Kvinden bag ’Skam’: Her er mine 3 yndlingsscener fra serien

Der er dømt bræk og mælk i ansigtet, når skaberen af succesen ’Skam’, Julie Andem, skal pege på sine favoritscener.

William, Penetrator Chris og vennerne har i tredje afsnit af sæson to været oppe at slås. Scenen, hvor drengene vender tilbage til skolen, er noget helt særligt, mener Julie Andem, der er skaberen af 'Skam'. (© NRK)

De fleste fans af ’Skam’ har en eller flere yndlingsscener fra den norske successerie.

Måske var det Chris og slikkepinden, der fik dig til at grine i sæson et. Eller måske græd du lidt over kirkescenen med Isak i tredje sæson. Eller da Noora kyssede William første gang i sæson to.

En ting er i hvert fald sikkert; kvinden bag ’Skam’, norske Julie Andem, har nogle andre favoritscener.

Hun fortalte om sine yndlingsscener, da hun denne uge besøgte Danmark for at tale om sit arbejde med den populære ungdomsserie, der endda har fået fans i lande som Rusland, Kina og USA.

Se her, om du har nogle yndlingsscener til fælles med ’Skam’-skaberen.

Da Vilde blev alt for fuld

Scene: Pigerne må forlade en julefest samlet for at bære en meget fuld Vilde hjem.

- Jeg hører nogle gange musik, når jeg skriver, og får billeder i hovedet den vej igennem. I denne scene kan jeg huske, at jeg lyttede til ’Dejlig er jorden’, og så så jeg bare billedet af Sana, som bar Vilde. Jeg fik gåsehud på armene, og så vidste jeg ligesom, at jeg havde fat i noget godt.

- Scenen blev helt, som jeg havde håbet på, for selvom man får gåsehud i skriveprocessen, så er det ikke sikkert, man kan genskabe den følelse i klippet. Det er morsomt, at Sana, der er muslim, bærer den dritt-fulde Vilde, og at Vilde ligefrem kaster op på hende. Det siger noget om den kultur, vi lever i, på en fin måde, siger Julie Andem.

Afsnit 10, sæson et. Se scenen HER.

Blå skrammer og hiphopmusik

Scene: William, Penetrator Chris og vennerne har været oppe at slås. I denne slow motion-scene ankommer de til skolen med skrammer og et blåt øje til tonerne af Jay Z og Kanye Wests duet ’Illest Motherfucker Alive’.

- Denne scene er min absolutte favorit i ’Skam’. Jeg tror, jeg har set den 50 gange. Der, hvor William træder ud af bilen … åh … og med sine gutter, der er så cool alle sammen. Inspirationen til scene kom, da jeg en søndag morgen stod ved en busholdeplads, og der kom sådan et slæng af fyre, hvor den ene af dem havde et blåt mærke. Man kunne se, at de følte sig så seje.

- Vi brugte halvanden time til at skyde scenen, og det blæste ret meget, så det var et helvede at filme. Men så sker der det magiske, at da William passerer Noora, blæser hendes hår ind i hendes ansigt. Det var totalt art by accident. Folk troede, jeg var begyndt at eksperimentere med vindmaskiner.

Afsnit tre, sæson to. Se scenen HER.

Mælk i ansigtet

Scene: Den officielle trailer for sæson tre, hvor seriens unge fyre kaster vand på hinanden i et omklædningsrum til tonerne af Nils Bechs sang ’Waiting’. Til sidst rammer mælk Isaks ansigt i slow motion.

- Det, der er sjovt med denne her trailer, er, at den er filmet i slutningen af sæson to, så alle var helt grå i hovedet efter at have produceret syv en halv times drama (…) Og så stod vi der med vandpistoler fyldt med mælk for at få dråberne til at ramme rigtigt.

- Da jeg hørte Nils Bechs nye plade, hvor denne fantastiske sang er på, forestillede jeg mig ligesom noget, der dryppede. Jeg vidste ikke, om det var champagne, eller hvad det var. Men så tænkte jeg på den der sang om The Penetrators, hvor en strofe lyder: ”Penetrators kommer deg i fjeset, det skal regne cum”. Da jeg læste teksten første gang, kunne jeg ikke få det ud af hovedet igen, siger Julie Andem.

Vi har desværre ikke rettigheder til at vise traileren. Den kan dog søges frem på Youtube.

Julie Andem

  • Skaber af ’Skam’ samt instruktør og manuskriptforfatter på netserien.

  • Fik ideen til 'Skam' efter at have lavet NRK-videobloggen ’Sarah’ til børn.

  • Er inspireret af alt lige fra socialrealisme og reality-tv til sitcoms og sæbeoperaer.