?

Så er det smarteste uden tvivl at smide din smartphone ud og droppe alle de hysteriske nyhedsmedier.

Men er det alligevel for stor en beslutning, er her den næstbedste løsning.

Tegneserier har alle dage været fantastiske til at skabe nye, fantasifulde verdener. Se bare de amerikanske superheltetegneserier. Eller de belgiske helte, Tintin, Splint & Co. og Smølferne.

I modsætning til i filmens verden er det nemt og billigt at udtænke utrolige fantasiverdener i tegneserier.

Og det er hurtigere at vække fantasien til live med et par tegninger end med flere tusinde ord. Er der brug for en omgang virkelighedsflugt, er der kort sagt ikke noget bedre middel end en håndfuld gode tegneserier.

’Kampen om ilden’ af Emmanuel Roudier

For 80.000 år siden blev tre unge mænd sendt afsted i for at skaffe den livsvigtige ild tilbage deres forfrosne stamme. Det var udgangspunktet for belgieren J. H. Rosnys roman, ’Kampen om ilden’, der udkom i 1911 og siden blev til en film i 1981 og dernæst Roudiers smukke tegneserie.

Hvor langt væk fra virkeligheden kommer du?

Dejlig langt. Tre urtidsmennesker, der desperat leder efter ild i vildmarken, blandt mammutter og sære urfolk, er utrolig langt fra vores dagligdag. Man bliver taget tilbage til vi menneskers ur-kamp for overlevelse, hvilket mest føles eksotisk midt i vores trygge, skandinaviske velfærdssamfund

Forlaget Cobolt (2016)

’Forvandlingen’ af Franz Kafka & Søren Jessen

Franz Kafkas novelle om forretningsmanden Gregor Samsa, der en morgen vågner og er blevet til en kæmpebille, er en vaskeægte klassiker indenfor litteraturen. Har her historien fået en smuk sort/hvid/grå gendigtning af den danske grafiker Søren Jessen.

Hvor langt væk fra virkeligheden kommer du?

Pænt langt. Og så alligevel. Kafkas gamle fortælling er jo et knugende mareridt om at føle sig fremmed og tilmed være udsat for en uforudsigelig skæbne her i livet. Det er ikke den store virkelighedsflugt. Men en vild historie i smukt tilrettelagte sider er det.

Forlaget Fahrenheit (2017)

’Vandretur med Samuel’ og ’Simpelthen Samuel’ af Tommi Misturi

En spøjs fætter med stor næse og gigantiske læber bliver født af en tyk kvindes tåre, og så går og går han, gennem utrolige og fantastiske verdener, mens han skifter udseende. Finske Tommi Misturi fortæller ikke historier som sådan, men er snarere en grafisk poet, der elsker at lege.

Hvor langt væk fra virkeligheden kommer du?

Meget langt. Det er et par virkeligt flippede og fantasifuldt tegnede associationsrejser, Samuel kommer ud på. Man får sig en forskrækkelse med nogle rådnende lig, men alt i alt sender Misturi os virkelig langt væk fra normale tankebaner.

Forlaget Forlæns (2017)

’Jakolassens rustning’ af Manu Larcenet

Science fiction-serien Linda & Valentin er en af de klassiske franske tegneserier af forfatteren Pierre Christin og tegneren Jean-Claude Mézières, der begge er blevet et par ældre herrer på 78 år. De har givet stafetten videre til deres meget anderledes, komisk anlagte landsmand, Manu Larcenet.

Hvor langt væk fra virkeligheden kommer du?

Virkelig langt. Larcenets lidt sløsede, komiske streg vil sikkert genere gamle Linda & Valentin-fans, men giv den en chance og du har en skør og flippet science fiction-rejse, der skaber begavet satire ud af religiøse fantaster.

Forlaget Cobolt (2016)

’Mørkets skønhed’ af Kerascoet & Fabien Vehlmann

Det er vildt, det her. I skovbunden ligger liget af en 7-8-årig pige, og omkring – og i – hende bor de nuttede figurer, der før eksisterede i hendes leg og fantasi. De er styret af barnlige instinkter og inden længe er de i fuld gang med at udrydde hinanden på brutal vis.

Hvor langt væk fra virkeligheden kommer du?

Uha, langt og alligevel slet ikke. Det er en grum historie, der vækker fortrængte, dunkle følelser. Duoen Kerascoets søde, eventyrlige tegninger er fantastiske, men det mest utrolige her er Vehlmans virkeligt kompromisløse eventyr om ja, mørket i skønheden og skønheden derinde i mørket.

Forlaget Forlæns (2017)