Klar til det nye Hitman? Her er 5 af alletiders mest nyskabende skydespil

Når det nye Hitman 6 udkommer, er det igen på tide at lege snigmorder. Troldspejlets Troels Møller skyder sig vej til fem højdepunkter i spilhistorien.

Det nye Hitman står på skuldrene af mere end 20 års udvikling i skydespillene. Troels Møller peger på fem af de banebrydende - her har fire af spillenes helte rottet sig sammen om at gøre det af med en tysk soldat i Wolfenstein 3D ... (Foto: Collage: Dr.dk)

Du er Agent 47, den nærmest übermenneskelige snigmorder. Med ilhu, snilde og en god portion kreativitet udfører du det ene drab efter det andet med langdistance-riffel, kniv eller fiber-ledning. I Paris, Marrakesh eller på universitets-campus i Rom.

Sådan cirka er gameplay'et i det nye, danskudviklede Hitman 6, der udkommer 11. marts. I den anledning er det værd at se tilbage på de sidste 25 års udvikling i skydespillene, for Hitman-serien står selvfølgelig på skuldrene af en lang række kanon-spil med masser af bly i løbet.

Hvis du ikke har trænet aftrækker-fingeren længe, kan du også genoptræne den her: flere af spillene ligger nemlig tilgængelig på internettet gratis i demo eller fuldt spil.

Wolfenstein 3D (1992)

Skabt af det legendariske studie ID Software i 1992, var 'Wolfenstein 3D' et af de første spil hvor man bevægede sig rundt i et 3D plan. Man spillede som B.J. Blazkowicz og skulle dræbe nazisoldater i lange baner for til sidst at nedkæmpe selveste Hitler, der havde modificeret sin krop med robotdele.

Handlingen var rimeligt langt ude, men det ændrede ikke på hvor imponerende det var at kunne bevæge sig rundt i fuld 3D.

'Wolfenstein 3D' kan spilles gratis online hos archive.org - eller købes til download for omkring 40 kr.

Half Life (1998)

Skydespil er sjældent kendt for deres måde at fortælle gode historier på, men det er faktisk et af de elementer, der gjorde det allerførste 'Half Life' så utroligt populært. I stedet for at opleve historien igennem tekst, kunne alle de computerstyrede figurer tale, og virkede som om, de havde andet at foretage sig end at stå og snakke med dig.

Men spillets intro sekvens er nok den fans husker bedst: En lang tur i et tog under jorden, hvor en stemme over højtaleren lige giver spilleren et heads up på, hvad der skal til at ske. Genialt.

'Half Life' kan købes til download for omkring 70 kr. - en demo af Opposing Force kan spilles gratis på archive.org.

GoldenEye 007 (1997)

Igennem årene har skydespillene ændret sig fra at være oplevelser for individet, til at være sociale sammenkomster, hvor man kæmper mod hinanden i hold. Men før e-sport overhovedet eksisterede, blev væddemålene afgjort over et spil 'GoldenEye'.

Det var selvfølgelig bygget over James Bond-filmen af samme navn, og spillets bedste element var flerspiller funktionen. Her spillede man op til fire mod hinanden, men på samme skærm, i kampe, som var nervepirrende og drønflotte.

'GoldenEye' kan desuden krediteres for at være det første første-persons-skydespil, der rent faktisk var velfungerende på en konsol (Nintendo 64) med et joypad.

Halo: Combat Evolved (2003)

Historien om Master Chief er ikke bare god, den er episk: En soldat, der egenhændigt redder hele universet - meget større bliver det vist ikke.

Bakket op med fremragende musik og nogle af de bedste ildkampe, man nogensinde havde set, var 'Halo: Combat Evolved' en sand klassikker fra dagen det udkom i 2001.

Også her var flerspillerfunktionen vigtig for spillets success, for Microsoft havde med deres originale Xbox gjort det muligt at spille over Internettet, så man nu ikke engang behøvede at sidde i samme rum for at spille med eller mod hinanden.

'Halo: Combat Evolved' kan købes til download for omkring 135 kr.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

Man kan diskutere 'Call of Duty's rangering på en sådanne “best of”-liste, men det hører helt sikkert til. Lige siden spillenes morgen har skaberne kigget Hollywood over skulderen for ideer, temaer og præsentation, og med Modern Warfare ramte spilindustrien endelig plet.

På ægte Michael Bay manér blev man her ført igennem en eksplosiv historie, hvor spillerens puls aldrig fik hvile. Hele tiden var der fjender i området, eksplosionerne gik af til højre og venstre og selv ens bedste kammerater i spillet kunne dø når som helst.

Nogen (mig) vil sige at 'Call of Duty'- spillene har mistet deres gnist med tiden, men 'Modern Warfare' står stadig tilbage som et pragteksemplar på, hvordan et spil kan være utrolig lineært, og alligevel fremragende underholdning.

'Call of Duty 4: Modern Warfare' kan købes til download for omkring 150 kr. En demo af 'Call of Duty 2' er tilgængelig gratis på archive.org.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve