Kender du dem? 6 danskere der brillerer bag kameraet i Hollywood

I anledning af de gode Oscar-nyheder, præsenterer vi en række talentfulde danske filmfolk, der bl.a. samarbejder med Scorsese og McConaughey. Glæd dig til deres stjernespækkede projekter.

Når Martin Scorseses episke storfilm 'Silence' omsider får premiere efter at have været flere årtier undervejs, er det med den danske producer Niels Juuls hjælp. Her er det Liam Neeson i karakter. (Foto: Fra 'Silence') (Foto: Fra 'Silence')

Selvom der er folk, der vil sige anderledes, så fristes man til at sige, at det går godt for dansk film.

Martin Zandvliets 'Under Sandet' og Aske Bangs kortfilm 'Silent Nights' er begge blevet nomineret til en Oscar. Navne som Susanne Bier, Lars von Trier og Nicolas Winding Refn er for længst blevet kendte navne blandt filmfans verden over.

Men danskere er efterhånden repræsenteret en del steder i den amerikanske filmindustri. Her præsenterer vi en række danskere - kendte som ukendte - der som manusforfatter, producer, instruktør eller filmfotograf har spændende ting på vej.

Charlotte Bruus Christensen

Ben Affleck, Steven Spielberg og Denzel Washington. Det er nogle af dem, som den danske filmfotograf har arbejdet sammen på diverse filmsets i Hollywood, hvor Charlotte Bruus Christensen efterhånden er blevet et efterspurgt - og prisvindende - navn.

Blandt andet kendt for: At have været filmfotograf på 'Jagten', 'Kvinden i toget' og 'Far From The Madding Crowd'.

Hold øje med hende her: 'Fences' - hvis premiere endnu ikke er blevet fastsat. Og så skyder hun 'Molly's Game', der er skrevet og instrueret af den eftertragtede manusforfatter Aaron Sorkin ('The Social Network', 'Steve Jobs').

Kristoffer Nyholm

Instruktøren blev efter sigende headhuntet personligt af skuespilleren Tom Hardy, der havde udset sig Kristoffer Nyholm til at sparke sin serie 'Taboo' i gang. Serien er den dyreste BBC-produktion nogensinde, og den kan fanges hos HBO Nordic.

Blandt andet kendt for: 'Hotellet', 'Forbrydelsen' og 'Nikolaj & Julie'.

Hold øje med hans arbejde her: 'Taboo' er aktuel.

Christian Torpe

Den Bodil-vindende manusforfatter var et etableret navn, inden han drog til USA. 'Rita'-serien med Mille Dinesen i hovedrollen blev taget af amerikansk Netflix. Nu skal han skrive en serie baseret på Stephen King-romanen 'The Mist'.

Filmbossen Bob Weinstein har fremhævet danskerens evne til at skrive "en fascinerende gruppe af karakterer og en historie med utællelige chok".

Blandt andet kendt for: 'Rita', 'Lærkevej' og 'Stille Hjerte'.

Hold øje med hans arbejde her: 'The Mist' - der endnu ikke er premieresat.

Niels Juul

Når Martin Scorsese omsider får forløst sit episke værk, 'Silence', der har været årtier undervejs, så er det med Niels Juuls fingeraftryk. Den USA-bosiddende dansker træder i rollen som producer på filmen, og hans rolle er mere i den forretningsmæssige ende fremfor den kreative, har han fortalt.

Blandt andet kendt for: Produceret 'Silence' af Martin Scorsese, der har premiere d. 26. januar.

Hold øje med hans arbejde her: Ifølge Variety skal Niels Juul bl.a. producere en film om Ferraris grundlægger, der er skrevet af instruktørlegenden Michael Mann ('Heat' og 'Luck'). Og der er også en film Josef Kafka på trapperne. Begge venter stadig på udgivelsesdato.

Nikolaj Arcel

Nikolaj Arcel er et velbeskrevet blad i dansk filmindustri, både som instruktør og manusforfatter. Han har bredt sig ud over flere genrer, bl.a. den politiske thriller, krimien, børnefilm og periodedramaet. Hans næste projekt er den amerikanske serie, der bygger på Stephen Kings post-apokalyptiske serie 'The Dark Tower'.

Blandt andet kendt for: Har instrueret 'En Kongelig Affære', 'Kongekabale' eller 'De Fortabte Sjæles Ø'.

Hold øje med hans arbejde her: Serien 'Det Mørke Tårn' med bl.a. Matthew McConaughey, der får dansk premiere d. 27. juli, ifølge IMDB.

Niels Arden Oplev

Danskeren har slået sit navn fast med instruktion af profilerede danske dramasatsninger. Han blev især internationalt kendt, da han instruerede Stieg Larsson-krimien 'Mænd der hader kvinder' - en film der blev rost af David Fincher, da amerikaneren genindspillede den senere hen.

Blandt andet kendt for: Har instrueret afsnit af 'Mr Robot', 'Rejseholdet' samt filmene 'Mænd der hader kvinder' og 'Drømmen'.

Hold øje med: 'Flatliners', der er en amerikansk genindspilning af scifi-thrilleren med Julia Roberts fra 1990. Den er sat til at få premiere i september 2017.

Facebook
Twitter