Keder du dig i EM-pauserne? 3 fede fodbold-spil fra dengang vi blev mestre

EM i fodbold er fløjtet i gang, men hvad skal du lave mellem kampene? Spilekspert anbefaler digital bold fra den grovpixelerede guldalder

Reglerne er grundlæggende de samme, og du er stadig ikke bedre end din bedste kamp uanset om du er Zlatan eller fodboldfan med flair for grovpixeleret computerspil og tid på hænderne (Foto: Fra spillet "Kick Off 2" fra 1990)

Sommeren var uendelig dengang i '92, da de danske fodbolddrenge hev sejren hjem under EM. Det samme var glæden ved de pixelerede fodboldspil, der hev grønsværen med ind i stuen.

Det gamle tunge tv og en Amiga 500 udgjorde det samlede digitale univers, men skrålene fejlede ikke noget, når endnu endnu en kasse blev lavet til lyden af joystickets klik-klik-klik.

Men selvom lyden af joysticket ikke længere er en del af oplevelsen, kan man stadig give los med de gamle klassikere. DR Kultur har fundet tre klassiske retro-fodboldspil, som du ligger et klik væk til fri afbenyttes - og er helt gratis.

Kick Off 2

Her bliver man tilbudt perverst mange timers spil, når man med overblik, intuition og hurtige reaktioner kæmper sig op gennem banen med sine digitale boldspillere. Undervejs møder man forhindringer som dårligt vejr, glatte baner og vilde tacklinger.

Spillet introducerer realistisk dribling, så man ikke bare kunne spurte rundt på banen med bolden klæbet til fødderne – og introducerede samtidig afsindigt vilde kurvede skud, der kunne forvirre enhver modspiller. Et kvantespring inden for digital bold.

Udviklere: Dino Dini, Anco Software, 1990, spil det her.

Sensible Soccer

Ordene ”sensible” og ”soccer” i samme sætning kan få enhver digital spil-nørd til at knibe en nostalgisk tåre. "Sensible Soccer" gav et komplet overblik over fodboldbanen, som man kunne udnytte, når man førte sit eget særligt trænede hold til sejr på den digitale grønsvær. "Sensible Soccer" blev så navnkundig, at man så sent som i 2015 prøvede at genoplive serien med et nyt spil.

Udviklere: Sensible Software 1992, spil det her.

Championship Manager

Det oprindelige "Championship Manager" flyttede spillet væk fra selve grønsværen og ind på klubniveau, hvor du skulle styre din klub til sejr. Spillet levede teknisk ikke op til konkurrerende manager-titler – grafikken var f.eks. decideret primitiv, og der var ingen rigtige spillernavne med. Men det blev det første frø i den serie, som senere blev til den legendariske "Football Managers"-serie.

"Championship Manager" bør spilles med de lyserøde retrobriller solidt plantet på næstetippen, men er så helt sikkert også et kig værd.

Udviklere: Intelek/Domark 1992, spil det her.

  • Morten Greve er freelance-spildesigner gennem ti år og tidligere spilredaktør på et større dansk livsstilsmagasin for mænd.

  • Er passioneret gamer og ambassadør for, at spil skal tages mere seriøst som kulturform.

  • Arbejder til daglig som redaktør på dr.dk/debat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk